Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спецпрокурорката с пръскачките от “НАПлийкс“ се евакуира в съда

Евгения Щъркелова бърза да се възползва от кариерния си бонус, докато законът все още го допуска

12 Февр. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Преди 2 години и половина прокурор Евгения Станкова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент.

Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) бърза да се възползва от кариерния си бонус, докато Законът за съдебната власт все още го позволява, и да се прехвърли в Софийския градски съд без конкурс. Това разкрива Euractiv, като се позовава на дневния ред за понеделник на комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. От точката се вижда, че заявлението на Щъркелова вече е разгледано от атестационната комисия на Прокурорската колегия на 8 февруари. Протоколът от това заседание обаче още не е качен на сайта на съвета и не става ясно какво е становището на прокурорите.

Прокурор Щъркелова е известна като наблюдаващ обвинител по делото "НАПлийкс" за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция. След 2 години и половина разследване делото още не е внесено в съда. По това дело Щъркелова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент. "Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!", обяви тогава Щъркелова.

Преди дни Министерството на правосъдието представи проекта за промени в Закона за съдебната власт. С него освен че се закриват спецсъда и спецпрокуратурата, отпада възможността за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него да се възползват от т.нар. кариерни бонуси. Проектът предвижда спецпрокурорите да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди, или да бъдат преназначени в окръжна, съответно в апелативна прокуратура. Това означава, че ако дочака тези промени като спецпрокурор, Щъркелова може или да се върне в Софийската районна прокуратура, или да отиде в Софийската градска прокуратура, която е равна по степен на първоинстанционната спецпрокуратура. За преминаване в съда след промените, на прокурорката би й се наложило да ходи на конкурс. 

Щъркелова, която няма никакъв съдийски опит, сега иска да бъде прехвърлена в градския съд, като се позовава на текста от Закона за съдебната власт, който гласи, че "след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт". Преди да бъде избрана за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 г., Щъркелова е редови спецпрокурор. А преди да се прехвърли в спецпрокуратурата през 2019 г. тя е прокурор на районно ниво в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководеше от настоящия главен прокурор Иван Гешев.

Предстоящото отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него са активизирали съдебните инспектори да търсят начин да се възползват от благоприятния за тях закон, преди промяната му. Близо две години след края на мандата им,

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?