Quantcast
ВСС избра Галина Захарова за шеф на върховния съд | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ВСС избра Галина Захарова за шеф на върховния съд

Не се сбъднаха опасенията, че изборът ще бъде саботиран
Обновена
3 152
 БГНЕС
Захарова е първата жена, която оглавява върховния съд. Тя е завършила право в СУ през 1988 г. и е с над 33 години съдийски стаж. Минала е през всички нива в съдебната система. От 2007 г. до 2011 г. бе член на ВСС. Заедно с Капка Костова тя подаде оставка от съвета като знак на несъгласие с дефектиралата му кадрова политика. От ноември 2018 г. Захарова е зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната му колегия.

Галина Захарова бе избрана единодушно за председател на Върховния касационен съд. Тя получи 20 гласа при гласуването във Висшия съдебен съвет. За избора й стигаха 17. Така не се сбъднаха опасенията на редица магистрати и други юристи, че съветът ще бламира избора на Захарова, която бе номинирана за поста от колегите си от върховния съд. Последната фаза от процедурата е издаването на президентски указ за назначението.

Изборът на Захарова сплоти непримирими лобита в съвета, които обичайно са на нож по всяка тема. Сега обаче се оказа, че и главният прокурор Иван Гешев и председателят на ВКС с изтичащ мандат Лозан Панов са единодушни. Още преди избора правосъдният министър Надежда Йорданова, явно намеквайки за опасността Захарова да не бъде избрана, предупреди, че изборът е "тест доколко Висшият съдебен съвет е способен да изпълнява своите функции отговорно и в интерес на обществото". Предсрочното прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет е една от заявките на новите управляващи.

В подкрепа на Захарова се изказа и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Точно негово изказване преди няколко дни провокира магистратите да се съмняват в задкулисни договорки Захарова да не бъде избрана.

Заседанието на съвета продължи 8 часа, в които Захарова изложи концепцията си, отговаря на въпроси, а след това и бе обсъдена от кадровиците. Освен за кратки почивки обаче, заседанието бе прекъснато и заради виртуална среща на кадровиците с вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Не е ясно какви теми са обсъждани с Василев.

Най-неочаквано пламенни защитници на Захарова се оказаха от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, начело с Гешев. Прокурорите използваха повода и да обясняват как изборът с един кандидат, какъвто беше и този на Иван Гешев за главен прокурор, съвсем не е лош вариант. Отговори им Олга Керелска - че Съдийската колегия не е издигнала друг кандидат не защото не са искали да има състезание на идеи, а защото смятат Захарова за най-добрата възможна кандидатура.

Гешев обяви, че още откакто пленумът на върховния съд е издигнал Захарова, той е бил сигурен, че ще гласува за нея. "Тя има безупречна професионална репутация в цялата съдебна власт. Бях сигурен, че няма да има проблем, нито с концепцията си, нито с представянето си. Блестяща концепция", посочи Гешев. И допълни, че той като прокурор не би си позволил да поставя под въпрос съдийското самоуправление. Гешев обаче се надява и "колегите съдии да имат адекватен подход към общността на прокурорите", т.е. да не им се бъркат за неща, които засягат само тях.

"Не я познавам лично, но всички казват, че е безупречен професионалист и добър човек", посочи още главният прокурор. След него думата взеха и други от членовете на Прокурорската колегия. 

Захарова наистина се ползва с безупречна репутация в гилдията. Затова и не бе учудващо, че членовете на Съдийската колегия на ВСС се изказаха ласкаво за нея. Тя е добър професионалист с безупречен морал, честна, почтена, наш дълг е да я изберем, изреди Цветинка Пашкунова. "Познавам нейната работа и талант", включи се и Вероника Имова.

Даниела Марчева напомни на колегите си, че когато не са се вслушали в гласа на съдиите, са правили погрешен избор. "Кои сме ние да кажем на колегите - не ние няма да изберем вашия кандидат", включи се и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Освен всичко той посочи и че съветът има шанс за първи път да избере жена за председател на ВКС.

На заседанието присъства и главният инспектор Теодора Точкова, чийто мандат изтече на 2 април 2020 г., но продължава да заема поста въпреки това. Точкова призова кадровиците да подкрепят Захарова.

ШЕГИЧКИ

Правим голям шлем, визата ни още не е взета и можем да гласуваме. Така се пошегува Гергана Мутафова, която винаги е част от лобито на Гешев в съвета. Тя вметна, че не препраща към случващото се в Австралия с тенисиста Новак Джокович. 

Голям шлем е защото в 5-годишния манда но този състав на ВСС се случиха изборите на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, главния прокурор Иван Гешев, а сега и на председателя на ВКС. Т.нар. трима големи в съдебната власт имат 7-годишен мандат.

С репликата за взетата виза Мутафова явно препращаше към несигурното положение, в което е ВСС, заради намеренията да бъде разпуснат предсрочно.

 


 

Ключови думи:

Галина Захарова, ВСС, ВКС

Още

Спецсъдийка може да бъде наказана заради изказване за мафията

07.06.2022

РАДА НИКОЛОВА

7440
Гешев: Прокуратурата е последният страж на демокрацията

04.06.2022

766
Говорителят на Гешев се изкачи до върховната прокуратура

02.06.2022

3038