Медия без
политическа реклама

Христо Грозев пред "Сега": Готов съм да бъда изслушан в парламента

Издирваният от Русия журналист ще се включи утре в заседанието на комисията за контрол над службите

04 Яну. 2023Обновена
Христо Грозев
ЕПА/БГНЕС
Христо Грозев

Обявеният за издирване от Русия българин Христо Грозев, разследващ журналист от "Белингкат", днес следобед получи покана да бъде изслушан от парламентарната комисия за контрол над службите. Това каза Грозев пред "Сега". Поканата е за утре, 5 януари, когато комисията ще проведе редовно заседание. Грозев потвърди, че ще успее да се включи в заседанието.

На 31 декември депутатите от "Демократична България" Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов поискаха Грозев да бъде изслушан от комисията, чиито членове са. Тяхното искане беше изслушването да е 5 януари, четвъртък, когато обичайно заседава комисията. И настояваха, ако няма насрочено редовно заседание за утре, да бъде свикано извънредно. Първо се оказа обаче, че заседание има, но Грозев не е в дневния ред. До днес комисията се председателстваше от Даниел Митов (ГЕРБ) и той определяше дневния ред. Днес шефското място на ротационен принцип зае бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който е депутат от "Продължаваме промяната".

Мирчев и Атанасов предлагат в комисията да бъдат поканени служебният външен министър Николай Милков и представители на службите за сигурност, доколкото от президентството бе съобщено, че са били предприети действия от страна на институциите, включително чрез сътрудничество с партньорските служби. Основанието за искане на изслушване на журналиста Грозев е, че "обявяването на български гражданин за издирване от държава, спонсор на тероризма, съгласно резолюция на Европейския парламент, представлява заплаха за националната сигурност", посочват Мирчев и Атанасов в писмото си до Даниел Митов.

Пред "Сега" Мирчев каза, че писмото е било изпратено и до Бойко Рашков. Мирчев и Атанасов днес внесоха отново искане до Рашков все пак Грозев да бъде включен в дневния ред за утре, или да бъде свикано отделно извънредно заседание по темата. Рашков посочи пред "Сега", че се прави всичко възможно Грозев да бъде изслушан утре или най-късно в петък на извънредно заседание на комисията. Идеята е това да стане като част от предложението на ПП правителството да бъде задължено да събере цялата информация по случая "Грозев", каза Рашков пред "Сега". Бившият вътрешен министър очаква Грозев да информира депутатите какво знае, какво предполага, какво се опасява.

МВР още чака отговори от Русия

Руското МВР все още не е отговорило на българското защо точно се издирва Грозев. Това казаха за "Сега" от МВР. На 29 декември, след като беше привикана във Външно министерство, руската посланичка Елеонора Митрофанова препоръча МВР да си пита руските власти защо е търсен Грозев. МВР веднага обяви, че ще го направи. Явно обаче седмица не стига на Москва да отговори.

Русия няма да издирва Христо Грозев по света, посланик Митрофанова не знае какви са обвиненията срещу него и заяви, че не и известно Русия да е забранявала изучаването на български език в окупираните украински територии.
Обявеният за издирване от Русия българин Христо Грозев е още по-притеснен след "успокоителните" думи, отправени от посланика у нас Елеонора Митрофанова. Когато Кремъл даде успокоения, тогава трябва да се притесняваш", каза той в интервю пред bTV тази вечер.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?