Медия без
политическа реклама

Комисия ще разследва действията на държавата по „Магнитски“

Предложението дойде от „Демократична България“, чийто депутат Надежда Йорданова оглави органа

06 Авг. 2021
БГНЕС
Надежда Йорданова (вляво)

Поредна временна анкетна комисия създаде Народното събрание. Новият орган ще проучва работата на държавните органи по отношение на българските граждани, санкционирани по американския закон „Магнитски“. За негов председател беше избрана Надежда Йорданова – депутат от „Демократична България“, от която дойде инициативата.

Мандатът на комисията е формулиран по следния начин: да установи „действията и бездействията на компетентните органи, които е следвало да следят, да установят и прилагат правните способи за санкциониране на действия, които съставляват значителна корупция и злоупотреба с държавни институции с цел извличане на лична печалба от Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и техни дружества с оглед наложените санкции от 2 юни 2021 г. от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ на основание Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на човешки права“.

В работата й влиза още да проучи как са вършили работата си държавните орани, отговарящи за прилагането на мерките срещу прането на пари, конкретно по отношение на санкционираните лица.

Комисията ще работи в продължение на три месеца.

Още по темата