Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сръбската църква призна Охридската архиепископия

Радост и любов тече между Скопие и Белград

24 Май 2022
Илияна Кирилова
Снимка: архив

Югозападната ни съседка чества специален 24 май - тя празнува автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). Решението за признаването бе съобщено днес в Скопие от сръбския патриарх Порфирий. Последваха аплодимсмени в катедралния храм "Св. Климент Охридски" в центъра на града и продължителен звън на камбани, предаде БТА.

Случващото се е с историческо значение. През 1967 г. македонците се отделиха от Сръбската православна църква, обявявайки автокефалност. Това не беше прието и настана схизма. Сега нещата се променят. На 9 май Вселенската патриаршия даде зелена светлина за признаването, а след няколко дни македонски и сръбски духовни лица направиха заедно служение в Белград. Вчера в Скопие пристигна Порфирий, а днес каза тържествено: "Видях радост и любов в очите на всички вас. Виждам като задължение и задача за нас, от вашата любов и молитви в Белград и тук, Бог да направи чудо, да разберем, че сме едно и че не можем един без друг. А сега ви представяме още една новина. Съборът на СПЦ единодушно отговори на искането на МПЦ-ОА. Благословеният Събор приема и признава автокефален статут”. Порфирий добави, че предстои уточняване на техническите детайли, за да може по каноничния ред "всички поместни църкви" да приемат автокефалния статут на МПЦ-ОА.

Макар и в чужбина, македонските политически лидери демонстрираха подобаваща радост. "Велик исторически ден", заяви от Давос президентът Стево Пендаровски по повод 24 май. "Решението на Сръбската православна църква ще допринесе за поправянето на историческите несправедливости и ще отвори възможност за ново и необременено духовно израстване на Охридската архиепископия. Вярвам, че целият процес по признаване на автокефалията на Македонската православна църква – Охридска архиепископия ще приключи с предстоящото подписване на томоса от Вселенския патриарх Вартоломей. Това ще допринесе за изпълнението на един от нашите национални интереси и напредък и помирение в македонското общество", каза и премиерът Димитър Ковачевски, който е в Рим.

Още по темата