Медия без
политическа реклама

Старозагорската митрополия почете посланик Митрофанова

25 Септ. 2022

Старозагорската митрополия удостои с почетни плакети президента Румен Радев, президента Георги Първанов /2002 – 2012/ и експремиера Симеон Сакскобургготски, в знак на благодарност за съхраняването на храм „Свето Рождество Христово“ в Шипка. Почетни плакети на Старозагорската митрополия бяха присъдени на проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас и кмета на Казанлък Галина Стоянова за боголюбива дейност за запазването на храма, както и на Елеонора Митрофанова, посланик на Руската федерация в България, съобщи БТА.

С 33 удара на голямата камбана, колкото са годините на Исус Христос, днес започна тържествената света литургия по повод 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“ в Шипка. 17- те камбани на храма, излети от 31 тона бронзови гилзи, събрани след боевете на Шипка, огласиха Розовата долина.

Четирима митрополити, десетки свещеници и два хора – при Старозагорската света митрополия и Руския свети синод, се включиха заедно в богослужението в историческата църква, под която има крипта, съхранила до днес костите на загиналите воини от двата православни народа.

Още по темата