Медия без
политическа реклама

Мераклиите за кмет никнат като гъби

Сложната политическа обстановка не пречи на амбициите

26 Юни 2023Обновена
Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев от доста време е в кампания.
FB/Благомир Коцев
Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев от доста време е в кампания.

Сложната политическа обстановка в страната не е пречка на кандидат-кметските амбиции. Точно обратното - валят официални номинации, а други са просто анонсирани.

Манол Пейков (ДБ - ПП) обяви днес, че работи по програма и екип за Пловдив. "Въпрос на време е да видим вътре в коалицията кой ще бъде подкрепен. Мен това по никакъв начин не ме спира, защото всичко това носи много знания и умения както за мен, така и за екипа ми. Дори да има минимален шанс да съм начело на града наесен, аз трябва да съм максимално подготвен. Ако пък кметът на Пловдив е друг, нищо не губя, защото знанието е безценно. Така че ще продължа да работя по своята програма за кмет на Пловдив, в която вярвам", заяви Пейков пред вестник "Марица".

Пак днес "Възраждане" представи кандидата си за Варна - депутата Коста Стоянов. Номинацията е интересна предвид факта, че почти от самия старт на политическата си кариера неизменен претендент бе Костадин Костадинов. През 2019 г. дори стигна балотаж. Но явно вече целите му са доста по-големи. Явно и за състезанието в морската столица не е подходящ още един варненец - Цончо Ганев. В минали години Стоянов бе зам.-кмет на Бяла, отговаряше и за европейските проекти в морската община. Работи и като футболен мениджър.

 

ОЩЕ КАНДИДАТУРИ

В предишните седмици бяха обявени още кандидатури:

Юристът Тони Стойчева ще е кандидат в Пловдив. Съобщено бе, че ще е чрез инициативен комитет. Стойчева изпъкна с участие в ред граждански инициативи през последно време. През 2015 г. тя бе адвокат на формацията „Кауза Пловдив” при изборните дела. Формацията е водена от зам.-кмета Георги Титюков и е  представена в общинския съвет. Няма да е чудно, ако тя "спонтанно"  припознае Стойчева като свой кандидат.

В Стара Загора кандидат ще е председателят на общинския съвет Мария Динева. Издигат я земеделски формации. В съвета в момента тя си партнира с ГЕРБ.

Бизнесменът Благо Солов ще е отново кандидат в Пазарджик. Преди 4 години, подкрепен от БСП, той стигна балотаж срещу дългогодишния кмет Тодор Попов.

(Все още) областният управител на Сливен Минчо Афузов ще се пробва като независим претендент. Той е член на БСП, но не се знае партията ще го подкрепи ли.

От по-малките общини нови амбиции заявиха настоящите кметове Георги Мараджиев (ГЕРБ, Стамболийски) и Николай Митков (Първомай, който през 2019 г. бе подкрепен от БСП). А също и съветникът Иван Кичев (леви партии, Средец), който преди 4 години не се представи успешно.

По-рано през пролетта бяха обявени кандидатурите на Живко Тодоров (ГЕРБ, Стара Загора) и на Тодор Попов за пети мандат в Пазарджик. "Възраждане" пък съобщи, че един от водещите й депутати - Петър Петров, ще е претендент в Монтана.

 

ПОЧТИ СИГУРНИ КАНДИДАТИ

Областният управител на Варна при четворната коалиция Благомир Коцев (ПП) е с почти обявена кандидатура. Той заяви пред БНР, че ако му бъде предложено, ще се кандидатира. Коцев е много активен по всеобхватните варненски теми, на практика вече е в кампания. Намек, че не е безразличен към връщане в политиката, е правил и каварненецът Цонко Цонев. С намеци е пълно и в Пловдив - по отношение на Йордан Иванов (ДБ), Здравко Димитров - Зико, но този път не от ГЕРБ, и на сегашния кмет на район "Тракия" Константин Димитров - замествайки Зико в ГЕРБ.

 

КУРИОЗ

Към момента информациите сочат, че всеки един от кметовете на областните градове ще бъде кандидат отново - с изключение на двата най-големи. По-вероятно е Здравко Димитров все пак да се откаже, а намеренията на ГЕРБ за заместник на Йорданка Фандъкова не са известни (всеки момент се очаква ПП-ДБ да обявят номинацията на съсобственика на компанията "Телерик" Васил Терзиев).

 

КОНКУРЕНЦИЯ

Доста интересни седмици предстоят при мандатоносителя ПП-ДБ. Освен гореспоменатите имена, като кандидати във Варна и Пловдив се спрягат още депутатите Стела Николова и Росен Костурков. "На кантар" в Бургас са Димитър Найденов и Константин Бачийски. Всичко това може да доведе до разединение на ПП-ДБ в тези градове.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата