Медия без
политическа реклама

Лена Бориславова: ИТН, ГЕРБ и ДПС са най-отвратителната комбинация

Борисов е тъжен, защото го изнудват и Слави Трифонов, и Делян Пеевски, смята депутатката от ПП-ДБ

23 Юни 2024
Лена Бориславова
БГНЕС
Лена Бориславова

"Взаимодействие с ИТН, ГЕРБ и ДПС, както се очертава да е с третия мандат, няма как да влезем в него. Честно казано не мога да си представя по-отвратителна комбинация", коментира Лена Бориславова от ПП в интервю за БНР. "Разбирам защо г-н Борисов (Бойко Борисов) е тъжен. От това да те изнудва от една страна Слави Трифонов, а от другата Делян Пеевски, това е най-лошата възможна комбинация, от която нищо хубаво няма да се случи", продължи тя. И повтори заявката, че ПП-ДБ остават в опозиция и няма да подкрепят кабинет не само с първия и с втория мандат, но и с третия, който "със сигурност няма да бъде експертен и независим". ИТН настояват за това - третият мандат да отиде при тях и да бъде излъчен експертен кабинет. "Експертните кабинети без ясна политическа отговорност са прекрасен смокинов лист, зад който могат да се правят много безобразия", коментира по този повод педи дни бившият премиер, а сега депутат от ПП-ДБ Николай Денков.

Бориславова смята, че е възможно правителство на ГЕРБ-ДПС-ИТН, "ако се спазарят Борисов, Пеевски и Тошко". "Няма какво да бягат от тази реалност и да казват, че ако не е с първия, а с третия мандат, то е различно. Няма да е различно", каза тя.

Бившата началничка на кабинета на Кирил Петков от времето, когато беше премиер, обясни, че избирателите на ПП-ДБ искали да ги видят в опозиция, затова им отредили само 39 депутатски места в 50-ото НС. "Слушаме гласа на нашите избиратели и им обещаваме, че занапред предвидимостта ще е водеща", посочи тя. Избирателите "искат да видят, че няма да се почувстват отново предадени и да се чудят защо ни виждат редом до Бойко Борисов. И това е ангажимент, който поемаме към тях", каза Бориславова.

На 29 и 30 юни ще се проведе Национален съвет на "Продължаваме промяната", на който ще бъдат анализирани резултатите от изборите на 9 юни. На тях коалицията ПП-ДБ, с чийто мандат управлява кабинетът "Денков" до разпада на сглобката, остана трета, изпреварена от ГЕРБ и ДПС.

Бориславова коментира и разпадането на групата на новата парламентарна сила - "Величие". В момента "Величие" има 13 депутати. Ако петима напуснат или бъдат изключени, парламентарната група се разпада, защото за съществуването и са необходими поне 10 депутати. А ако 6-има гласуват с ГЕРБ и ДПС, това означава мнозинство от 121 депутати, които могат да съставят правителство. Това коментира и Бориславова - броят депутати, които партия "Величие" възнамерява да изключи от парламентарната си група, отговаря на броя на липсващите гласове на ГЕРБ и ДПС за парламентарно мнозинство.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Лена Бориславова, ПП-ДБ

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?