Медия без
политическа реклама

МВР следи собственици на големи фирми заради корпоративен вот

Този вот е водещ спрямо този на чистото предаване на пари от ръка в ръка, обяви вътрешният министър

25 Март 2023Обновена
БГНЕС

МВР следи собственици на много големи фирми и общински управи заради тяхна активност за изборите и евентуален корпоративен вот. Това се разбра от думи на вътрешния министър Иван Демерджиев в интервю за БНТ.

"Корпоративният вот е водещ спрямо този на чистото предаване на пари от ръка в ръка. Очевидно засиленото полицейско присъствие възпира този процес по директно предаване на пари и се търсят начини да бъде заобиколен или плащането да бъде отложено във времето или пък да няма директно плащане, а да има обещания за нещо друго или различно. Активни са някои общински управи по места, активни са някои собственици на големи търговски дружества, които имат хиляди служители - така, че всички тези процеси ние ги следим", обяви в прав текст вътрешният министър.

Според вътрешния министър, изключително изобретателни са хората, които се опитват да манипулират нагласата на избирателите. Демерджиев твърди, че за момента сумата от 150 лева е най-високата, която се отчита за купуването на гласове. "Интересното е, че понякога се разделя на части. За някои хора очевидно това са търговски отношения, така че има предварителни плащания, междинни плащания и окончателни плащания, които често са изнесени след изборния ден", обясни още служебният вицепремиер.

Той обаче не даде нито един пример и посока за това колко може да се окаже корпоративния вот на изборите следващата седмица, както и от кои области са големите бизнесмени, които са активни в момента.

Очевидно има две коренно различни гледни точки към "разпадащите се" български магистрали.   От пътния бранш и от дълго управлявалата партия  ГЕРБ твърдят, че с шосетата ни всичко е (почти) точно, просто били много натоварени, а финансирането било недостатъчно.

"Правомощията на МВР се свеждат до опазване на обществения ред, охрана на машините за гласуване и материалите, които се превозват до всяка една РИК и от там до СИК-овете. Силите са подготвени и няма никакви притеснения по отношение на изборния процес", заяви в същото време Демерджиев. 

Той обясни, че заради помощта на Министерството на отбраната при опазване на границата, МВР може да включи значителни сили на жандармерията, считано от събота тази седмица и "те ще започнат интензивни полицейски операции на територията на цялата страна - превантивни, насочени към изборния ден".

По думите му, МВР не действа като репресивен орган, а си върши работата. Този път има значително повече оперативна работа с криминалния контингент, който участва в изборите. Засили се в пъти тази работа и резултатите са на лице, посочи Демерджиев и допълни: "Всеки, който е заловен в България по дефиниция казва, че е репресиран. За добро или за лошо, някои от задържаните са членове на политически партии".

МВР атакува от рано сутринта десетки адреси в Пловдив, Казанлък, Гурково.   Полицейските акции са срещу лихварство и разпространението на наркотици, обяви БНТ. В операциите участват барети, жандармерия и прокуратурата.

По отношение на нелегалната миграция вътрешният министър каза, че на цялата територия на страната се издирват, залавят и незаконно проникналите, когато са успели да проникнат.

"Миналата година имахме рекорден мигрантски натиск - това са опитите да бъде незаконно премината българската граница. Те бяха над 168 хиляди за м.г., а няколко години по-рано рекордът беше 90 хиляди, за да се направи разграничението. За първите три месеца на тази година има 45% ръст в тези опити. В сравнение с първите три месеца на тази и м. г. имаме 40% спад на тези хора", уточни Демерджиев.

Той подчерта още, че Европа дава изключително висока и обективна оценка на процесите, свързани с миграционния натиск по всички външни граници на съюза: "Европа нямаше никакво намерение да финансира българо-турската граница, когато постъпих в мандат. Многократно поставяхме тогава въпроса - отговорът беше, че няма такива средства и възможности. Това изключително висока оценка - посочването на тази граница като приоритетна не с цел да ни се помогне на нас, а с цел да бъдат оценени усилията, които положихме".

ЗАДЪРЖАХА 66 ЛИЦА В СПЕЦАКЦИЯ ВЪВ ВАРНЕНСКО

Общо 66 души са задържани за срок до 24 часа при специализирана полицейска операция във Варненска област. В рамките на акцията са проверени общо 1920 граждани, 1601 автомобила, издирени са 6 лица. Съставени са 189  акта и глоби по фиш за установяване на административни нарушени. 
Контролът бе извършен в различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства. Инспектирани са заложни къщи, автоморги, автосервизи и депа, питейни и увеселителни заведения, търговски обекти, финансови и кредитни институции.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата