facebook
twitter

Видео

Вирусът на вярата

1 374

Националният оперативен щаб обяви още по-строга карантина за гражданите, но отново остави Светия Синод сам да реши как да постъпи с миряните. След 5 дни е Благовещение. Предстоят и Великденските богослужения.

Ключови думи:

църква, миряни, коронавирус
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3177 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4986 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

763

Коментари

SPQR

.

Брех, не вярвах че това, което съм чел навремето, ще се случи на клета България ...

 

...

NEM2

Според Библията църквата трябва да слуша властите:

 

"Задължения към властта

Всеки човек да се подчинява на властите, които са над него; защото няма власт, която да не е от Бога, и колкото власти има, те са определени от Бога.

Затова който се противи на властта, противи се на Божията наредба; а които се противят, ще навлекат осъждане на себе си.

Защото владетелите не причиняват страх на добротвореца, а на злотвореца. Искаш ли да не се боиш от властта? Върши добро и ще бъдеш похвален от нея;

понеже владетелят е Божий служител за твое добро. Но ако вършиш зло, да се боиш; защото той не носи напразно меча, понеже е Божий служител и въздава заслуженото с гняв на този, който върши зло."

(Из Римляни 13:1-4)

Доц.Трътлев

Боко - Божий служител? Не знаех.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

В Турция забраняват петъчния намаз, в България оставят хората да целуват иконите и да се комкат с една лъжичка. Оставят изкуфели алчни попове да заразяват хората. Мутафчийски, Ананиев и щаба се излагат с продължаването на това безобразие. 

Доц.Трътлев

Oт тези двамата нищо не зависи. Каквото каже Тиквата, а Тя е набожна. А и трите папи...

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Да, обаче тиквата си трае, а тия двамата и компания се правят на принципни по телевизията. Длъжни са да вземат противоепидемични мерки и да защитят всички хора, включително тъпите и вярващите в идоли и божества. Готови са да допуснат разпространение на заразата за да му угодят.Така че  много е вероятно ТЕ да отговарят някой ден, за причинени страдания и смърт, заради кариеризъм и безгръбначие..

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Това, което върши синодът не е, няма как да е по Христа.

Нашият Господ ни е казал да обичаме ближните както себе си.

И че няма по-голяма благо от това да се грижиш за доброто на другите.

Сладостите от общението чрез службата и иконите, срещите с останалите миряни в храма ---- се обръщат в лицемерие, ако не следваме Христос извън храма, а за да не се отклоняваме от Него идват на помощ изпитанията, те са нашият учител на Земята.

А иначе - имаме много паметни духовници в България, но синодалните старци не са сред тях.

Яни-Янаки

Като се вземе предвид, че голямата част от българите, които се самоопределят като християни, само  номинално са такива и на тях такива понятия като свети тайнства (и по специално евхаристия и свещенство) са им непознати, не е странно, че те приравняват православните храмове към местата за обществено хранене и за развлечение. И съответно очакват от висшия клир на БПЦ да ги затвори по своя инициатива по време на карантината.

И ще припомня, че ако храната е първа потребност за съществуванието на хората независимо дали са религиозни или не, за християните от голямо значение е и духовната „храна“, която намират в едно „осветено“ според тях място, каквото е храма.  Там те намират утеха и упование в Бога, сили и кураж да живеят, особено по време на бедствия, които са ги сполетели тях лично и като част от обществото.

БПЦ в лицето на Патриарха не може да спре хората да посещават храмовете, това не се е случвало в 1100 годишната история на българската църква, могат, и ако е наложително да се направи това, само светските власти.

Ако светското общество прояви разбиране към потребностите на своите съвременници – християни, (при положение, че литургиите ще се отслужват на открито, извън храмовете), то би могло да  третира църквите така, като третира магазините за хранителни стоки и супермаркетите, да се наложат и там същите предпазни мерки за  контрол и превенция, – за да могат миряните така както си купуват хляб от магазините за хранителни стоки, да влезнат самостоятелно в храма и да се помолят.

Mrx

 

 Сега, в България съществува, освен християснката религия, едно религиозно благоволение към лицето Бойко Методиев Борисов. Както никой не е доказал, че Бог съществува, ама вяващите вярват в неговото съществуване, така и никой не е доказал, че бат Бойко може да управлява държавата, ама неговите вярващи си вярват в него. За 10 години той и неговото правителство не можаха да сколасат едно елекрнно здравеопазване, да не говорим за електронно правителство. Вярата в недокаазни неща е голяяяяма сила. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×