Quantcast

Медия без
политическа реклама

Медицинските сестри пак протестират: Не на репресиите!

09 Юни 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Медицински специалисти излязоха на пореден протест - този път срещу репресиите и уволненията без причина. Това обясни пред БГНЕС медицинската сестра Мая Илиева, чиито договор със Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести "Света София" не е удължен заради синдикалната ѝ дейност. Тя е лидер на Синдиката на българските медицински специалисти.

Нейни колеги също търпят негативи защото се борят за правата си. Илиева разката как медицинска сестра е съкратена в Стара Загора при положение, че щатът е под критичния минимум. "Във Варна и Бургас работодателите си позволиха да не признаят синдиката", каза Илиева.

Тя поясни, че е била назначена с изпитателен срок и е била освободена без обяснения. Медицинската сестра обяви, че ще търси правата си по съдебен ред, а по отношение на останалите им искания са готови да се обърнат и към европейските институции.

"Другите ни искания също не бяха изпълнени. Не можахме да разберем дали действа методиката на Кирил Ананиев. По време на пандемията болниците бяха доведени почти до фалит поради това, че нямат оборот и клиенти. За това сега сме оставени на благоволението на касата да плаща 85% от стойността за този период миналата година. Очакваме и социалното министерство да промени Наредбата и медицинските сестри, работещи в реанимация, да минат на 7-часово работно време, а не на 8. Както и болниците да не са търговски дружества", допълни тя.

По време на протеста проблемите на съсловието бяха илюстрирани с пърформанс, в който директори, министри и депутати разстреляха медицинските специалисти.

"На практика ни разстрелват с неглижирането си. Не може да не ти пука, когато гледаш една сестра как се грижи сама за 30 човека, как пада. Изнемогваме и затова няма да спрем да се борим", разказа Веселина Ганчева, която е главна сестра в болница "Света София".

Тя добави, че за година и половина, времето, в което са се борили за правата си, е изгубила доверието си в институциите. "Разчитахме на тях. Освен лицемерие нищо друго не видяхме. Лъжи, лъжи и нищо повече. Репресии. Дори не се опитват да ги прекратят, да помогнат за прекратяването им. Това се случва в цяла България. Как ни репресират ли? Уволняват ни", обясни тя и добави, че единствено промяна има по отношение на възнагражденията им.

В 14 ч протестиращите ще бъдат пред здравното министерство. Там протестиращите ще поискат здравния министър Кирил Ананиев да провери сигналите им. "Очакваме тези директори, ако не са постъпили законово и без негово знание, да си понесат отговорността. В противен случай ще считаме, че това е и по негово нареждане", коментира Илиева.

След здравното министерство медицинските специалисти ще отидат до Министерския съвет, където ще опънат палатка и ще поставят плакат с лозунг "Не на репресиите".

Още по темата