facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов: Не мога да изгоня с милиция и палки хората от църквите

Владиците надделяха и храмовете за Великденските празници остават отворени
Обновена
9 946

Posted by Boyko Borissov on Thursday, April 9, 2020

Премиерът Бойко Борисов не успя да убеди митрополитите от Светия синод да вземат по-твърди мерки и да затворят църквите по време на предстоящите Великденски празници."С милиция и палки не мога да изгоня хората от църквите. Не мога да издам подобна заповед", обяви Борисов след срещата с архиереите. 

Повече от час продължиха неубедителните му оправдания пред медиите в Министерски съвет защо в крайна сметка не можа да надделее над владиците и църковните литургии на Цветница и Великден да бъдат при закрити врата без миряни, за да може наистина мерките срещу коронавируса да имат ефект и да няма струпване на много хора. 

Борисов е настоял литургиите да бъдат предавани онлайн и миряните да не се струпват пред и в черквите, но владиците са останали непреклонни. Уверили го, че ще вземат всички възможни мерки, за да не се предава зараза. "За някои хора, ако не отидат на църква, е все едно да ги поставиш на командно дишане", оправда се Борисов. Но няколко пъти призова българите да не ходят на черква по Цветница и Великден. Св.Синод се съгласил на Цветница да няма върбови клонки и цветя, тъй като Борисов най го било страх от клонките. На Разпети петък минаването под плащеницата няма да е под масата, а четирима ще я държат пред храма и така ще се изпълнява ритуалът.

Борисов отново повтори "мантрата", че пикът на заразата се очаква до 10-15 дни. "Синодът и патриархът не отричат карантинните мерки, но има неща, които не могат да се направят. Как да затворя църквата, за да не можеш да се помолиш?!", отговори премиерът на въпрос. "Унинието и тревожността у някои хора ще е пагубно, ако не отидат на църква. Да, може да са малко хора, но трябва да могат да отидат на служба", аргументира се той. "Ще ходят в храмовете само онези, които имат животоспасяваща нужда. Които са крайно нуждаещи се", смята той. Не е ясно колко ще бъдат тези миряни, но е ясно, че ще има много полицаи, които да следят дали се спазва дистанцията.

"Мерките заедно със силата и духа", отговори Борисов на въпрос защо не вземат по-радикални мерки и храмовете да бъдат затворени за вярващите. "Литургията е духовното с кръвта и плътта. Тая сутрин го разбрах!", допълни той, като се похвали, че вече е навлязъл навътре в духовното и християнските въпроси. Борисов предложил отвсякъде литургиите да бъдат излъчвани на живо.

"Този път няма да отида на служба, не че вярата ми сега е по-малко. Но личният пример е важен. Иначе майка ми от дете ме водеше на служба на задния вход на църквата", каза Борисов.

Ловчанският митрополит Гавриил, който също участва в брифинга в МС, отново убедено обяви, че в "храма не може да се предаде никаква зараза". "Ще се постараем всячески ред да създадем. Тази година службата ще започнем навън на Великден и когато дойде времето, ще влезем и вътре. В църквата идват само най-вярващите хора и ни молят на този голям християнски празник да могат да посетят черквите и да се молят. Да няма тълпа, а хората да са на разстояние. Постоянно се дезинфекцират иконите, както и сградите, богомолците да бъдат вътре с маски, както и да запазим безопасната дистанция", заяви от своя страна Гавраил.

Въпреки че не затварят храмовете, както го направиха много други православни църкви, а и не само, владиката е убеден, че ние ще бъдем една от първите "страни, където тази епидемия ще си отиде".

БЕЗ ОГЪН ОТ ЕРУСАЛИМ

Синодът препоръчва полетът до Тел Авив, за да бъде взет благодатния огън за Великден, да не се осъществи. Средствата, които трябваше да бъдат похарчени за това, ще бъдат дадени за борба с коронавируса. Стана ясно, че от миналата година имаме запазен огън, както и в Северна Македония.

"Нашата отговорност е огромна. Ние сме отговорни и правим всичко възможно Господ да прекрати тази пандемия... Светата литургия не става някъде на поляната. Всеки човек се моли у дома или където и да е, но най-важното е Светата литургия. Тя става в божия храм", заяви митрополит Гавриил и посъветва журналист, който му припомни, че Исус се е молил в пустинята, да не говори за неща, които не разбира. Владиката бе видимо раздразнен от репортерския въпрос защо службите да не са при закрити врата, както ще бъде например в Гърция и в Сърбия, изостави за известно време смиреността си и повиши тон на журналистката от БНР Еленица Маринова.  Той й се скара, че си позволява да го учи, и й обясни, че чрез причестяване с обща лъжичка или чаша не може да се разпространи зараза.  

ЗАТВОРЕНИ ХРАМОВЕ

Заради коронавируса множество православни и католически храмове по света решиха да останат затворени за миряните за Цветница и Великден като част от мерките срещу разпространението на заразата.

Светият синод на Гръцката православна църква реши празничните църковни служби да бъдат при затворени врати, като се предават на живо по телевизията, радиото и интернет. Според въведените от правителство мерки в борбата с разпространението на коронавируса по време на литургиите в храмовете е разрешено присъствието само на религиозно лице и помощници, като броят им не трябва да надвишава 4-ма. Същата мярка се отнася и за манастирите.

Антиохийската църква, която обединява православните християни в Сирия, Ливан и други държави в Близкия Изток, също обяви, че празничните служби за Възкресение Христово ще бъдат при затворени врати.

Тазгодишната церемония за слизането на благодатния огън в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим ще се проведе в отсъствието на богомолци. Тя ще бъде на 18 април и на нея ще присъстват не повече от 10 души, обявиха от израелското Министерство на външните работи. Церемонията ще се излъчва от тв канали в цял свят. Предварително изготвеният план предвижда огънят да бъде предаден на представители на Гръцката православна църква при Яфската порта на Стария град, откъдето дипломати ще могат да го занесат до летището "Бен Гурион" и да го предадат на специалните пратеници на православни държави. Те няма да могат да излязат от самолетите заради наложените ограничителни мерки. 

Руската православна църква (РПЦ) все още не е взела категорично решение дали храмовете ще бъдат затворени за богомолци. Руският патриарх Кирил няколко пъти призова вярващите да се въздържат от посещение на храмовете по време на пандемията. Заместник-ръководителят на отдела за връзки с медиите в РПЦ Вахтанг Кипшидзе пък обяви, че отбелязването на Великден ще зависи от конкретната епидемиологична обстановка във всеки регион на страната. "Русия е голяма държава и има региони, в които няма нито един заразен“, обясни той пред руската секция на Би Би Си. "Църквата и енориашите определено ще празнуват Великден, дори и да не могат да дойдат в този ден в храма", обяви митрополит Иларион, който ръководи Отдела за външни църковни връзки в РПЦ. 

Масово заразяване с коронавирус след църковни служби имаше в Южна Корея и Франция.

 

 

212

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков: Имам доказателства, че съм дал 60 млн. лв. на Борисов

05.06.2020

Обновена

17040 132
Борисов: И аз ще рисувам комикси! Но сега съм скопен

05.06.2020

Обновена

6399 43
Божков: Горанов поиска да подаря лотарията на техен човек

05.06.2020

Обновена

20228 115

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

митрополити са били поканени на разговори в Министерски съвет, но са отказали и затова Борисов отива при тях.

 

Правилно са отказали. Борисов трябва да отиде при тях, гологлав, по риза, смирен. Последните метри до олтара трябва да ги пропълзи. Иначе Началникът ...

Интервал

Срещата с Господ не е шега работа. Все пак, Той е пътя и истината, и живота.
Каквото Бог рече, каквото Бог даде. Олимп бледнее в сравнение с Банкя. ⚽️

TRENDA

Докато не бъдат изчистени доказани доносници при тези индивиди и медиите ще бъде така. Преди време госпожа ,която обясняваше как без да иска взела помада ,по телевизията ръсеше бисери и даваше съвети.

Звън®
снимка на Звън®

На Борисов ще му отива расо. То елегантно ще прикрие и безобразно нарасналото му шкембе. 

urupuchi

Има ли извънреден ритуал заместващ целуванието на патриархова ръка или некви стерилни ръкоцелувателни ръкавици?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

На Борисов ще му отива расо.

 

Пепелява власеница върху голите му телеса? Ако стане отшелник в Банки. След тридесетата си година премиерстване.

Хулиган

Заради няколко баданарки, Тиквата е клекнала пред попщината...

.........................................

http://www.drago.info/

Джиджи

👍

Талибан

Posted by Boyko Borissov on Thursday, April 9, 2020

Бацко явно се срамува от външния си вид, щом е турнал тая снимка за аватар. Все едно да си бодна снимка от родилния дом...

nebenebe

Не мога си го представя аз с конопена власеница и бос, с една тояга да се брани от кучетата, вече поизоставени от гражданята. Бе той разговаря, не, спори с Господа. (Прости Господи!) Бетер Вълкадин.

Каубой
снимка на Каубой

Друго си беше св. каскет от праеец. И паметник му дигнахте и на зет му ку++++те търпяхте. Наш човек от народа, от чааветата, а пардон от чавдарци.:)))

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Каква безумна прес-конференция тече, немам думи!

Sine_metu

Мы живём, под собою не чуя страны,
Наши речи за десять шагов не слышны,
А где хватит на полразговорца,
Там припомнят кремлёвского горца.
Его толстые пальцы, как черви, жирны,
И слова, как пудовые гири, верны.

Жозефа
снимка на Жозефа

Относно интервюто на Радев по бТВ:

 

По бТВ. 

Вие от пик къде се бутате? Да не би да ви е намалял трафикът? 

Vitali Nemski

Ще отпадне ли извънредното положение , ако се окаже ,че няма пик след празниците... Аз предполагам ,че няма да отпадне , защото не е в интерес на правителството.

Джиджи

Ще отпадне ли извънредното положение , ако се окаже ,че няма пик след празниците..

💩

 

Няма да се окаже!!! 😛😅💃

LPetrov

Ти откъде знаеш какво ще се окаже,джиджана 🙉-о ? Изобщо пари ли получаваш за тия баданарки де биеш на Мутрачийски или на ти идва отвътре ? 

Lola the Kinks

Владиците МУ надделяха и храмовете за Великденските празници остават отворени

И Владиците МУ са наясно с измамата с фалшивите "епидемия" и "пандемия"

 

30 января 2020 года, когда за пределами Китая было всего 150 зарегистрированных ВОЗ случаев заражения, генеральный директор ВОЗ д-р Тедрос объявил о пандемии коронавируса, известного как COVID-19. Это заявление о пандемии — ничем не оправданное — имеет разрушительные последствия для всего населения мира и глобальной социально-экономической структуры. Земной шар буквально закрыт. До какого времени пока не знает никто.

 

Тот, кто изобрел COVID-19, — гений, решивший управлять миром, подводя к краху

Питер Кёниг о том, что ни один вирус не убивает человечество так, как объявленная против него борьба

    Питер Кёниг    Copyright © Peter Koenig, 2020

https://svpressa.ru/politic/article/261344/

 

 

Aniki

Не мога да изгоня с милиция и палки хората от църквите

Що ве, от парковете как успя? 

ловkия

Ще отпадне ли извънредното положение , ако се окаже ,че няма пик след празниците... Аз предполагам ,че няма да отпадне , защото не е в интерес на правителството.

Я, това е любопитно - като как извънредното положение е в интерес на нашето правителство, и изобщо на което и да е правителство - на американското, испанското, италианското, английското, руското, индийското и т.н.

АлСал

А защо всички заедно напънаха жили срещу bitcoin?

wreckage
снимка на wreckage

премиерът Магнолий Методиеф има лидерските качества на козунак.

 

Навремето крал Хенри №8, на когото църквата също одказа да уйдиса на акъла, се фбеси, обяви се за неин глава и им скъса трътките на поповете.

F16
снимка на F16

... и външен вид на превтасал козунак.

wreckage
снимка на wreckage

той има тешка зависимост од набухватели. Бакпулвера го смърка като енфие.

SgtTroy
снимка на SgtTroy

но къде, къде да е седалището на новата църква - банки или барцилона?

 

Stern

И за чий мъчите хората вече месец, като сега ще ги пуснете да се тъпчат в църквите?

Или на Боко му се услади да властва в извънредно положение и се надява на нови пикове след Великден и повод да го удължи?

фортинбрас

Окончателно! В Патиланското Му Царство няма да се ходи в Йерусалим за Благодатния огън, защото няма По-благодатен огън от Него, на който от 2009 г. Корона дюнерно пече България и българите. И няма да се раздават клони от плачещи върби за Цветница, защото няма по-голяма Корона върба от плачевното Му Извънредно положение, която плачеща ражда Тиквите-рекордьорки на нов Държавен дълг от 10 млрд. лв., и на нови 330 000 безработни до края на 2020 г

..

Вместо църковния празник Цветница, на 12 април 2020 г. официално ще се празнува Психиатричния маскарАд Гербница.

 

Носете си най-нови маски Негови настоящи и бъдещи мозъчни "декултета", и умствени „чевермета”!  

https://www.pariteni.bg/novini/osigurjavane/ochakv...

F16
снимка на F16

Поповете са ясни -за тях сега е жътвено време.

И овцете са ясни - агнетата на заколение, овцете  - на стригане.

pasamaz

Не му е леко на този. Когато не решава кой да живее и кой да умре се мота около храмове с друг екзистенциален проблем за решаване. И всичко на крехките му плещи.

Luckbox

Значи успя да изгониш хората (включително и майки с деца) с палки и милиция от паркове, градинки и планината, успя да сложиш КПП-та в големите градове, обаче не можеш да го направиш за църквите? 

Защо? Защото за някои е много важно да отидат на църква на Великден? Страшен довод.  А за много хора не е ли важно да отидат на планина или в парк? Ти стоял ли си седмици наред затворен с малко дете вкъщи ,бе, простак. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×