facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Захариева и неин заместник бяха разпитани за паспорта на Божков

МВнР започва проверка на всички издадени документи за последните 10 години
Обновена
3 800
 БГНЕС

Зам.-вътрешният министър Георг Георгиев се яви в сградата на Специализирания наказателен съд, където се намира и спецобвинението, предаде БГНЕС. По първоначална информация той се разпитва във връзка с издадените служебни паспорти на хазартния бизнесмен Васил Божков и дясната му ръка Георги Попов. "Веднага започнахме действия за анулирането на служебните паспорти на двамата", заяви Георгиев.

Той бясни, че Божков и Попов са имали издадени паспорти от 2011 г., които са преиздадени през 2016 г. Зам.-министърът подчерта, че са спазили нормативната уредба каквато е към момента. „Веднага когато установихме за тези конкретните паспорти и за новосъздалите се обстоятелства около тези две лица, ние веднага започнахме действия по това те да бъдат анулирани”, посочи Георгиев.

По негови думи анулирането се случва при отказ от такъв паспорт, при изтичане на срока на неговата давност или при отпадане на обстоятелствата, благодарение на които той е бил издаден. „Очевидно е, че тези лица не могат да изпълняват ролята на членове на УС на тази спортна организация, която е послужила за тяхното издаване и поради тази причина паспортите са анулирани. Това, че има повдигнато обвинение или пък стават обвиняеми не анулира автоматично такъв документ”, посочи Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Час по-късно БГНЕС обяви, че по-рано през деня са били разпитани външният министър Екатерина Захариева и министърът на спорта Красен Кралев. Спортното министерство обаче пусна нарочно съобщение, с което опровергава тази информация. "Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов", се казва в разпространената позиция на спортното ведомство, като подчертават, че "опитите за пришиване на ММС към издаването" на паспортите на двамата е "откровена манипулация на общественото мнение".

Пред "Сега" външно министерство потвърди, че Екатерина Захариева е била призована като свидетел и е дала показания в специализираната прокуратура относно издадените служебни паспорти на Божков и Попов.

Междувременно се разбра, че първият ни дипломат е наредила на Инспектората на МВнР да започне проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години. За целта е назначена комисия, която ще трябва да установи техния брой, основанията за издаването им, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост, съобщиха от дипломатическото ведомство.

Миналата седмица стана ясно, че МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Външното министерство призна това, след като сайтът "Биволъ" съобщи, че двамата бизнесмени, за които се иска екстрадиция от Обединените арабски емирства, са напуснали страната със служебен паспорт. Въпреки че от МВнР отрекоха това, все пак стана ясно, че Божков и Попов са разполагали с такива паспорти. Те ca били aнулирaни едва нa 17 фeвруaри 2020 г. - датата, на която бе отправено искането за екстрадиция на двамата обвиняеми, като от "Бивoлъ" уточняват, че по това време вече са били изпратили първото си официално запитване по въпроса към МВнР (на 13 февруари).

Тези служебни паспорти били издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им от 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта. Поне веднъж тези документи са им били издадени по бърза процедура - през 2016 г., след съгласуване с спортното ведомство, което е изпратило формалното писмено съгласие до МВнР. 

Интересното е, че Божков и Попов имат служебни паспорти, издадени им въз основата на писмо от министерството на спорта, т.е. би трябвало да попадат в една от двете хипотези от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР - член 5 точка 12 – членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации или член 5 точка 14 – лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи.

Васил Божков и Георги Попов обаче не са членове на нито една браншова организация, сдружение или федерация от национален мащаб, показва справка в системата "Дакси". Двамата са членове на Управителния съвет на Български Съюз за Физическа Култура и Спорт (БСФС), който претендира да е правоприемник на социалистическата спортна мегаструктура. "Сега" попита министерството на младежта и спорта защо е изпратило писмо до МВнР за издаване на служебни паспорти на Божков и Попов. От отговора, който получихме, става ясно, че ММС, макар да не признава организацията БСФС, не е имало нищо против на двамата да бъдат издадени служебни паспорти по бърза процедура, като това е станало през 2016 г.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Зам.-министърът и братя Бобокови вече са обвиняеми

29.05.2020

Обновена

18171 66
Съд остави певицата ЛиЛана в ареста и пусна брат й срещу 100 000 лв

26.04.2020

Обновена

10012 27
Държавната машина крие какви езици знаят консулите

22.05.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5013 36

Коментари

Lola the Kinks

Зам.-вътрешният министър Георг Георгиев е главатар на младежи-ГЕРБ и целувач на ръчичката МУ.

https://www.youtube.com/watch?v=_IdzgJkTuNY

Тези от  Специализирания наказателен съд ще нагазят здраво лука?

R.Atkinson

Извинете, а чий е подписът в служебните паспорти: на МИНИСТЪРА или на зам.министъра?

 

Или намеквате, че министърът има твърде много задължения, за да знае какво прави зам.министърът и да носи отговорност за действията му?

Evasion

Зам.външен министър влезе на разпит за паспортите на Божков и Попов

 Зам.-вътрешният министър Георг Георгиев се яви днес в сградата на Специализирания наказателен съд

Външен, вътрешен - все тая, зам.-министър некъв се явил некъде си... 

nebenebe

Георг е голяма ряпа. Че и зам. външен министър. Ама като знам министърката ... Все елмази от съкровището на ГЕРБ. Ловкият трябва да е поне министър, като гледам нивото.

Калпазанче

Арест и на тоя и на четвъртия шапар! Каскета да не се спотайва и консултира със Зайчарника!

vasilevil

Много е просто въпросните двама по него време са били близки до власта а сега не са.

peniko

Леля Пена, чистачката (падон, хигиенистката) на ПОсерството направо да стяга бохчата за ареста. Началниците били я в командировка, я на среща с журналисти, нямало никой наоколо и тя какво да прави - ударила няколко парафа. Класика - спомнете си Любимец 13. 

Мисля, си - защо не назначат повече чистачки вместо всичките там експерти и др.  Чистачките повече работа вършат, а и заплатите им са по-ниски....Не много отдавна се оказа, че те могат и престъпници да проследяват.

nebenebe

Едно време ми се струваше тъпо да се назначават хора по лотариен принцип, с жребий де. Май все още има случаи, където това се практикува. И май не са по-зле от нас. Дан' взема да осъмна утре министър, хайде заместник.

Chesanot
снимка на Chesanot


Навръх 3 март ведомството на Екатериха Захариева разпрати инструкции до всички задгранични представителства на България, в които изрично се подчерта да не забравят да отбележат в туит министъра и вицепремиера - т.е нея.


„Във връзка с предстоящия национален празник ви молим да направите постъпки пред Министерството на външните работи на държавата на акредитация с молба от името на съответния външен министър да бъде разпространен поздравителен туит по повод националния празника на България, а в туита да бъдат споменати с т.нар. таг вицепремиерът и министър на външните работи Захариева, както и профилът на Министерството на външните работи”

Lola the Kinks

Министър Захариева сбърка името на Алeксандър Балан, прекръсти го на Балабан (видео)

02 Март 2020

Външният министър Екатерина Захариева запецна на името на акад. Алексадър Теодоров-Балан и аха да го обърка с Торбалан! 

https://new.gospodari.com/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8...

Lola the Kinks

Деси Тежката артилерия с фрапиращ правопис

https://19min.bg/news/8/129493.html#comments

   „Световните медии пак не са забелязали „виросолога” на Републиката", сочи буквалният цитат със запазен правопис от  Фейсбук публикация на ексминистъра на здравеопазването Десислава Атанасова. 

С думата „кУпейки” вместо „копейки” пък се отличи само преди седмица зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Малко преди това шефът на НС Цвета Караянчева смая всички със своето „БрекзиД”. Припомняме, че през 2016 г. бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов завинаги се вписа в историята с думичката „стаЛбилност”.

nebenebe

Ма как гледа като теле железница. Още ли го пишете зам. министър на вътрешните работи? Може би намеквате нещо. Да, в текста  грешката не е поправена.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×