Медия без
политическа реклама

Съдии очакват саботаж в петък при избора на шеф на ВКС

Снимка: Архив
Галина Захарова

Върховни съдии подозират, че изборът на председател на Върховния касационен съд (ВКС), насрочен за петък, ще бъде саботиран от Висшия съдебен съвет, така, че техният кандидат за поста - колегата им и зам.-председател на съда Галина Захарова, да не бъде избрана. Захарова остана единствената номинация за поста, след като нито членовете на ВСС, нито правосъдният министър издигнаха кандидатури.

Магистратите съвсем открито говорят, че имат опасения и усещат "подмолни движения и подмолни договорки, които вървят по повърхността, които не се обозначават, които не се озвучават, но които най-вероятно ще рефлектират при гласуването". Пленумът на ВКС в понеделник изслуша Захарова, както изисква законът. В случая процедурата бе по-скоро формална, тъй като тя бе номинирана от колегите си и сега те единодушно я подкрепиха. Но за да стане председател на съда, трябва да получи 17 гласа в своя подкрепа от членовете на Висшия съдебен съвет. Той има 25-ма членове, като в момента три от местата му са свободни. Това прави още по-ожесточена битката за всеки глас.

"Много се надявам и ВСС да изхожда не от тесните си индивидуални интереси, а от интересите не само на Върховния касационен съд, а и от интересите на качественото правосъдие, качественото правораздаване, качественото законодателство в България", казва по време на пленума съдия Дария Проданова. 

Съдия Камелия Ефремова добавя, че е притеснена от изявите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Той "някак завоалирано ми подсказа, че не е задължително да бъде избран нашият кандидат", посочва Евфремова. Тя казва, че изказването на Магдалинчев  пред Нова тв я е раздразнило и притеснило.

"За поста има само един кандидат. Надявахме се да има поне още един, това би било добре за вътрешната конкуренция. Ако беше предложен такъв от ВСС, щеше да има сериозни критики. Министърът на правосъдието също се въздържа да предложи човек. Но е е задължително обаче да бъде одобрен този кандидат. Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен ръководител не може да взема решения във важните моменти, не виждам смисъл от такъв ръководител. Той трябва да умее да отстоява независимостта на съдебната власт и на съда", каза Магдалинчев пред Нова тв преди седмица. Опасения за избора изказа и съдия Маргарита Георгиева.

Пред "Сега" Магдалинчев заяви, че не знае какъв ще е резултатът от гласуването в петък, но нужните 17 гласа са сериозно мнозинство и напомни, че в момента съветът е в непълен състав. Той допълни, че чува само добри неща за Захарова, но не  гарантира, че  ще бъде избрана, тъй като съветът не е длъжен да се съобрази с волята на върховните съдии. "Дай Боже да бъде избрана", все пак каза Магдалинчев, добавяйки, че не е добре върховният съд да остане без титулярен председател. Той твърди, че няма "подмолност и схеми", но не отговори дали ще гласува за Захарова. 

ВЪЗМОЖЕН СЦЕНАРИЙ

Има сценарий Захарова да не получи нужните 17 гласа, в момента в съдийската колегия на съвета текат договорки да не бъде подкрепена, казаха пред "Сега" източници от съвета. Според тях решението на мнозинството е прокурорската колегия, начело с главния прокурор Иван Гешев, да подкрепи Захарова. Така ще докаже, че не се бърка в съдийското управление и че и единствен кандидат (какъвто беше и Гешев) е добър вариант. Проблемите за Захарова обаче ще дойдат от съдийската колегия на съвета - тя ще бъде атакувана с това, че е част от екипа на Лозан Панов, твърдят източните на "Сега". След като Захарова бъде бламирана, ще трябва да се открие нова процедура, в която да участват настоящ член на съвета и председател на едно от апелативните съдилища в страната.

ТЕСТ ЗА ВСС

"Очаквам да има задълбочен дебат с ясни, конкретни аргументи за качествата на кандидата, а не процедурни хватки. Това е тест доколко Висшият съдебен съвет е способен да изпълнява своите функции отговорно и в интерес на обществото с висок професионализъм", коментира днес правосъдният министър Надежда Йорданова.

ПОДКРЕПА

В подкрепа на Захарова със становище излезе Съюзът на съдиите в България. Подкрепа дойде и от Висшия адвокатски съвет. В лицето на съдия Галина Захарова Върховният касационен съд ще има един достоен и авторитетен председател, заявява адвокатурата.

Висшият съдебен съвет, който е тотално дискредитиран, в момента провежда процедура по избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС).

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?