Медия без
политическа реклама

Мирчев: Скандалите с терориста и „Нексо“ бяха заради мандата

Слави Трифонов да се възмущава от ДБ е все едно Чикатило да се тревожи за домашното насилие, каза десният депутат

15 Яну. 2023Обновена
БГНЕС
Ивайло Мирчев

Скандалите, засегнали ДБ през последната седмица, бяха "доста дирижирани, за да е сигурно, че третият мандат няма да отиде в ДБ". Това заяви депутатът от дясната коалиция Ивайло Мирчев пред Нова ТВ. Той имаше предвид обвиненията, че негов колега парламентарист е свързан с арестувания у нас британски терорист, както и последвалото обвързване на ДБ с "Нексо", която беше атакувана от прокуратурата.

По думите му, десницата е обявила ясно намерението си да не се отказва от конституционната реформа на прокуратурата, ако получи третия мандат. Тогава първо е дошла твърденията за връзките с терориста, а после и нападките за получените от ДБ дарения от служители на "Нексо". Мирчев обаче отказа да коментира дали решението на президента Румен Радев да връчи мандата на БСП е било повлияно от тези скандали.

В „Нексо“ работят хора, които са учредители и членове на ДаБГ – една от трите формации в коалицията ДБ, и някои от тях са дарители на партията. В момента се извършва вътрешна проверка, за да се установят точните обстоятелства около даренията. Те обаче са извършени според изискванията на закона. Това обясни Мирчев по повод "Нексо".

Той разказа, че ДаБГ търси финансова подкрепа от технологичния сектор за всяка една предизборна кампания. „Няма как подобни кампании да се финансират с партийна субсидия. Ние правим регулярни среща с ИТ асоциациите, с отделни компании. Те са публични. Правихме среща и в Лондон с българи, които са в технологични компании, и се молим за тези кампании“, каза десният депутат.

Мирчев беше категоричен, че десните не се обръщат към бизнеси, в които някой може да им поиска „насрещни услуги“ - например уреждане на обществени поръчки. „Обръщаме се само към ИТ фирми, които работят в чужбина, защото знаем какво искат тези хора. А те искат едно – по-добра среда“, посочи той. И призна, че когато дойдат следващите избори, отново десните ще се обърнат към технологичните компании, защото нямат друг ицбор.

Депутатът възмутено напомни, че обвиненията към десницата идват от шоумена Слави Трифонов, който, като партиен лидер на ИТН, така и не подаде имуществена декларация в държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. „Това е все едно Чикатило (съветски сериен убиец – бел.ред.) да ви говори за проблемите с домашното насилие“, изтъкна Мирчев. Докато даренията за неговата партия идват частни лица, които са подали съответната декларация. „В момента ние се обясняваме за това, че сме спазили закона и сме били пределно ясни към обществото и Сметната палата“, огорчено констатира Мирчев.

В същото време по бТВ криптоспециалистът Любомир Тулев обясни, че доколкото схваща проблемът на "Нексо" е, че е действал като банка за криптовалута - с кредити и депозити с лихва до 36%, но без лиценз за финансова институция. Той обясни, че т.нар. монета "Нексо" има финансово обезпечение и затова не е същата като валутата Уан койн на Ружа Игнатова. "Нексо" има 600 служители в София, но платформата не работи на българския пазар, а основно в САЩ и Великобритания. 

Още по темата