Медия без
политическа реклама

Митрофанова: България разреши на Лавров да прелети над страната

27 Ноем. 2023Обновена
Сергей Лавров
ТАСС
Сергей Лавров

България откри въздушното си пространство за да може самолета на руския външен министър да стигне до Скопие, където ще се проведе срещата на ОССЕ, съобщи посланик Митрофанова пред ТАСС. Българското Външно потвърди информацията. 

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ще присъства на среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие, ако България пусне самолета му да премине през въздушното си пространство.

"Сега изглежда, че Македония ни покани на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ. България изглежда е обещала на Македония да отвори въздушното си пространство. Ако се получи, ние ще бъдем там", каза министърът, говорейки на форума "Примаковски четения".

От 29 ноември до 1 декември Скопие ще бъде домакин на срещата на върха на ОССЕ, която министърът на външните работи на Република Северна Македония и председател на ОССЕ Буяр Османи определи като "най-голямото събитие в историята на Северна Македония".

В Скопие се очаква да пристигнат 76 делегации на държави членки на ОССЕ и партньори на ОССЕ, представени предимно от министри на външните работи.

Говорител на Европейската комисия (ЕК) коментира, че Лавров може да пътува до държава от ЕС или до Северна Македония, въпреки че е в европейския списък със санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна. Говорителят обясни, че засегнатите от санкциите имат право да пътуват, особено когато пътуването им е свързано с причината да бъдат санкционирани. Лавров е санкциониран, но санкциите предвиждат изключения за участие в международни срещи, посочи той.

Държавите от ЕС могат да разрешат прелитането на самолета на Лавров, както и властите в Скопие могат да издадат разрешение за кацане и за участие в срещата, това няма да бъде нарушение на санкциите. Това ще ни даде възможност да застанем очи в очи с Лавров и да говорим за лъжите, които разпространява, добави говорителят, цитиран от БТА.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата