Медия без
политическа реклама

МВР има усещане, че скоро ще разкрие разстрела на Божанов

Шефът на СДВР намекна, че убитият може да е бил сътрудник на службите

22 Февр. 2024
Любомир Николов
БГНЕС архив
Любомир Николов

МВР даде да се разбере, че скоро ще има разкрития за разстрела на Мартин Божанов - Нотариуса, че вече има заподозрян, че мотивът е финансов, че вероятно той е бил сътрудник на службите и че Петьо Петров - Еврото е жив.

Това стана ясно от интервю на шефа на СДВР Любомир Николов пред Би Ти Ви.  Преди да стане шеф на СДВР, той беше заместник на вътрешния министър Калин Стоянов, докато последният беше ръководител на ГДБОП.

На въпрос дали има вече насоки и конкретен заподозрян за убийството на Божанов Николов обяви: "Естествено по нашите оперативно следствени действия не мога да вляза в конкретика. Но ще се изразя по следния начин - имам вътрешно усещане, че скоро неуморният труд на колегите от сектор убийства ще се възнагради с успех". На уточняващ въпрос дали става дума за конкретен заподозрян шефът на СДВР заяви: "Нека зрителите го тълкуват както искат".

Очевидно неговото внушение беше, че съвсем скоро ще има развитие по случая. Затова се разбра и от думите му, че вече имат основен мотив, по който се работи. "И мисля, че той ще се окаже коректен. По-скоро е финансов мотив", заяви Николов.

От думите му стана ясно, че е установено, че при убийството е стреляно 3 пъти, от един човек, от 10-12 метра."Убийството е станало веднага след паркиране на лекия автомобил на паркомясто, което обикновено е използвал Божанов, и в момента на убийството е получил точен професионален изстрел в задната част на тила", разказа Николов. 

Било е въпрос на време прокуратурата да повдигне обвинение на Мартин Божанов-Нотариуса. Това каза днес зам. градският прокурор Иво Илиев на брифинг в МВР.

"Телефоните на Божанов са назначени за експертиза. Това е работа на СГП. Предполагам, че скоро ще имаме резултати", каза още шефът на СДВР. По негови думи са дадени за изследване само 2 телефона, които той е използвал последните 6 месеца. Само те са намерени при претърсването в жилището и колата. Николов знаел за твърденията, че Божанов е имал повече телефони, но намерите били само тези 2, за които предстояло да бъдат отключени и да бъде анализирано всичко, включително телефонните разговори в тях.

По думите на полицейския шеф,  било странно, че убитият по никакъв начин не е сигнализирал за притеснения. "Маршрутът му е бил обичаен. Поведението му е било доста спокойно въз основа, на което ние не можем да кажем, че той е имал някакви притеснения за живота си", твърди Николов.

На въпрос дали е бил сътрудник на МВР шефът на СДВР не отговаря директно, но дава да се разбере, че това вероятно е точно така. "По досъдебното производство са взети всички материали, които се намират в СДВР, било то явни и секретни, и на подобни въпроси следва в последствие да отговори прокуратурата", казва първо той и после добавя:  "Считам, че сътрудниците на МВР трябва да са богати на информация и да бъдат правилно внедрени в престъпни структури, откъдето да черпят информация оперативна. Профилът на Божанов отговаря до някаква степен на такъв човек, но когато получим категорична информация, че това лице извършва престъпна дейност следва веднага да бъде преустановена работата ни с него".

Николов обяснява, че в СДВР са получени общо 17 преписки и досъдебни производства, касаещи Божанов. "4 са досъдебни като по 3 от тях той е пострадал. И 1 е обвинен като извършител на измама. Отделно от това има 13 преписки, 8 от които са срещу него, останалите са от него спрямо конкретни лица", твърди Николов и обяснява, че материалите са от 2008 до настоящия момент.  

Досъдебното производство било от 2010 г. и е за съмнение за имотна измама. "Повечето преписки, които касаят евентуално нарушение от Божанов, са за самоуправство и те са подадени от негови съседи. Самоуправство е действие, в което без правно основание използваш или владееш даден имот временно. Тези сигнали са около 3-4. Нито една от тези преписки не е довела до осъдителна присъда", казва полицейският шеф.

Не само разстреляният Мартин Божанов-Нотариуса, но и още 94 452 българи са със сменен ЕГН. Това разкри Главна дирекция ГРАО в МРРБ. Преди това темата бе отворена от самия регионален министър Андрей Цеков пред журналисти в Смолян.

Николов задълбочи кашата и мистерията около ЕГН-то и смяната на името на Божанов. "Има период от 1997 до 1999 г., когато служител на ЕСГРАОН по неустановена причина е подал данни, с които Мартин Ангелов Божанов е бил Мартин Ангелов Ангелов и са променени последните 5 цифри от неговото ЕГН. Никога не е имал документ за самоличност с променено име и фамилия", твърди той.  

Само преди дни от ГРАО обявиха, че е било установено как лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ до 01.03.1999 г,, а после с ЕГН 730321ХХХХ., но има с новия си ЕГН записи още от 1992 г., включително и сключени с него общо 4 граждански брака и регистрирани 3 развода. 

Иначе Николов твърди, че се извършвала проверка дали има злоупотреби с ЕГН-то и името от страна на Божанов. "Извършваме справка включително и за кредити и се стремим да установим дали е използвал тези некоректни данни за нещо", заяви Николов.

Шефът на СДВР обяви и, че е извършена проверка на заснетите пред SS клуб автомобили, за които се смяташе, че са полицейски. "Те са били собственост на фирма на господин Божанов, която после е прехвърлена на негов сътрудник. Тези автомобили са Opel Astra и Opel Vectra син и бял цвят. Същите каквито има МВР. И може би от там идва объркването. Не изключвам вероятността полицейски автомобили да са паркирали там, но към този момент нямаме такива данни", твърди Николов и добавя, че към момента не е установено той да е пазен от полиция. 

Само преди дни и правосъдният министър обяви, че Божанов не е бил защитен свидетел и не е бил пазен от съдебна охрана.

На въпрос за Петьо Петров - Еврото Николов заявява, че нямат данни той да е починал. "Считаме го за жив. Обявен е за издирване от 31.05.2023 и нашите екипи го търсят постоянно. По мои данни не се намира в България повече информация не следва да давам. В близка на нас страна, според мен".

Шефът на СДВР обяви, че свързващото звено между Еврото и Нотариуса е бившата съпруга на първия – Любена. "Тя е била близка приятелка на починалия Божанов. Според мен може би и бизнес партньор. Разпитана е", твърди Николов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата