Медия без
политическа реклама

Министър Шишков не ще да наказва София заради Фандъкова

Проблемите с АМ "Струма" са заложени от времето на Борисов, заяви Иван Шишков

07 Яну. 2023Обновена
Арх. Иван Шишков
БГНЕС
Арх. Иван Шишков

Проблемът с ремонта на жълтите павета е много сериозен. Това обяви пред bTV служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Ведомството му очаква вече месец и половина отговор от Столична община на въпроси, свързани с изпълнението на ремонта.

Шишков ще инспектира утре от 11 ч. поставянето на настилката в центъра на столицата и е поканил кмета Йорданка Фандъкова да се присъедини към него.

"Надявам се да дойде. Проблемът е много сериозен. Увеличили сме срока за построяване. Той беше до март, увеличили сме срока, за да не загубим европейските пари. За месец и половина не получихме отговор – има ли проблем в проекта, има ли проблем в строителството и в кого е проблемът, за да се случва това. Жълтите павета са пред очите на всички нас, които обичаме София. Ние не искаме да наложим финансова корекция на София, защото ще накажем София, а не Фандъкова. Аз не искам да наказваме София, а да бъдат завършени проектите", заяви министърът. Той уточни, че няма лично отношение към столичния кмет.

Ремонтът на жълтите павета пред Народното събрание потвърди всички иронични определения, които кметът Йорданка Фандъкова успява да заслужи с всяко начинание. Той е хубав, но не е готов, той е ремонт на ремонта и контрол на контрола.

 

За сметка на това Иван Шишков посочи видя конкретно вина в управлението на Бойко Борисов за проблемите по АМ "Струма". "Проблемът с автомагистрала "Струма" е заложен от времето на Борисов. Чак сега имаме крайна процедура, за да се финализира да се изследват мерките за опазване на природната среда, а след това да се изготви подробния устройствен план. Аз считам, че ще има разрешение за малък участък през април. Политиците говорят много за магистрали, а правят малко", посочи още служебният министър.

След което продължи: "Проблемите с магистралите са два - имаме изключително малко магистрали. Когато повече от половината не са изградени, движението е много по-интензивно, а магистралите се износват много бързо. В момента на места се сменят мантинели, пуснахме движението през "Витиня". За последните 5 месеца се вижда, че има напредък, но няма магическа пръчка. В пътния отрасъл през последните години няма стратегия."

Според Иван Шишков стъпка в правилната посока е да се отдават пътища на концесия. Според него това ще намали корупцията и ще повиши качеството на поддръжката. "Намаляването на винетките е решение на предишното правителство. С товарните коли отложихме увеличението за лятото. То беше направено без задълбочен анализ, защото тежестта щеше да падне върху българските превозвачи и ние да платим", обясни той.

Друга мярка за облекчаване на ситуацията по пътищата, най-вече по границата ни с Турция, е разширяване на ГКПП Лесово и изграждане на скоростен път, който да отвежда до АМ "Марица".

"Нашите КПП-та са изключително непроходими. Има проблем с пропускливостта. Водят се разговори с Турция по наше предложение да се разшири пункта "Лесово". Ще се направи скоростен път между пункта и автомагистрала "Марица", за да имаме не един, а два пункта. Потокът е огромен", поясни Шишков.

Министърът коментира и взетите мерки след протести на пътни фирми за неполучени плащания. "В момента сме платили всички текущи ремонти, които са извършени на 100%. Ремонтите, които са извършени, но са незаконни не по вина на строителните фирми, не можем да ги платим, защото са незаконен строеж. Проблемите трябва да се решават по законов ред, а не под натиск или с политически решения", заяви регионалният министър. Той допълни, че е внесено предложение в Народното събрание незаконните ремонти да бъдат обявени за търпими, което да позволи разплащането.  

 

В ЗАЩИТА НА ФАНДЪКОВА

Вместо кмета Йорданка Фандъкова отговор на регионалния министър бе даден от председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев. Позицията обаче съдържа основно лични нападки срещу Иван Шишков, най-вече заради работата му като главен архитект на район "Триадица". Той бе отстранен през февруари 2021 г. от тази длъжност заради трагичния случай със загинало дете от токов удар.

Незаконните павилиони в двора на болница "Свети Иван Рилски", захранването на които уби 16-годишния Людмил, са вписани в кадастъра като сгради. Това значително усложни процедурата по премахването им и тя беше спряна до изясняване на обстоятелствата. Как е станало това?

"През миналата година променихме изцяло режима за поставяне и контрол на преместваемите обекти в София. Започнахме промените след трагичния инцидент, при който дете загина от токов удар на бул. "Гешов" от незаконно поставен електрически кабел, захранващ преместваем обект. Проверка на кмета Фандъкова тогава показа, че нито един от павилионите, поставени на това място, не е поставен законно, а затова отговаряше именно главният архитект арх. Шишков. И той понесе своята отговорност.

Година и половина по-късно, арх. Шишков, заел стола на министър на регионалното развитие, има да си връща. Каквото и да си говорим в този живот всичко е лично. Въпрос на характер е дали ще използваш поста си за саморазправа или не.

 

Съвсем удобно, в седмицата, в която арх. Шишков беше ежедневно критикуван за липсващата поддръжка на републиканските пътища, той реши да направи проверка на разместените жълти павета. Причината - не бил разбрал дали проблемът е в строителя или в проекта.

Проблемът на жълтите павета, на неподдържаните магистрали и на незаконните кабели-убийци е в некадърниците, които не си вършат работата, г-н министър", се казва в позицията на председателя на СОС.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?