Quantcast

Медия без
политическа реклама

КПП-тата остават до Гергьовден

Отварят се заведенията на открито. Извънредното положение ще бъде отменено със закон

03 Май 2020Обновена
Брифинг на кабинета за мерките в отговор на кризата с коронавируса

Брифинг на кабинета за мерките в отговор на кризата с коронавируса

Posted by bTV Новините on Sunday, May 3, 2020

Министерският съвет и националният оперативен щаб обсъдиха мерки за постепенно облекчаване на ограниченията, въведени в страната от 13 март до 13 май.

"Две неща навсякъде трябва да се спазват - дезинфекция и дистанция. И всяко нещо важи само, ако се спазва. Иначе веднага отменяме. Този вирус няма да мине поне година-два, това го казват всички", обяви премиерът Бойко Борисов. Засега правителството и щабът са единодушни само по отношение на облекчения в следните области:

- От утре могат да възстановят работа фирмите за шофьорски курсове. "Поеха ангажимент - дезинфекция, маски. Теоретичната подготовка или по интернет, или ако са в зала - на съответната дистанция. Абсолютна подкрепа за тази мярка на щаба", обяви премиерът.

- Разрешава се индивидуалният спорт на открито, отварят се и плувните басейни. "След като пуснахме парковете при определен ред и дисциплина, спазване на социалното разстояние. От днес - планините, дай боже, да работят както трябва. Дай боже, всички зелени хора, правозащитници, самите ние, които обичаме планината, да спазваме мерките. Но не състезания на открито - тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, в парка - мисля, че това само може да подобри здравето. Лично Мутафчийски настоява за плувните басейни", посочи Борисов.

Пейките засега остават забранени за ползване. "Не може вчера като сме пуснали парковете, днес - пейките. След всяко облекчение се прави анализ", коментира в отговор на въпрос Мутафчийски. Той напомни, че едно от най-важните неща е и да се поддържа капацитетът на болниците. Отпускайки мерките, трябва да се наблюдава ефектът, да се действа на принципа "проба-грешка" - това е и препоръка на СЗО, добави главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

- Отварят се терасите и заведенията на открито. Това обаче няма да стане от утре. РЗИ и агенцията по храните ще дадат правила за работата на заведенията и всяко, което иска да отвори, ще трябва да мине проверка от двете структури, които да дадат мнение изпълнени ли са условията. "Много ясни правила трябват - има го и в други държави. Дали на 10 квадрата - 4 човека, това допълнително ще бъде описано", даде пример премиерът.

"Основната философия, която се изповядва е възможността да се спазва физическа дистанция и да се спазват дезинфекционни мерки, както и персоналът да ползва предпазни средства и да бъде обучен. Трябва да се изгради определена култура за обслужване на клиентите", коментира Мутафчийски на въпрос кои заведения ще се отворят.

На възражения, че за някои заведения малкото клиенти няма да могат да покрият разходите по отварянето, той отговори: "На първо място е сигурността на клиентите и на персонала, и заради това където са на гъсто масите, трябва задължително да се разредят и да се работи на полурежим. Дори да не могат да се покрият разходите за дейността, това е полезно, защото ще се обучат за по-нататък, защото ние се учим да работим и съществуваме в условия на коронавирус инфекция".

- КПП-тата остават до Гергьовден. "Абсолютно единомислие имаме за КПП-тата - считаме, че изиграха много важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, махала, град и по този начин ще продължим да действаме. Считаме, че някъде следобед на Гергьовден ще махнем КПП-тата. Страх ме е, че ако го направим днес, стотици хиляди ще се изнесат", обясни Борисов.

- Ще се проведат матури и изпити за учениците в 7-и и 12-и клас, като предстои да се създаде организация за това - "дали на открито, дали в зали, гарантирано за учителите, при дистанция", допълни Борисов. Повече за това - тук.

"Ако всичко върви, леко-леко-леко, ще се върнем към нормалния живот. Ако се спазва, ще кажем - и голям ресторант отваряме, на закрито. Финансовите ни системи буквално рухват, милиарди се губят на месец, така че всяко работно място, което отворим, е важно. Но само колективната дисциплина и ред може да доведат до облекчаване. Колективният имунитет никъде не сработи по света", коментира Борисов. И още:  "Освен това ПСР-ите не са сигурни, само сондата може да ти даде напълно дали някъде долу по дробовете имаш, виждаш, че повтаря, никой досега доктор не може да ми се подпише за нищо".

 

НОВ ЗАКОН

Утре сутрин се очаква да има проект на закон, който да замени закона с мерките и действията по време на извънредното положение. Действащият закон ще отпадне автоматично с отмяната на извънредното положение на 13 май, затова е необходима нова нормативна регулация, обясни министърът на транспорта Росен Желязков. "В новия закон ще бъдат включени всички мерки, които касаят права. А ограниченията ще се регламентират на база закона за здравето и заповеди на здравния министър. Всичко ще бъде подлагано на ежедневен мониторинг, защото очакваме йо-йо ефект, а общата матрица за всички дейности е физическата дистанция", обясни Желязков.

"Думата извънредно положение създава допълнителен стрес. В момента юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да има действие в един или два други закона - нека го наречем санитарно извънредно положение, защото куп неща със сигурност ще останат след 13 май, но да останат в съответните закони или в общ закон", обяви Борисов.

 

РАЗНОБОЙ

Няма съгласие за детските градини и ясли и засега те остават затворени, като се наблюдават страните, които започнаха да ги отварят. "Децата - няма проблем с тях, но ще поставим на риск учителите и лелките, които работят там. Едно дете да има на 20 - ще имаме епидемия, затова не се съгласих с детските градини и яслите. Много са финансовите аргументи - когато работят яслите и градините, родителите могат да отидат на работа. 2 седмици задържане на този процес е към 50 млн., а това са вашите и нашите пари. Но от първия ден сме казали, че здравето на хората и капацитетът на болниците са водещата цел", обясни премиерът. Ген. Мутафчийски добави още аргументи: "Няма достатъчно натрупани данни как отварянето на детските градини и яслите ще се отрази на обстановката, трябва предпазливо да се отнесем към тази мярка, да анализираме ситуацията в страните, в които тя се прилага. За децата рисковете са минимални, но за възрастните са големи".

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

"Само в България като кихнеш, веднага идва доктор. В Германия се записваш за преглед за след два месеца. Защо не си стоят в Холандия, нали е по-хубаво? Ами идват да се лекуват в България. Българската система е не само хубава, тя е и финансирана добре. 50% по-малко инфаркти - сещате ли се какво говоря? Инфарктите не могат да се скрият. Знаете ли как скъпо се лекуват тези клинични пътеки? Същото е с ДДС. След вируса има много теми да си говорим", предупреди Борисов. "Това, че сме ги прибрали - не е грешно, грешно е, че не са казали на границата", коментира той на въпрос за прибиращите се болни от Холандия.

 

БЛАГОДАРНОСТ

"Благодаря на всички, които са дисциплинирани. Да не съжаляват! Само благодарение на тях в момента имаме такава ниска заболеваемост. На всички, които си стоят по домовете - едно голямо благодаря! Благодарение на тях сме на този етап", каза в началото на брифинга премиерът.

Още по темата