Медия без
политическа реклама

Христо Грозев: Има риск от руски диверсии в България

Наблюдава се раздвижване на саботажни групи и е логично на прицел да е военната ни промишленост, обяви разследващият журналист

17 Яну. 2023

Съществуват рискове от диверсионна дейност в България от страна на Руската федерация. Това заяви във видеообръщение журналистът Христо Грозев по време на форум, посветен на дезинформацията, организиран в Народното събрание от "Демократична България".

Тоя заяви, че има раздвижване на руски саботажни групи и затова съществува опасност за военната ни промишленост:

"Наблюдаваме активизиране на пътувания на членове на саботажни групи на руското военно разузнаване извън страната, извън Русия. Губим им следите много често. Най-вероятно целта им ще бъдат обекти на военната промишленост, очевидно е това да е така по време на войната и при това в страни ключови за доставка на муниции и оръжия към Украйна. Като България очевидно и емпирично доказано от бившите, от по-ранните атаки, ще бъде обект на интерес".

Що се отнася до възможността да има опити за политическа дестабилизация у нас, Грозев припомни, че проучване на международния разследващ екип журналисти Bellingcat е показало, че през април 2016 г. е имало подготвен от Главното разузнавателно управление на Русия опит за значителна дестабилизация на България с две паравоенни групи по модела, който е бил приложен в Черна гора преди това.

"През 2023 г. е възможно да се използват социални напрежения, свързани с мигранти, както и от Украйна, така и от Близкия изток, както и очакваните кризи с цени на горивата, свързани с войната. При условия на война и готовността на Русия да спонсорира високорискови операции, превантивните действия в държавата трябва да бъдат още по-активни и агресивни, може да се каже, отколкото през 2016 г.", каза още Грозев.

В края на декември 2022 г. българският разследващ журналист бе обявен от Русия за федерално издирване. Това предизвика реакция на бългаските власти, които поискаха обяснение от руската посланичка Митрофанова. Грозев говори и пред Народното събрание на 5 януари, като обяви, че в страната ни са внедрени стотици руски агенти. 

Още по темата:

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за федерално издирване българина Христо Грозев, известен с разследванията си в Bellingcat, съобщиха ТАСС и "Медуза". В картата в базата данни на ведомството пише, че българският гражданин Грозев се издирва "по чл. НК".
Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова е извикана на среща във външното ни министерство във връзка с обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация.

 

В България виждам по-голяма концентрация на конкретни агенти на руските служби. Това обясни журналистът от "Белингкат" Христо Грозев. Той беше изслушан от парламентарната комисия за контрол над спецслужбите по искане на "Демократична България".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Христо Грозев, Bellingcat

Още по темата