Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР-шефът: Смърт на пътя от човек с 2 промила е умишлено убийство

Стотици протестираха пред сградата на вътрешното министерство срещу безнаказаността по улиците

04 Септ. 2023Обновена
БГНЕС
Стотици бяха на протест пред МВР и на бдение на мястото, на което беше убито 15 годишно момче

"Убийство, причинено на пътя, след употреба на алкохол или наркотици, дори и превишена скорост, задължително трябва да бъде третирано като умишлено убийство. Няма как в случай, при който имаме превишена скорост, над 2 промила алкохол, на пешеходната пътека се случва всичко, това няма как да не бъде класифицирано по друг начин, освен като умишлено убийство". Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви след спешна среща в Министерския съвет заради зачестилите тежки инциденти на пътя и добави, че се е убедил в тезата си след поредния трагичен инцидент в центъра на София.

годишният шофьор, който в събота вечерта блъсна и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека в самия център на София, e обвинен, че е причинил смъртта му умишлено. Дежурният прокурор е преценил, че са налице условията за евенуален умисъл, обясни зам.

Стоянов обяви, че мярката за отнемане на автомобил на водач, хванат да управлява след употреба на алкохол или наркотици, работи. "Всеки, който си позволи да кара пиян ще остане без своя автомобил. Не трябва да оставяме и безпристрастни когато някой близък прави опит да се качи да кара автомобил", каза той.

Вътрешният министър говори след организирана от Николай Денков извънредна среща по проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет. В срещата освен институциите, които имат отношение по темата, бяха поканени и представители на прокуратурата, Националното сдружение на общините в България, народни представители, Столичната община и родители на загинали в катастрофи. Сред присъстващите бяха вътрешният министър Калин Стоянов, зам. главният прокурор Мария Павлова, столичният кмет Йорданка Фандъкова.  

“Проведохме срещи с родители на деца загубили живота си заради катастрофи. Това е най-тъжната среща, която съм имал от години насам”, заяви премиерът Николай Денков след срещата и добави: "Искам да благодаря на тези родители. Те казаха, че не могат да върнат децата си, но поне искат да използват това, което са научили покрай личната си трагедия, за да помогнат това да не се случва повече. Обединихме се, че първо трябва да се преборим с чувството на безнаказаност да изчезне сред тези, които управляват автомобили. Това чувство е прояло цялата ни система. Има много хора, които смятат, че всички им се полага, защото са видели, че могат да останат безнаказани, да не получат глобите. Ако са направили тежък инцидент - да минат с условна присъда. Пробите и техническите експертизи да се бавят с месеци, а делата - с години”, заяви Денков.

Според него било всеобщо е мнението, че промените, свързани с отнемането на превозните средства за алкохол и наркотици, вече дават резултати". „Измененията, свързани с отнемането на моторните превозни средства, дават сериозни резултати. Трябва да търсим такива мерки, от които нарушителите да ги заболи. Да знаят, че ако направят нарушение, след 5 минути може да получат съобщение, че ще бъдат глобени”, каза Денков.

Премиерът подчерта, че общините отдавна предлагат да работят с органите на МВР, да се използват техните камери. „Един огромен ресурс, който го има налице, да се използва”, обясни Денков. Обсъждано било и как да се ускори "излизането на пробите и до 10 дни резултатите да са ясни”. Така пробите, които са взети от пияни и дрогирани шофьори, ще излизат навреме и делата няма да се бавят. Предлага се и в такива случаи, когато шофьорът е употребил, вече да не се налагат и условни наказания.

В същоот време сттотици хора се събраха на протест пред сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР) с искане за справедливост и по-строг контрол на пътя. Дъждът не ги спря да покажат своята позиция пред централата на МВР, която се намира само на 200-300 метра от мястото на трагедията, при която шофьор с 2 промила алкохол в кръвта прегази и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека.

В демонстрацията тази вечер се включиха близки на загинали в катастрофи, известни личности, хора, които живеят в района и според които всеки ден и нощ е ад по улиците.

 

 

Ключови думи:

МВР, протест, Гурко

Още по темата