Медия без
политическа реклама

Надежда Йорданова държи срещу Гешев да бъде разгледан и случаят “Жоси“

Министърката атакува в съда отказа на ВСС да разгледа част от предложението й за уволнението на главния прокурор

Надежда Йорданова
БГНЕС
Надежда Йорданова

Правосъдният министър Надежда Йорданова даде на съд четири решения на Висшия съдебен съвет, с които кадровиците отказаха да се занимават с част от случаите, сочени от нея като основания за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. 

ВСС частично допусна случаите с Елена Йончева, делото "Баневи срещу България" и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Съветът обаче реши да не ги разглежда в частта им за действията и бездействията на Гешев в периода, преди да стане главен прокурор. Мнозинството във ВСС изцяло зачеркна случая "Жоси".

Сигналът от бившия съдружник в "Жоси" ООД Георги Цолов Георгиев за "открадването" на дружеството и палеж на семейната му къща е петото от деветте основания, посочени от Йорданова като основание за махането на Гешев. Министърката сочи, че не отговоря на истината твърдението на прокуратурата по случая, че бащата на Гешев не е имал дял в "Жоси". От документите по партидата на дружеството не става ясна нито причината именно Стоимен Гешев да бъде приет за съдружник на Георгиев, нито как е определена пазарната стойност на 2% от капитала на дружеството и дали тя съответства на 100 лв., колкото се сочи, че е платил Стоимен Гешев, се казва още в искането. Освен всичко, институционалното въвличане на прокуратурата в случая нарушава етичните норми на магистратите, смята Йорданова.

В жалбата си до Върховния административен съд Йорданова пише, че когато става дума за високите длъжности в системата, каквато е главният прокурор, уронването на престижа на съдебната власт може да обхваща и поведение преди встъпването в длъжност. Това е така, защото за да заеме тази позиция, човекът трябва да отговаря на високи морални изисквания. Според Йорданова от основно значение е изследването на въпроса кога в публичното пространство са станали известни обстоятелствата, с които е уронен престижът на съдебната власт.

Министърката моли ВАС преписката да бъде върната във ВСС с указания за разглеждане и произнасяне по нея.

Мнозинството във Висшия съдебен съвет намери как да елиминира половината от сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев в искането за уволнението му, направено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

ДОПЪЛНЕНИЕ

До ВСС са пратени уточнения по предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор от миналото лято. Преди седмица, когато трябваше да разгледа по същество искането на Йорданова за уволнение на Гешев, ВСС използва предложението на Стоилов, за да протака решението си. На 4 май съветът ще се произнесе по допустимостта на предложението на Стоилов, след което евентуално ще се върви към обединяване на двете предложения и разглеждането им в едно заседание. По всичко личи, че това няма да е преди средата на следващия месец. Самият Стоилов допусна, че съветът протака, за да не се произнесе изобщо, преди края на мандата си през октомври.

Сега Йорданова е уточнила редица фактически обстоятелства, свързани с искането на Стоилов – за разгласяване на веществени доказателства по неприключени досъдебни производства, за липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности, за използването на служители от Бюрото по защита за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, както и за неспазване на принципите за случайно разпределение на дела.

Висшият съдебен съвет намери как да си даде поредна отсрочка за разглеждането на предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата