facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

АЕЖ: МВР да каже защо журналист от "Сега" е разпитван

1 834

Министерството на вътрешните работи (МВР) трябва да отговори защо журналист е бил привикан на разпит, след като е отправил въпроси към пресцентъра на ведомството. За това настоява Асоциацията на европейските журналисти по повод случая с репортера на “Сега” Мартин Георгиев, който в понеделник бе извикан на разпит заради писмени въпроси до пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Запитването е свързано с действията на полицията по време на протеста на протеста на пл. “Независимост” на 2 септември.

Въпреки това, репортерът бе разпитван, като му е обяснено, че запитването се третира като сигнал за извършено престъпление.

"Това е абсурдно, тъй като запитването се базира на кадри, излъчени по една от най-гледаните телевизии – Би Ти Ви. Видеото, на което се вижда полицай, охраняващ протеста, екипиран с бокс, както и служители на реда с нерегламентирани емблеми върху униформите даде начало на широка обществена дискусия", се посочва в позицията на АЕЖ.

Според асоциацията въпросите на Георгиев доколко е допустимо и какви мерки са предприети от ръководството на МВР  отразяват обществения интерес по темата и би следвало МВР да отговори дали е започнала вътрешна проверка, какви са резултатите и какви са мерките, предприети спрямо въпросните служители.

"Това, че вместо да даде отговор, който дължи на обществото, МВР привиква журналиста на разпит, прилича на опит за сплашване и на репресия, която вероятно цели да накара медиите да не се интересуват от подобни неправомерни действия на полицията", се казва в позицията на АЕЖ.

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява за пълна прозрачност за това как се е стигнало до този разпит. От институцията трябва да посочат: от кого е прието запитването, към кого е разпределено, кой е взел решение да се третира като сигнал. МВР трябва да отговори има ли отклонения от вътрешната процедура за такива случаи и кой носи отговорност за решението. Други отговори, които МВР продължава да дължи, са тези на конкретните въпроси, зададени от Георгиев. Затова АЕЖ призовава колегите журналисти при всеки възможен случай да питат политическото и професионалното ръководство на МВР какви мерки са предприети спрямо полицая с бокса и колегите му с нерегламентираните елементи на униформата.

АЕЖ припомня, че миналата седмица поиска от главния секретар на МВР информация относно насилието и ареста на журналисти в нощта на 2 септември. Все още няма информация по случая от страна на министерството.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

10 форми на диалог с МВР

17.09.2020

Г-н БАЛЕВ

2489 4
Репортер на "Сега" бе привикан на разпит за въпроси към МВР

15.09.2020

Обновена

21477 44
МВР обеща да праща журналисти на обучение в Турция

Коментари

ciceron 2

Ами журналистите е крайно време да задават,отговори.

ciceron 2

Анал 3,ми аресва най.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Ами, само снимка не е достатъчно. Нужно е този който е снимал, да потвърди писмено снимката и обстоятелствата около снимката. В противен случай, нищо не може да се направи. 

Освен това, журналистите не са над закона. 

 

ПП Ако някой журналист се притеснява от натиск, достатъчно е да отиде с адвокат.

Нафарфор

Не е снимка, а видео! И цяла България на живо видя как го размахва тоя бокс.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Същата работа. Видеото с един футболист мятащ паве срещу полицаите беше атакувано от съдията, че не се вижда на самото видео, дали наистина хвърля срещу полицаите, защото те са извън кадър. Заснелият видеото трябва да потвърди или отхвърли писмено - къде са били полицаите, на какво разстояние, къде е стоял ... так далее подробности.

 

Само видео не е достатъчно.

Нафарфор

Ами не е същата, но ти си същия.

F16
снимка на F16

Защо си винаги толкова неадекватен?

bD

Късмет е извадил журналистът, че след разпита не са му теглили куршума.

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

Не е бил джурналист за тва..

Васик

За полицая с бокса отговорността е на Бойко Борисов. Това ще бъде решението на съда.

volog2

Защо МВР ? ЕК да отговори. От там хранят Бокича

мучачo

тоя път съм очарован от крусадер, че не обяснява за фотошопа по снимката - поздравления, крусадере :)

сега остава да разберем минувачи, диагностици, слави и подобията им дали все още не са видели видеото, от което е снимката. 

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Не знам дали има фотошоп. Съдът може да назначи експертиза и да се разбере

Влез или се регистрирай за да коментираш