Медия без
политическа реклама

Демерджиев: Политици може да отидат на съд за "магистрална корупция"

Шефът на пътната камара се обиди, че служебният кабинет критикува "ангро" качеството на шосетата

05 Март 2023
И Европрокуратурата проверява калпави и скъпи шосета, строени със средства от ЕС, обяви министър Демерджиев
БГНЕС
И Европрокуратурата проверява калпави и скъпи шосета, строени със средства от ЕС, обяви министър Демерджиев

Очевидно има две коренно различни гледни точки към "разпадащите се" български магистрали.  От пътния бранш и от дълго управлявалата партия  ГЕРБ твърдят, че с шосетата ни всичко е (почти) точно, просто били много натоварени, а финансирането било недостатъчно. 

Но поредица служебни министри на регионалното развити откриват нередности, брутални нарушения и корупция при строителството и ремонтите, при проектирането и финансирането на важни отсечки от републиканската мрежа. В последните седмици арх. Иван Шишков илюстрира с конкретни примери и проби мащабите на безобразията - като икономиите на асфалт в участък на "Хемус" и "валящите" камъни по пътя Югово - Лъки.

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков направи нови шокиращи разкрития за качеството на пътното строителство в България.

А днес министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че "част от водените у нас производства за корупция сред политически фигури са под наблюдение на европейската прокуратура, което означава злоупотреба с европейски средства, и някои проблеми, които констатираме по пътищата, също са в тази графа". Част от проверките, които извършваме, ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а други - на европейската. Спектърът е доста широк - не говорим за политици от една политическа сила. Ще има изненада при съобщаването на имената", каза Демерджиев, като допълни, че кои са политиците, стане ясно, когато обвинителните актове се внесат в съда.    

 

Откритията" на служебния министър Иван Шишков за потресаващото строителство на шосетата у нас продължават.   Този път новините са за Северната скоростна тангента, където арх. Шишков отиде на инспекция.

"В момента се насажда в обществото мнението, че цялата пътна гилдия се е сдружила, за да краде от асфалта. Има недостатъци, но никой не е безгрешен. Пътните строители сме олицетворение на това, което представлява цялата държава. Но да се говори на ангро за целия строителен сектор, е неприемливо", заяви в предаването "Неделя 150" на БНР ръководителят на браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков, който по времето на ГЕРБ за кратко бе и шеф на пътната агенция.

Чайков се усъмни в пробите, които служебният министър Шишков показа пред медиите - не били взети по регламентирания начин. "За да се докаже количеството и качеството на положения асфалт, на всеки 2000 квадрата от пътната настилка, трябва да правите по три ядки, или 30 проби на километър, за да се види колко е дебелината на асфалта. Асфалтът не е сирене, което да отрежеш точно до сантиметър. Проби не се правят по дължината на коловоза, а напречно, за да се види как се е изместил асфалтът и какво е състоянието на пътя в двете страни", разясни процедурата шефът на пътната камара. Но не каза как е възможно на места да липсват до 30% от износващия слой.

И без проби е очебийно, че качеството на пътищата ни издиша. Но според Чайков това било "нормално" -  заради малкото пари за строителство и поддръжка, поради което и гаранционните срокове били скъсени. "В страните добри шосета поддържането е на друго ниво, а ремонтите, особено на магистралите, се правят на седмата-осмата година. Най-натоварените магистрали в Германия се ремонтират на всеки шест години, плюс текущото поддържане, което е на светлинни години от нашето... Секторът у нас не е дофинансиран в продължение на 15 години", оплака се шефът на браншовата организация. Това не звучи особено убедително, особено като си припомним как експремиерът Бойко Борисов година след година правеше "големи коледни раздавания" за пътища и как само за довършването на "Хемус" бяха заделени близо 3 млрд. лева от бюджетните излишъци. Част от парите набързо бяха раздадени като аванси, вкл. и за участъци от магистралата, които дори не бяха проектирани. 

Но според Стефан Чайков авансите били нормална и разумна практика - с тях се осигурявали отрано материали, техника и прочее на ниски цени. И посочи, че в САЩ имало обекти, при които авансовите плащания достигали 80%. Със сигурност обаче това са обекти, по които строителството може да започне веднага, а не някога в неизвестното бъдеще.

А вътрешният министър Иван Демерджиев, който също бе участник в "Неделя 150", изрази учудване, че  проверките за качеството на шосетата предизвикват истерични реакции. Който си е вършил работата добре, няма за какво да се притеснява. "Тестваме много и различни участъци и излизат много смущаващи неща.  Не се спазват проекти, не се спазват техническите норми, няма как да се обясни с износване липсата на 10 см от асфалтовия слой, посочи Демерджиев. 

Служебният министър каза още, че има пътни участъци, които са със стеснени габарити, не са изпълнени по проект. Проверките показали също, че има пътни съоръжения, които са пуснати в експлоатация, а нямат строително разрешително. 

Министърът потвърди, че служител на пътна фирма е бил пребит, след като подал информация за нередности. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата