Медия без
политическа реклама

МВР ще наблюдава 4000 храма по празниците

През почивните дни ще се забрани пътуването по работа, предупреди главният секретар

10 Апр. 2020
МВР с последна информация за мерките и контрола в страната заради разпространението на COVID-19

МВР с последна информация за мерките и контрола в страната заради разпространението на COVID-19

Posted by bTV Новините on Friday, April 10, 2020

Целият ресурс на Министерството на вътрешните работи ще бъде мобилизиран по време на предстоящите празници Цветница и Великден. Полицията ще наблюдава около 4000 храма, за да се гарантира спазването на противоепидимичните мерки. Това увери главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред журналисти в Министерския съвет.

"Много е важно струпването на хора в православнте храмове да бъде според разпоредените изисквания. Искам да уточня, че МВР има за цел да защити живота и здравето на хората, а не да преследва нарушителите и да налага санкции. Ние сме от една страна, гледаме в една посока. Призовавам всички граждани да бъдат дисциплинирани, да не изпробват нашите реакции", коментира Иванов.

Той съобщи още, че основанието "отивам на работа" за преминаване през контролно-пропускателните пунктове около областните центрове няма да важи през уикенда, когато се падат празниците. В тази връзка директорът на Главна дирекция Национална полиция главен комисар Христо Терзийски уточни, че контролът на КПП-тата няма да бъде намален и добави: "Призовавам хората да пътуват, когато наистина е необходимо да се посети дадено населено място".

Шефът на столичната дирекция на МВР старши комисар Георги Хаджиев допусна, че е възможно на някои места да възникнат конфликти ситуации между служителите на реда и гражданите, тъй като полицията няма да допуска струпване на хора на едно място. "Всички областни директори ще направят среща с местните метрополити, за да се уточни организацията и къде ще бъдат литургиите. Движението на човешкия поток да е еднопосочно, да има лични предпазни средства, в храмовете да се допускат хора, когато не се създава риск за разпространението на заразата. Храмовете ще се третират като големите хранителни вериги", допълни главният секретар Ивайло Иванов.

Главният секретар на МВР изненадващо влезе в противоречие с информацията в новия портал Coronavirus.bgкойто стартира от днес и е разработен от държавната фирма "Информационно обслужване" безвъзмездно. Иванов констатира, че карантинираните хора у нас са около 24 000 души, а в сайта е посочено, че те са над 70 хил. Не е ясно на какво се дължи това разминаване.

ТЪРЖЕСТВЕНИ ЛИТУРГИИ

Само ден след като стана ясно, че няма да вземат по-твърди мерки срещу разпространението на коронавируса и църковните храмове остават отворени за предстоящите Великденски празници, от Светия синод на БПЦ обявиха и графика на тържествените литургии на Цветница и Великден. В съобщението си от Синода твърдят, че ще вземат всички необходими превантивни мерки, както заявиха преди ден след срещата с премиера Бойко Борисов, който пък от своя страна обяви, че няма как да забрани на хората да ходят на службите, но ги призова да не го правят масово. 

За Цветница, която е тази неделя, патриарх Неофит (който е и Софийски митрополит), ще оглави богослужениeто на празничната литургия в катедралата "Св. Александър Невски" от 9.30 часа, заедно с митрополит Антоний и епископ Герасим.

От Синода отново уточняват, че няма да се раздават върбови клонки и цветя, което бе решено вчера, за да не се "разпространява зараза", от което Борисов най-много се страхувал.

На Велики четвъртък архиерейската Света литургия от 9.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний или от Мелнишкия епископ Герасим. В 18.00 часа, отново в патриаршеската катедрала, последованието на 12-те евангелия ще бъде оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим.

От 8.00 ч. на Разпети петък в "Св. Александър Невски" ще бъдат отслужени т. нар. Царски часове, вечерня с изнасянето на Светата плащеница. Службата ще бъде оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим. Тогава вярващите няма да минават под масата в храмовете, както е по традиция. По четирима свещеници в църквите ще държат плащеницата и миряните ще минават под нея, за да получат благословение. 

В 23.25 часа е началото на Светата литургия за Възкресение Христово от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", която ще бъде оглавена от патриарх Неофит.

Великденска служба винаги започва в храмовете, след това се излиза от тях, правят се литийни шествия и се чете Евангелието, и след това - отново вярващите се връщат в църквите. За тази година Светият синод е решил вечерната служба за Великден в 23.30 часа да започне навън, защото в първия половин час от нея има най-много вярващи.

На деня Великден, пасхалната литургия за т. нар. Второ Възкресение Христово ще започне в 11.00 часа в патриаршеската катедрала и ще се води от Мелнишкия епископ Герасим.

Засега не е ясно колко миряни ще посетят храмовете в София и страната и колко ще се съобразят с призивите на премиера да си останат по домовете заради наложената от властта изолация, за да не се разпространява коронавируса. Ясно е обаче, че много полицаи ще бъдат навън, за да съблюдават дали се спазва дистанцията между хората, която трябва да е минимум два метра. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВР, мерки, храмове, празници

Още по темата