Медия без
политическа реклама

МО ще похарчи 70 млн. лв. от неосъществени обществени поръчки

04 Март 2020ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

До края на 2019 г. военното министерство е натрупало 70.5 млн. лв., които са останали по бюджета му заради неосъществени обществени поръчки и други неизвършени разходи. С решение на Съвета по отбрана спестените пари са разпределени за други цели.

Информацията разкри шефът на ведомството Красимир Каракачанов в отговор на парламентарно питане на депутата от ГЕРБ и бивш началник на отбраната Константин Попов. Каракачанов обаче не обяснява за сметка на какви точно поръчки и разходи са спестени парите, нито по какви причини.

Основният дял от така събраната сума – 35.9 млн. лв., е заделена за изграждане и ремонт на инфраструктурни обекти на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на специалните операции, Централното военно окръжие и Института по отбрана. Подробности за въпросните обекти и ремонти също няма.

15 млн. лв. ще отидат за комуникационни системи. В това число влиза въвеждането на техническо опознаване "свой-чужд" на военни платформи от българските въоръжени сили, предназначени за НАТО и с висока степен на готовност, обяснява Каракачанов.

Допълнителни средства за издръжка в размер на 10.1 млн. лв. ще получат държавните висши военни училища. Парите ще бъдат използвани и за изграждането на учебен център за кибероперации и на дълбоководен басейн за подоготовка за подводни операции и спасяване на екипажи на аварирали вертолети във висшето военноморско училище във Варна.

За ушиване на нови униформени облекла за военнослужещите ще бъдат заделени 7.3 млн. лв.

Останалите 2.2 млн. лв. от спестените средства ще бъдат раздадени за аварийни ремонти и резервни части на техниката на ВВС и ВМС, както и за закупуването на специализирани работни станции, софтуер, консумативи и резервни части за комуникационната техника на Сухопътните войски.

Още по темата