Медия без
политическа реклама

Мирчев скастри Радев за новогодишната му реч

Депутатът от ПП-ДБ засипа с критики посланията на президента и обяви, че достойнството му е в Кремъл

01 Яну. 2024
БГНЕС

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев засипа с остри критики новогодишната реч на президента Румен Радев, като няколко пъти директно го обвинява в прокарване на руските интереси.

"Прочетох снощната реч на президента Радев и съм объркан. Вместо обединител на нацията той се е превърнал в класически четирихилядник, като тези подпомагащи руската пропаганда и влияние в България", пише Мирчев в пост във Фейсбук и добавя: "В речта си Радев апелира за единение и лидерство. Той е президентът и е добре да знае, че най-близкият път за постигане на единение и лидерство е като спре да обслужва интересите на Путин в България".

Президентът Румен Радев няколко пъти е излизал извън правомощията, които Конституцията му дава, и е дал основание за импийчмънт. Такава процедура обаче би отнела обществена енергия и би ни отклонило от задачите ни.

Според Мирчев Радев е засегнат от това, че не е получил персонална честитка от Путин за Нова година, каквито имат Вучич и Орбан. "Причината е, че той не успя да прокара изцяло руските интереси, а 2023 г. бе лоша за него в това отношение. Надявам се и никога Радев да няма шанса с вредоносните си действия да получи новогодишен поздрав от Кремъл. Едно е сигурно - той е първият български президент, който накара големи групи в обществото да организират акции за изключване на телевизорите, докато трае неговата реч", посочва още депутатът от ПП-ДБ.

Онлайн кампания за бойкот на новогодишното слово на президента Румен Радев набира скорост в интернет. Само за първите 15 часа от създаването на събитието във "Фейсбук" интерес към него заявиха над 5000 потребители на социалната мрежа.

Мирчев прави детайлен разбор на посланията в речта на Радев, като пише:

"В нея той говори за:

- "Икономическа несигурност" - този акцент на президента е странен, тъй като точно неговото служебно правителство обяви, че държавата е пред фалит, а бюджетният дефицит ще е 6-8%. За последните 6 месеца обаче дефицитът бе смъкнат на 2.5%, а фалит не само няма, а кредитните агенции оценяват перспективата за развитие на страната като добра, докато спестяванията на домакинствата само в банки са близо 80 млрд. лв., а лихвите по кредити сред най-ниските в Европа.

- "Цензура". Забравяйки как докато управляваха неговите служебни правителства, от екипа му се обаждаха в национални телевизии, за да съветват журналисти какво и как е правилно да говорят.

Президентът Румен Радев открито се противопостови на евроатлантическото мнозинство в парламента и даде да се разбере, че ще се противопоставя по всякакъв начин на военна помощ за Украйна, като наложи вето върху даването на Киев на 100 БТР-и.

- "Корупция". Отново забравяйки как при управлението на неговите правителства сред бизнеса бе станал известен т.нар. "Път на Коприната" - указващ точния път, по който може да бъде спечелена една обществена поръчка и свързан с близки хора в екипа му.

- "Стрелките на историята се връщали назад", заради скъсването със символите на комунизма. Не, г-н президент, истинското връщане на стрелките го правят тези като Вас, които ни връщат към руската орбита и саботират всеки опит България да се отдели гравитационно от Путин.

Премиерът Николай Денков заподозря президента Румен Радев, че вероятно е щял да гласува с унгарския президент Виктор Орбан, ако е бил вместо него в Брюксел на последната среща.

- "Безнаказаност" - Радев е забравил, че преди дни гласувахме шестата поправка на Конституцията, която въвежда чаканата над 30 г. съдебна реформа и ще даде възможност законът да е над всички. Президентът бе обещал да предостави свои промени в основния закон, но така и не спази това свое обещание.

- "Разграждане на националния суверенитет" - очевидно Радев приема, че влизането ни в Шенген (за което той не направи нищо, но опита да си припише заслуги) е такова. Но то всъщност гарантира истинския суверенитет на страната - далеч от всякакви антиевропейски усилия.

- "Отказ от достойнство" - Радев отдавна не може да говори за достойнство - неговото собствено е в Кремъл. Още от момента през 2022 г., когато обяви, че Русия бързо ще приключи с Украйна и стигайки до перманентното саботиране на всички опити България да окаже адекватна военно-техническа помощ на Украйна".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата