Медия без
политическа реклама

Спецпрокурорката с пръскачките от „НАПлийкс“ не успя да стане съдия

Евгения Щъркелова, която наблюдава делото за изтичането на лични данни от НАП, остава в прокуратурата

Евгения Щъркелова ще трябва да отиде на конкурс, ако иска да стане съдия.
БГНЕС
Евгения Щъркелова ще трябва да отиде на конкурс, ако иска да стане съдия.

Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) не успя да се прехвърли в съда без конкурс. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет днес единодушно отхвърли молбата й да стане съдия в Софийския градски съд. Щъркелова опита да се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той още действа в Закона за съдебната власт. В проекта за промени на съдебния закон се предвижда не само закриването на спецправосъдието, а и премахването на кариерните бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспекторатът към него.

Прокурор Щъркелова е известна като наблюдаващ обвинител по делото "НАПлийкс" за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция. След 2 години и половина разследване делото още не е внесено в съда. По това дело Щъркелова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент. "Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!", обяви тогава Щъркелова.

Щъркелова, която няма никакъв съдийски опит, искаше да бъде прехвърлена в Софийския градски съд, като се позовава на текста от Закона за съдебната власт, който гласи, че "след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт". Преди да бъде избрана за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 г., Щъркелова е редови спецпрокурор. А преди да се прехвърли в спецпрокуратурата през 2019 г. тя е прокурор на районно ниво в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководеше от настоящия главен прокурор Иван Гешев.

В спецпрокуратурата има достатъчно свободни места и Щъркелова може да остане там като редови прокурор, след като вече не иска да е зам.-шеф, смята съдийската колегия. Според членовете на колегията кариерният бонус важи за същия по вид орган на съдебната власт, т.е. Щъркелова може да се премести в прокуратурата, но и да прескочи в съда без конкурс. "Преминаването на прокурорът на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане не длъжността чрез писмен изпит по конспект", обяснява още колегията в отговор на молбата на Щъркелова.

Зам. шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) бърза да се възползва от кариерния си бонус, докато Законът за съдебната власт все още го позволява, и да се прехвърли в Софийския градски съд без конкурс.

ПЪРВО ОСТАВКАТА

Съдийската колегия днес "поряза" и още една молба - на Любомир Крумов от Инспектората към Висшия съдебен съвет да бъде възстановен като съдия в Окръжния съд в София. За да бъде възстановен като съдия, той първо трябва да подаде оставка като инспектор, прие Съдийската колегия, разказва "Лекс". Крумов е единственият инспектор, пожелал да се върне на старата си длъжност. Другите пробват да се възползват от кариерните бонуси, докато още ги има, макар и да продължават да стоят на постовете си с изтекъл мандат вече близо 2 години. Парламентът пък е абдикирал от задължението си да избере следващите инспектори и така влошава ситуацията. Вероятно причината да се бави откриването на тази процедура е, че инспекторите се избират с 2/3 мнозинство, каквото управляващата коалиция няма. Затова и пазарлъците за местата с опозицията са неизбежни.

Предстоящото отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него са активизирали съдебните инспектори да търсят начин да се възползват от благоприятния за тях закон, преди промяната му.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата