Медия без
политическа реклама

Хр. Грозев: Генералите ще направят по-добър опит за преврат на Путин

"Няма случай някой да бъде наречен предател от руския президент и да не последва опит за ликвидирането му", каза разследващият журналист

24 Авг. 2023Обновена
За Христо Грозев няма никакво съмнение, че Путин стои зад ликвидирането на Пригожин
HBO Max и CNN Films
За Христо Грозев няма никакво съмнение, че Путин стои зад ликвидирането на Пригожин

"В руския генералитет има доста недоволни от начина, по който се води войната. Тези хора след убийството на Пригожин са неспокойни. Един от тях е генерал Суровикин, който преди няколко дни бе уволнен, а след опита за преврат от Евгений Пригожин през юни, бе поставен под домашен арест. Тези хора няма да стоят дълго спокойни", прогнозира пред Нова тв Христо Грозев, който преди десетина дни предрече пред "Файненшъл таймс", че "до 6 месеца или Пригожин ще бъде убит, или ще има нов опит за преврат". 

"Казах това, не защото съм екстрасенс, а такава е логиката на политическите събития в Русия. Още миналия декември казах, че Пригожин ще направи опит за преврат", заяви Грозев. 

Грозев припомни, че по време на метежа на 23-24 юни Путин нарече Пригожин предател. "Няма исторически случай Путин да нарече някого предател и да не последва опит за ликвидирането му", каза Грозев и допълни, че няма логика да се смята, че катастрофата е случайност. "Причината Путин да издаде заповед за ликвидирането на Пригожин е желанието му да изглежда като сатрап. Русия е мафиотска страна и няма как босът й да не отвърне на хвърлената ръкавица. Това влияе на реномето му. Грозев е толкова сигурен, че Путин стои зад ликвидирането на Пригожин, колкото и преди 3 години на този ден, когато бе отровен Алексей Навални. 

Разследващият журналист от "Белингкат" смята, че събитията в Африка са ускорили края на Пригожин. "В Мали, ЦАР, Судан той беше приеман като колониален наместник, освен военна подкрепа за режимите той там предлагаше политически консултации и медийна подкрепа", припомни Грозев. 

Той смята, че сега ще има много версии за катастрофата. "Такъв е маниерът на руската пропаганда. При сваления малайзиски боинг през юли 2014 г. бяха пуснати 19 версии, но и тогава нямаше съмняващи се, че зад ракетния удар по самолета е Путин", заяви Грозев и допълни "Така е и сега. Изключвам възможността Пригожин да е ликвидиран от конкурент или от Украйна. Ако Украйна можеше да извърши това, щеше да го направи, още докато Пригожин воюваше на нейна територия". 

В интервю за тв "Дождь" съветникът на Зеленски Михайло Подоляк коментира, че Владимир Путин плаши елита и разрушава частта му, способна на протест. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата