Quantcast
Само един кандидат влиза в битката за шеф на върховния съд | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Само един кандидат влиза в битката за шеф на върховния съд

1 307
 Снимка: Архив
Галина Захарова е единственият кандидат за председател на ВКС.

Галина Захарова остава единствената номинация за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Днес беше последното, четвърто, заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, по време на което можеха да се внасят кандидатури.

Право да номинират имат поне трима от Съдийската колегия на ВСС, пленумът на ВКС и министърът на правосъдието. Захарова бе номинирана от колегите си от съда. След това правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че я подкрепя и няма да се възползва от правото си на номинация. Магистрати, с които "Сега" разговаря, разказаха, че мнозинството в Съдийската колегия е имало намерение да противопостави свой кандидат на Захарова и трескаво е търсило подходяща кандидатура. В крайна сметка обаче никой от хората, на които е било предложено, не се е съгласил да тръгне срещу номинацията на върховните съдии.

Доминираното от главния прокурор Иван Гешев мнозинство във ВСС трудно би защитило решение да избере на поста със 7-годишен мандат кандидат, различен от посочения от съдиите. Още повече, че Захарова, която сега е зам.-председател на върховния съд, се ползва с безспорна репутация и авторитет. Изборът е насрочен за 14 януари, а мандатът на Лозан Панов на поста изтича на 10 февруари догодина.

За да бъде избрана на поста обаче тя трябва да събере 17 гласа "за" от Пленума на съвета.

В момента 25-членният орган е с непълен състав. Лозан Панов е в отпуск заради предизборната кампания, парламентарната квота така и не бе запълнена, след като Пламена Цветанова стана зам.-главен прокурор миналия януари, а съдиите бойкотираха избора на двама членове от тяхната квота. Пленумът заседава с 21 членове, но те са достатъчни да проведат избора.

В системата вече се говори обаче, че мнозинството в съвета ще провали избора, като гласува против Захарова. Ако това се случи, ще бъде открита нова процедура за избор.

 

Още

Спецсъдиите и спецпрокурорите държат да останат в София

11.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5394
ВСС се строи под знамената Z
До януари ще има действащ механизъм за разследване на главния прокурор

30.04.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4377