Медия без
политическа реклама

Спецпрокурорката с пръскачките от “НАПлийкс“ се евакуира в съда

Евгения Щъркелова бърза да се възползва от кариерния си бонус, докато законът все още го допуска

12 Февр. 2022
Преди 2 години и половина прокурор Евгения Станкова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Преди 2 години и половина прокурор Евгения Станкова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент.

Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) бърза да се възползва от кариерния си бонус, докато Законът за съдебната власт все още го позволява, и да се прехвърли в Софийския градски съд без конкурс. Това разкрива Euractiv, като се позовава на дневния ред за понеделник на комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. От точката се вижда, че заявлението на Щъркелова вече е разгледано от атестационната комисия на Прокурорската колегия на 8 февруари. Протоколът от това заседание обаче още не е качен на сайта на съвета и не става ясно какво е становището на прокурорите.

Прокурор Щъркелова е известна като наблюдаващ обвинител по делото "НАПлийкс" за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция. След 2 години и половина разследване делото още не е внесено в съда. По това дело Щъркелова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент. "Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!", обяви тогава Щъркелова.

Преди дни Министерството на правосъдието представи проекта за промени в Закона за съдебната власт. С него освен че се закриват спецсъда и спецпрокуратурата, отпада възможността за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него да се възползват от т.нар. кариерни бонуси. Проектът предвижда спецпрокурорите да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди, или да бъдат преназначени в окръжна, съответно в апелативна прокуратура. Това означава, че ако дочака тези промени като спецпрокурор, Щъркелова може или да се върне в Софийската районна прокуратура, или да отиде в Софийската градска прокуратура, която е равна по степен на първоинстанционната спецпрокуратура. За преминаване в съда след промените, на прокурорката би й се наложило да ходи на конкурс. 

Щъркелова, която няма никакъв съдийски опит, сега иска да бъде прехвърлена в градския съд, като се позовава на текста от Закона за съдебната власт, който гласи, че "след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт". Преди да бъде избрана за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 г., Щъркелова е редови спецпрокурор. А преди да се прехвърли в спецпрокуратурата през 2019 г. тя е прокурор на районно ниво в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководеше от настоящия главен прокурор Иван Гешев.

Предстоящото отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него са активизирали съдебните инспектори да търсят начин да се възползват от благоприятния за тях закон, преди промяната му.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата