Медия без
политическа реклама

ВСС избра Галина Захарова за шеф на върховния съд

Не се сбъднаха опасенията, че изборът ще бъде саботиран

14 Яну. 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Захарова е първата жена, която оглавява върховния съд. Тя е завършила право в СУ през 1988 г. и е с над 33 години съдийски стаж. Минала е през всички нива в съдебната система. От 2007 г. до 2011 г. бе член на ВСС. Заедно с Капка Костова тя подаде оставка от съвета като знак на несъгласие с дефектиралата му кадрова политика. От ноември 2018 г. Захарова е зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната му колегия.

Галина Захарова бе избрана единодушно за председател на Върховния касационен съд. Тя получи 20 гласа при гласуването във Висшия съдебен съвет. За избора й стигаха 17. Така не се сбъднаха опасенията на редица магистрати и други юристи, че съветът ще бламира избора на Захарова, която бе номинирана за поста от колегите си от върховния съд. Последната фаза от процедурата е издаването на президентски указ за назначението.

Изборът на Захарова сплоти непримирими лобита в съвета, които обичайно са на нож по всяка тема. Сега обаче се оказа, че и главният прокурор Иван Гешев и председателят на ВКС с изтичащ мандат Лозан Панов са единодушни. Още преди избора правосъдният министър Надежда Йорданова, явно намеквайки за опасността Захарова да не бъде избрана, предупреди, че изборът е "тест доколко Висшият съдебен съвет е способен да изпълнява своите функции отговорно и в интерес на обществото". Предсрочното прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет е една от заявките на новите управляващи.

В подкрепа на Захарова се изказа и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Точно негово изказване преди няколко дни провокира магистратите да се съмняват в задкулисни договорки Захарова да не бъде избрана.

Върховни съдии подозират, че изборът на председател на Върховния касационен съд (ВКС), насрочен за петък, ще бъде саботиран от Висшия съдебен съвет, така, че техният кандидат за поста - колегата им и зам. председател на съда Галина Захарова, да не бъде избрана.

Заседанието на съвета продължи 8 часа, в които Захарова изложи концепцията си, отговаря на въпроси, а след това и бе обсъдена от кадровиците. Освен за кратки почивки обаче, заседанието бе прекъснато и заради виртуална среща на кадровиците с вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Не е ясно какви теми са обсъждани с Василев.

Най-неочаквано пламенни защитници на Захарова се оказаха от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, начело с Гешев. Прокурорите използваха повода и да обясняват как изборът с един кандидат, какъвто беше и този на Иван Гешев за главен прокурор, съвсем не е лош вариант. Отговори им Олга Керелска - че Съдийската колегия не е издигнала друг кандидат не защото не са искали да има състезание на идеи, а защото смятат Захарова за най-добрата възможна кандидатура.

Гешев обяви, че още откакто пленумът на върховния съд е издигнал Захарова, той е бил сигурен, че ще гласува за нея. "Тя има безупречна професионална репутация в цялата съдебна власт. Бях сигурен, че няма да има проблем, нито с концепцията си, нито с представянето си. Блестяща концепция", посочи Гешев. И допълни, че той като прокурор не би си позволил да поставя под въпрос съдийското самоуправление. Гешев обаче се надява и "колегите съдии да имат адекватен подход към общността на прокурорите", т.е. да не им се бъркат за неща, които засягат само тях.

"Не я познавам лично, но всички казват, че е безупречен професионалист и добър човек", посочи още главният прокурор. След него думата взеха и други от членовете на Прокурорската колегия. 

Захарова наистина се ползва с безупречна репутация в гилдията. Затова и не бе учудващо, че членовете на Съдийската колегия на ВСС се изказаха ласкаво за нея. Тя е добър професионалист с безупречен морал, честна, почтена, наш дълг е да я изберем, изреди Цветинка Пашкунова. "Познавам нейната работа и талант", включи се и Вероника Имова.

Даниела Марчева напомни на колегите си, че когато не са се вслушали в гласа на съдиите, са правили погрешен избор. "Кои сме ние да кажем на колегите - не ние няма да изберем вашия кандидат", включи се и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Освен всичко той посочи и че съветът има шанс за първи път да избере жена за председател на ВКС.

На заседанието присъства и главният инспектор Теодора Точкова, чийто мандат изтече на 2 април 2020 г., но продължава да заема поста въпреки това. Точкова призова кадровиците да подкрепят Захарова.

ШЕГИЧКИ

Правим голям шлем, визата ни още не е взета и можем да гласуваме. Така се пошегува Гергана Мутафова, която винаги е част от лобито на Гешев в съвета. Тя вметна, че не препраща към случващото се в Австралия с тенисиста Новак Джокович. 

Голям шлем е защото в 5-годишния манда но този състав на ВСС се случиха изборите на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, главния прокурор Иван Гешев, а сега и на председателя на ВКС. Т.нар. трима големи в съдебната власт имат 7-годишен мандат.

С репликата за взетата виза Мутафова явно препращаше към несигурното положение, в което е ВСС, заради намеренията да бъде разпуснат предсрочно.

 


 

Ключови думи:

Галина Захарова, ВСС, ВКС

Още по темата