facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

МВнР е издало 2829 специални паспорта за 10 години

Проверката тръгна заради документа на хазартния бос Васил Божков
3 883
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Външно министерство издава поне по един специален паспорт всеки работен ден.

Министерството на външните работи е издало общо 2829 дипломатически и служебни паспорти за 10 години. Или всеки работен ден от МВнР излиза поне по един специален паспорт. При това става дума за документи извън тези на държавните длъжностни лица, на които тези паспорти се полагат по линия на служебните им отношения. Това става ясно от отговорите на министерството до "Сега". Разбира се още, че поне през последните 10 години, в които се смениха 7 външни министри, няма контрол върху специалните паспорти. Ведомството тепърва "ще поиска информация от всички организации и държавни институции дали все още са налице основания или необходимост за притежаване на издадени по тяхно заявление дипломатически и служебни паспорти", гласи отговорът до "Сега".

Повод за проверката бяха разкритията на "Биволъ", че бизнесменът Вacил Бoжкoв и нeгoвата дясна ръка Гeoрги Пoпoв, кoитo ca издирвaни за участие в организирана престъпна група за пране на пари и прокуратурата чака екстрадицията им от ОАЕ, години наред са ползвали cлужeбни пacпoрти.

Няма издавани дипломатически и служебни паспорти без основание, е изводът на Инспектората на външното министерство. За 10 години са издадени 77 дипломатически паспорти по текст от Закона за българските лични документи, който казва, че такива се издават по преценка на външния министър на "лица, чиито служебни задължения включват изпълнение на специални външнополитически задачи".

За този период са издадени и 2752 служебни паспорти на лица извън състава на служителите в МВнР. На такива по закон право имат и "лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи - по преценка на министъра на външните работи, както и на лица по преценка за служебна целесъобразност и предложение на прекия ръководител до ръководителя на съответната институция или организация, който отправя писмено искане до дирекция "Консулски отношения" в Министерството на външните работи".

Проверяващите предлагат да бъдат направени законови промени, с които да се регламентира редът за контрол върху използването на служебни паспорти и да бъде въведено изискване за предоставяне на копие от заповед за задгранична командировка на съответния служител при преминаване на държавната граница.

 

През март МВнР обясни, че Божков и Попов имат служебни паспорти, издадени им въз основата на писмо от министерството на спорта. Предполага се, че те попадат в хипотезата на т. 12 и т. 14 от член 5 от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР. Първият текст гласи, че министерството издава служебни паспорти на членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации. Според втория такива паспорти се издават на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи.

Васил Божков и Георги Попов обаче не са членове на нито една национална организация, показва справка в регистрите. Те са членове на Управителния съвет на Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС), който претендира да е правоприемник на социалистическата спортна мегаструктура. Но всъщност става дума за сдружение, което не е регистрирано като национална спортна организация.

От отговори на спортното министерство (ММС) до "Сега" тогава се разбра, че през 2016 г. ведомството е било сезирано от БСФС "във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата". Спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в неговия патримониум. Но допълва, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов.

Сюжетът с паспортите е част от голямото разследване срещу Божков. По темата показания даде и външният министър Екатерина Захариева.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков към прокуратурата: Къде ми е ритонът?

12.08.2020

5285 32
Васил Божков се кани да участва в изборите

10.08.2020

Обновена

4392 34
ЛиЛана: Изкарах 3 месеца в ареста, а още нямам обвинителен акт

10.08.2020

Обновена

9177 37

Коментари

nottheone1

- ти знаеш ли кой съм аз, бе???

😁

Калпазанче

Пачки, кюлчета, пищак.

В спалнята лежи юнак.

Кърти къркан. Фото щрак.

А народът във батак.

 

 

риболовец 5

  Спомням си как всички бяхме възмутени, когато Стоичков си постави синя лампа на джипа.

майор

Как умно гльода външната утка

ПероВТ

Специалните са старите служебни (кафяви) паспорти. Нормално е работодател с бизнес за стотици милиони да получи такъв. Навремето ги даваха да служители в търговските представителства, директори на външнотърговски организации и на големи промишлени фирми.

sega_veteran

Партийността в институциите е по-напред от професионализма.

Това е у нас.

Другаде не е така, както и да се сменят партиите институциите продължават да си работят професионално.

Дори имаме примери, когато държави нямат правителство с години, а институциите продължават да са лицето на държавата и да работят коректно.

Може би защото една от причините е ... нормална съдебна система и страх от бъдещо справедливо наказание.

Защо тогава да коментираме каквото и да било, първо трябва да се оправи правосъдието.

Който не става - вън, и да се търсят нови некорумпирани хора.

Ако и новинете се корумпират, пак вън, и без право да заемат дъжавни постове.

Да се чисти, да се чисти, докато се получи.

Ако не се получи, е по света има много такива държави като нашата в момента, ще трябва да се примирим.

Но поне да опитаме.

Курти влезе

Съдебната система е надстройка на базата. Трябва да се променят икономическите отношения.

nafta

Брендо с какъв паспорт напусна България?

Citimen

Почти всеки ден Шайката е дарявала по един "специален" паспорт на олигарси, лоени партийни топки или вип криминали???

never-mind

Някой може ли да разбере и сподели 

Колко са въобще дипломатическите и други благи паспорти ??

Кои имат право и ги имат

Депутати и техни семейства, спонсори на властта

Как няма да има Божков... За 70 милиона бакшиш поне паспорт му се полага

То каракачанов ги дава за 5000 евро само....

sega_veteran

Тази информация явно се съдържа в сървъра на тази институция и е вътрешна и едва ли някой ще си позволи да вади оттам данни.

Но по пътя на логиката можем да направим информирано предположение, че броят на тези паспорти е правопропорционален на АБПФК едно време.

/За по-младите- АБПФК - активни борци против фашизма и капитамлизма, беше каста, ползваща се с привилегиите на властта. Имаше дори парадокси, ражда се дете примерно през 1985 г. и понеже от такова семейство акушерите питат майката да го пишат ли АБПФК, нищо че тази борба е приключла през 1944 г./

Та така, какво пречи на ГЕРБ и те да си имат АБПФК, разбира се без последното, без капитализма.

nebenebe

Тази ни т.н. министърка е най-зле от цялата тайфа. Може да и спестявате картинката рахат. Че този овчи поглед дразни много хора.

Влез или се регистрирай за да коментираш