Медия без
политическа реклама

МВР всеки ден прави справка в Интерпол за Христо Грозев

Българското вътрешно минисстерство следи дали Русия ще пусне журналиста за международно издирване

19 Яну. 2023

МВР ежедневно прави справка дали журналистът Христо Грозев е обявен за международно издирване. Това каза служебният вицепремиер министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на изслушването си в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства, предаде БТА.

Министърът обясни, че официално Христо Грозев не е обявен за издирване от Интерпол, а за да бъде направено това, Руската федерация трябва трябва да посочи конкретни мотиви за това. В края на декември м.г. българското МВР изпрати писмо до вътрешното министерство на Русия с искане за повече информация по случая с Христо Грозев, но до момента няма отговор, добави Демерджиев. Министърът посочи, че към момента няма данни за посегателства срещу Грозев.

В края на миналата година министерството на вътрешните работи на Русия обяви за федерално издирване българина Христо Грозев, известен с разследванията си в Bellingcat. В картата в базата данни на ведомството пише, че българският гражданин Грозев се издирва "по чл. НК". В какво точно е обвинен, не се уточнява. 

Bellingcat е международен разследващ проект. Екипът на Грозев разследваше кой е свалил MH-17 над Донбас, направи сериозни разкрития и за отравянето на политика Алексей Навални. Организацията бе обявена за чуждестранен агент през лятото, а дейността й - за нежелана в Руската федерация. "Нямам представа въз основа на какво Кремъл ме слага в списъка с издирвани, затова и не мога да коментирам на този етап. В известна степен няма и значение - от години те ясно показват, че ги е страх от нашата работа и няма да се спрат пред нищо, за да ни унищожат", коментира новината Христо Грозев в "Туитър".

През юли руската ФСБ съобщи, че е успяла да пресече операция на украинското разузнаване за отвличане на най-малко три руски военни самолета, в която е участвал Христо Грозев. Самият Христо Грозев каза, че операцията наистина е извършена от украинското разузнаване, но той няма нищо общо с нея. Освен това, според него, ФСБ е допуснала „сериозна грешка“ и е разкрила „самоличността на десетки офицери от контраразузнаването“. Украинските специални служби не коментираха нито изявленията на ФСБ, нито обясненията на Грозев.

Още по темата:

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за федерално издирване българина Христо Грозев, известен с разследванията си в Bellingcat, съобщиха ТАСС и "Медуза". В картата в базата данни на ведомството пише, че българският гражданин Грозев се издирва "по чл. НК".
Обявеният за издирване от Русия българин Христо Грозев, разследващ журналист от "Белингкат", днес следобед получи покана да бъде изслушан от парламентарната комисия за контрол над службите. Това каза Грозев пред "Сега".
Съществуват рискове от диверсионна дейност в България от страна на Руската федерация.  Това заяви във видеообръщение журналистът Христо Грозев по време на форум, посветен на дезинформацията, организиран в Народното събрание от "Демократична България".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?