Медия без
политическа реклама

Габриел увери Габриел: Нямаме други искания към Македония

И това е нашият план, заяви специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Ескобар

26 Авг. 2023
Габриел Ескобар с македонския премиер Ковачевски
ЕПА/БГНЕС
Габриел Ескобар с македонския премиер Ковачевски

В разговор със специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, министърът на външните работи на България Мария Габриел е уверила, че София няма да има повече искания към Скопие, освен предвиденото в настоящите договори. Това заяви американският представител в интервю пред скопският ТВ канал "360 степени“.

"Тя ме увери, че ако Северна Македония изпълни това, което е предвидено в сегашното споразумение, няма да има нови условия. Считам това за неин личен ангажимент и ангажимент от името на нейното правителство. И това е нашият план. Мисля, че след това, което ще определи вашия процес на присъединяване, няма да бъдат двустранни въпроси, а затварянето на глави и доближаването на икономиката ви до най-голямата икономика в света“, заяви висшият американски дипломат.

Освен това той заяви, че не е работа на САЩ да определят дали бързите избори са решение на настоящата ситуация в Северна Македония, а на гражданите.

Когато казва, че трябва да се определя от гражданите, Ескобар се допълва и дава аргументи срещу бързите избори:

"Надявам се гражданите да разберат огромната възможност, която е пред тях и да я използват. Надявам се също, че те ще изпратят сигнал до лидерите на Северна Македония, че го искат и че го искат бързо, че го искат сега, за да можем да започнем да изграждаме тази структура, за да бъде Северна Македония изцяло и формално част от всяка евроатлантическа структура. Защото ви искаме там."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата