Quantcast
КПКОНПИ иска почти милион лева от обвиняем за "НАПЛийкс" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

КПКОНПИ иска почти милион лева от обвиняем за "НАПЛийкс"

Обвиняемите за хакерската атака срещу НАП тихомълком са станали с един по-малко
10 728
 Илияна Кирилова
Шефът на "Тад Груп" Иван Тодоров пред Специализирания наказателен съд.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е завела иск за отнемане на 982 000 лв. от обвиняемия по делото за хакерската атака срещу НАП Иван Тодоров и неговата фирма "Сабуей България ЕООД", съобщиха за "Сега" от Софийския градски съд. Шефът на фирмата за киберсигурност "Тад Груп" - Иван Тодоров, беше привлечен към наказателна отговорност през 2019 г. след безпрецедентния теч на лични данни от приходната агенция.

Повече от три години обаче прокуратурата не успява да изготви годен обвинителен акт, който да внесе в съда. Тодоров, който беше обвинен за подбудителство и ръководене на организирана престъпна група, остана задържан под стража цели 7 месеца преди да бъде пуснат под гаранция през 2020 г. Оттогава делото е на "трупчета" в държавното обвинение. Пред съда не е изправен и соченият от прокуратурата за пряк извършител на хакерската атака срещу НАП - Кристиян Бойков, служител във фирмата за киберсигурност "ТАД Груп", който беше обвинен в тероризъм.

Развръзка обаче има за третия обвиняем по делото търговският директор на компанията Георги Янков. От постановление на Апелативния специализиран наказателен съд се разбира, че досъдебното производство срещу него е прекратено поради липса на доказателства. Адвокатът на Янков Николай Хаджигенов каза пред "Сега", че е поискал делото срещу клиента му да бъде прекратено поради липса на престъпление, а не на доказателства, но съдът е отказал да се произнесе. "Дело няма да има. Ако имаше доказателства, делото вече щеше да е минало на две инстанции", коментира Хаджигенов на въпрос дали очаква прокуратурата най-накрая да внесе обвинителен акт за "НАПЛийкс".

В същото време първият наблюдаващ прокурор в разследването за хакерската атака Евгения Щъркелова води съдебен спор с Висшия съдебен съвет, който отхвърли молбата ѝ от зам.-ръководител на спецпрокуратурата да я направи съдия в Софийския градски съд. Това се случи, след като Щъркелова опита да се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той още действаше в Закона за съдебната власт. Пред ВАС адвокатът на Щъркелова твърди, че тя има желание и правен интерес да правораздава в СГС, въпреки че в момента е назначена за прокурор във Военно-окръжната прокуратура след закриването на специализираното правосъдие.

 

Още

САЩ искат от България да им предаде турчин, защото е измамил Пентагона

28.11.2022

Обновена

2077
Върховният съд отмени условната присъда на Румен Овчаров

13.09.2022

Обновена

3794
Върховният съд спаси оранжерията на Доган от събаряне

22.11.2022

1813