Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лотарийният бизнес на Божков в Грузия също е застрашен

29 Яну. 2020
БГНЕС
Васил Божков

Васил Божков има проблеми с лотарийния си бизнес и в Грузия. Днес местната патриаршия бе домакин на втора кръгла маса на духовници и експерти, на която се разискваха социалните опасности от набиращите популярност лотарийни игри и възможността за тяхното евентуално ограничаване. Интересното е, че 25% от държавната грузинска лотария беше приватизирана от Васил Божков преди няколко години. Останалите 75% са собственост на местния бизнесмен Коба Гурцкая.

На срещата бяха обсъдени мерки за предпазване от хазартна зависимост при юношите. Според организацията "Майки срещу хазарта", всеки пети грузински юноша е пристрастен към хазартните игри, а 90% от юношите на 17 години играят хазарт. Печалбите от хазарт в страната надвишават тези на банковия сектор, посочва БГНЕС.

"Проблемът е многостранен и има нужда от също такава комплексна намеса. Статистическите данни, с които разполагаме, са много лоши, включително и за самоубийствата. Ако не спрем този бизнес навреме, може да очакваме ужасни резултати в близкото бъдеще за нашата страна", коментира отец Андрей Цакмаидзе, говорител на пресслужбата на Светия Синод.

Като конкретна стъпка беше създадена работна група с участието на представители на патриаршията и съответните държавни агенции, както и на неправителествени организации. Тя ще работи за приемането на законопроект за хазарта, чието гласуване се отлага вече повече от година.
 

 

Още по темата