Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лотарийният бизнес на Божков в Грузия също е застрашен

29 Яну. 2020
БГНЕС
Васил Божков

Васил Божков има проблеми с лотарийния си бизнес и в Грузия. Днес местната патриаршия бе домакин на втора кръгла маса на духовници и експерти, на която се разискваха социалните опасности от набиращите популярност лотарийни игри и възможността за тяхното евентуално ограничаване. Интересното е, че 25% от държавната грузинска лотария беше приватизирана от Васил Божков преди няколко години. Останалите 75% са собственост на местния бизнесмен Коба Гурцкая.

На срещата бяха обсъдени мерки за предпазване от хазартна зависимост при юношите. Според организацията "Майки срещу хазарта", всеки пети грузински юноша е пристрастен към хазартните игри, а 90% от юношите на 17 години играят хазарт. Печалбите от хазарт в страната надвишават тези на банковия сектор, посочва БГНЕС.

"Проблемът е многостранен и има нужда от също такава комплексна намеса. Статистическите данни, с които разполагаме, са много лоши, включително и за самоубийствата. Ако не спрем този бизнес навреме, може да очакваме ужасни резултати в близкото бъдеще за нашата страна", коментира отец Андрей Цакмаидзе, говорител на пресслужбата на Светия Синод.

Като конкретна стъпка беше създадена работна група с участието на представители на патриаршията и съответните държавни агенции, както и на неправителествени организации. Тя ще работи за приемането на законопроект за хазарта, чието гласуване се отлага вече повече от година.
 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?