Медия без
политическа реклама

В матурите ще има материал и от дистанционното обучение

Изпитите за 7-класниците ще са през третата седмица на юни, а за зрелостниците - през първата седмица на юни

Илияна Кирилова

В матурите за 12-класниците и в изпитите по български език и литература и по математика за 7-класниците ще се включва и материал, изучаван по време на дистанционното обучение. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев днес в предаването "Неделя 150" по БНР.

Досега нямаше яснота каква част от материала в учебниците ще се включва в изпитите - МОН даваше сигнали, че няма да допусне учениците да бъдат ощетени, като обещаваше да бъдат тествани само върху преподаден и усвоен материал. Министър Вълчев няколко пъти съобщаваше, че решението за това кои точно уроци ще се включат в изпитите ще се вземе на базата на анкета сред училищата, която да покаже на какво ниво от програмата са различните учебните заведения. Днес той обяви, че допитването е показало различна скорост, с която различните школа са се справили - на някои места учениците още от първата седмица на дистанционното обучение са започнали с новите теми, на други това се е случило чак през третата седмица.

Няма единна скорост на преподаване в различните училища. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение. Но ще подходим на принципа да включим по-малко материал“, коментира той. По думите му, най-общо казано, материалът, взет през последните 2.5 месеца, няма да се включи в изпитите.

Въпреки че окончателните дати за изпитите ще бъдат обяви в понеделник, за седмокласниците той съобщи, че вероятно тестовете им ще се проведат третата седмица на юни (15-21 юни). Т.е. за тях може да се очаква, че НВО-то им ще включва материала, изучаван до края на март или до средата на април. За зрелостниците вероятният период за матурите е първата седмица на юни - около 6-7 юни, т.е. логиката предполага, че в конспекта за зрелостните им изпити следва да се включат теми, преподадени до около средата на март.

За учениците, които са болни от коронавирус или в задължителна карантина по време на изпитите, той министър повтори, че има вариант те да се проведат за тях на същата дата, но при други условия - например дистанционно. "Тази седмица близо 30 деца, които са в 7-и и 12-и клас, бяха в условията на карантина. По време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август“, заяви той.

Както "Сега" писа, преди дни министърът съобщи, че ще предложи за тази година да отпаднат изпитите в края на 4-и и на 10-и клас. Това според него обаче няма да попречи на кампаниите по прием на петокласници в математическите гимназии. Кандидатстването за тях ще става въз основа на оценката от областния кръг на олимпиадата по математика. На 28-и юни МОН възнамерява да проведе национален кръг на олимпиадите, така че математическите гимназии ще могат да преценят коя оценка да вземат предвид при формирането на бала за прием на 5-класниците, посочи министър Вълчев. За 10-класниците от обединените училища пък продължаването в друга гимназия ще се извършва на базата на оценките от вътрешното оценяване. Според него НВО-то и в 4-и, и в 10-и клас е важно за целите на диагностиката и затова следващата година вероятно ще се направи извадка, за да се оценят знанията на 10-класниците т.г.- те са първият випуск, който започна да учи по изцяло нови учебни програми и затова е важно да се анализират резултатите им, смята просветният министър. По думите, вероятно в края на юни най-рано ще може да се оцени и доколко дистанционното образование е довело до допълнително неравенство между учениците (заради липсата на електронни устройства за учене на част от тях).

"Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне", коментира още министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му отлагането на матурите няма да забави издаването на документи на учениците за кандидатстване в университет, дори и в чужбина. Относно изпитите във висшите училища той коментира, че вероятно на местата, където кандидатите за едно място са повече, например за медицинските специалности, най-удачният вариант е те да се проведат на място, присъствено. В повечето от останалите случаи университетите могат да вземат решение и за изпити в електронна среда.

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон