Медия без
политическа реклама

Лозан Панов се връща във Върховния административен съд

Мандатът му като председател на другия върховен съд изтича на 10 февруари

04 Февр. 2022
БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се връща на работа във Върховния административен съд (ВАС), откъдето дойде преди 7 години. Той е подал заявление до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което иска след края на мандата си да бъде преназначен във ВАС, пише "Лекс".

Законът казва, че след като са били шефове или зам.-шефове магистратите се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт. (По този път и Сотир Цацаров от 1 март се връща като редови върховен прокурор.) Това означава, че Панов би имал право и да остане във Върховния касационен съд, което явно не желае. Спорно е доколко Панов бе приет от съдиите във ВКС за тези 7 години и дали би се чувствал комфортно да остане за работи с тях.

Мандатът му като председател на ВКС изтича на 10 февруари, когато новоизбраният шеф на съда Галина Захарова трябва официално да встъпи в длъжност. 

Галина Захарова бе избрана единодушно за председател на Върховния касационен съд. Тя получи 20 гласа при гласуването във Висшия съдебен съвет. За избора й стигаха 17.

До 2015 г., когато оглави ВКС, Панов беше съдия във Върховния административен съд. Започнал е работа в съдебната система през 1998 г. като младши съдия в Софийския градски съд, след това става съдия в Софийския районен съд и в СГС, а през 2007 г. е избран за председател на Административен съд София-град. През 2012 г. е повишен във ВАС.

Лозан Панов е вторият председател на върховен съд, който ще работи във ВАС, припомня "Лекс". Първият беше Георги Колев, който 7 години беше шеф на ВАС, а след това края на мандата си, беше преназначен във ВАС и оглави Второ отделение в съда.

Все още няма яснота в кое отделение ще работи Панов. Преди да бъде избран за председател на ВКС, той беше съдия в Седмо отделение, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите.

По време на своя мандат като ръководител на ВКС, Панов беше и кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет, но не стигна до балотаж.

Преди 7 години Панов бе избран за председател на ВКС с гласовете на статуквото във Висшия съдебен съвет. После обаче се превърна в негов най-ревностен критик. Това му навлече всевъзможни проверки и ревизии. Имаше и постоянни конфликти с мнозинството на съвета, което няколко пъти сдържа порива си да стартира процедура за предсрочното му освобождаване.

Във ВАС иска да прескочи и главната инспекторка с изтекъл мандат Теодора Точкова. За разлика от Панов обаче преди началото на мандата си Точкова не бе върховен съдия, а шеф на административния съд в Хасково.

Предстоящото отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него са активизирали съдебните инспектори да търсят начин да се възползват от благоприятния за тях закон, преди промяната му.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?