Quantcast
Международен комитет порица МВР за разпита на журналист на "Сега" | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Международен комитет порица МВР за разпита на журналист на "Сега"

Комитетът за защита на журналистите поиска вътрешното министерство да отговори на въпросите за полицейско насилие
1 574

Комитетът за защита на журналистите порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, който беше призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негово запитване до пресцентъра, което касае евентуални нарушения от страна на полицията. "Българските власти трябва да уважават ролята на журналиста в отразяването на новините и да гарантират, че репортерите могат да отразяват протестите и обвиненията за полицейско насилие без да бъдат тормозени", казва Гюлноза Саид - председателят на КЗЖ за Европа и Азия със седалище в Ню Йорк.

Тя призовава още МВР да отговорят на поставените им въпроси, вместо да привикват журналисти като Мартин Георгиев на разпит, което може да сплаши представители на пресата и да задуши работата им. Комитетът за защита на журналистите са изпратили до вътрешното министерство въпроси по случая с Георгиев, но оттам не са отговорили.

До момента единствено от пресцентъра на МВР дадоха кратък отговор защо журналистът на "Сега" беше призован в полицията да отговаря на въпроси. Оттам съобщиха за "Свободна Европа", че главният секретар Ивайло Иванов е издал заповед за "извършване на комплексна проверка във всички областни дирекции страната и СДВР относно спазването и изпълнението от полицейските служители на наредбите за униформеното облекло и за помощните средства". В рамките на разпоредената от Иванов проверка е било установено, че репортерът на в. "Сега" е изпратил на пресцентъра две снимки на полицаи, съдържащи данни за "евентуални нарушения".

"В тази връзка запитването е разгледано като сигнал, постъпил в структурите на СДВР, като е разпределено по компетентност на съответните служители, за да бъде проверен. В резултат журналистът е бил призован в СДВР за обективиране на информацията и данните, съдържащи се в неговото запитване, както и тяхната съотносимост към хода на извършваната комплексна проверка за изпълнението на наредбите за униформеното облекло и за помощните средства", добавят от пресцентъра на МВР.

От отговора на силовото ведомство обаче не става ясно защо запитването до пресцентъра на МВР, каквито Георгиев е изпращал многократно, се разглежда като сигнал. В него журналистът изрично е посочил, че не е автор на снимките и не е пряк свидетел на нарушенията от страна на полицията като нерегламентирано поставяне на знаци върху униформите и употреба на бокс срещу протестиращи. Пространството около парламента е под постоянно видеонаблюдение с множество камери и МВР лесно може да установи кой какви нарушения е извършил. Сред полицаите има и достатъчно свидетели, които познават колегите си, позволили си да сложат подобни знаци на униформите си.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полицаите заплашиха с протест за заплати и невзети награди

12.10.2020

3084 20
Прокуратурата: Забраната на Полфрийман да напусне страната е незаконна

10.10.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3440 4
МВР: Тайна е колко полицаи изпращаме на протеста

05.10.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1632 10

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Съюзът между полиция и прокуратура крепне и покрива все повече страни от нашето битие.

 

Веднага след като полиция и прокуратура почнат да спазват законите,

ще заприличаме мощно на правова държава.

 

Как да стане тази работа ?

АлСал

Предполагам, международния комитет със седалище в Ню йорк извършва непрекъснати бдения пред лондонския съд, където се опитват да потъпчат свободната журналистика и екстрадират Джулиан Асандж в сащ.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш