Quantcast
МВнР е издало 2829 специални паспорта за 10 години | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВнР е издало 2829 специални паспорта за 10 години

Проверката тръгна заради документа на хазартния бос Васил Божков
3 899
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Външно министерство издава поне по един специален паспорт всеки работен ден.

Министерството на външните работи е издало общо 2829 дипломатически и служебни паспорти за 10 години. Или всеки работен ден от МВнР излиза поне по един специален паспорт. При това става дума за документи извън тези на държавните длъжностни лица, на които тези паспорти се полагат по линия на служебните им отношения. Това става ясно от отговорите на министерството до "Сега". Разбира се още, че поне през последните 10 години, в които се смениха 7 външни министри, няма контрол върху специалните паспорти. Ведомството тепърва "ще поиска информация от всички организации и държавни институции дали все още са налице основания или необходимост за притежаване на издадени по тяхно заявление дипломатически и служебни паспорти", гласи отговорът до "Сега".

Повод за проверката бяха разкритията на "Биволъ", че бизнесменът Вacил Бoжкoв и нeгoвата дясна ръка Гeoрги Пoпoв, кoитo ca издирвaни за участие в организирана престъпна група за пране на пари и прокуратурата чака екстрадицията им от ОАЕ, години наред са ползвали cлужeбни пacпoрти.

Няма издавани дипломатически и служебни паспорти без основание, е изводът на Инспектората на външното министерство. За 10 години са издадени 77 дипломатически паспорти по текст от Закона за българските лични документи, който казва, че такива се издават по преценка на външния министър на "лица, чиито служебни задължения включват изпълнение на специални външнополитически задачи".

За този период са издадени и 2752 служебни паспорти на лица извън състава на служителите в МВнР. На такива по закон право имат и "лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи - по преценка на министъра на външните работи, както и на лица по преценка за служебна целесъобразност и предложение на прекия ръководител до ръководителя на съответната институция или организация, който отправя писмено искане до дирекция "Консулски отношения" в Министерството на външните работи".

Проверяващите предлагат да бъдат направени законови промени, с които да се регламентира редът за контрол върху използването на служебни паспорти и да бъде въведено изискване за предоставяне на копие от заповед за задгранична командировка на съответния служител при преминаване на държавната граница.

 

През март МВнР обясни, че Божков и Попов имат служебни паспорти, издадени им въз основата на писмо от министерството на спорта. Предполага се, че те попадат в хипотезата на т. 12 и т. 14 от член 5 от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР. Първият текст гласи, че министерството издава служебни паспорти на членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации. Според втория такива паспорти се издават на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи.

Васил Божков и Георги Попов обаче не са членове на нито една национална организация, показва справка в регистрите. Те са членове на Управителния съвет на Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС), който претендира да е правоприемник на социалистическата спортна мегаструктура. Но всъщност става дума за сдружение, което не е регистрирано като национална спортна организация.

От отговори на спортното министерство (ММС) до "Сега" тогава се разбра, че през 2016 г. ведомството е било сезирано от БСФС "във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата". Спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в неговия патримониум. Но допълва, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов.

Сюжетът с паспортите е част от голямото разследване срещу Божков. По темата показания даде и външният министър Екатерина Захариева.

Още

И Пеевски атакува в съда списъка "Магнитски"

16.06.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

30097
Собствениците на Ефбет се възмутиха от включването им в черния списък

16.06.2021

5544
Цеките и Черепа възстановяват сътрудничеството, Горанов им дава офиси