Медия без
политическа реклама

Кметът на Варна игнорира новата библиотека

Проектът не фигурира в управленска програма на Благомир Коцев, предстояла дискусия

17 Февр. 2024Обновена
Тази евентуална сграда е предметът на спор.
Сайт на студио АМАРХ
Тази евентуална сграда е предметът на спор.

Строежът на нова библиотека отсъства изрично от управленската програма на кмета на Варна Благомир Коцев, публикувана в четвъртък по повод 100-те дни от спечелването на изборите. Документът е с хоризонт 2027 г., тоест за целия мандат. От което излиза, че или кметството няма никакво намерение да строи сграда (скандален, но по-малко вероятен вариант), или просто го тресе голям страх да спомене библиотеката (по-вероятно). По принцип, ако ще се строи нещо толкова голямо и значимо, всеки се хвали - но Варна не смее.

Все пак има текст в програмата, който вероятно касае библиотеката. Част от него гласи: "Значими инвестиции в културната инфраструктура, в т.ч. ремонти, ново строителство и други, които са заложени от екипа ни в Инвестиционната програма на МФ за общински проекти за периода 2024 – 2026 г.". Както е известно, Министерството на финансите (МФ) отпусна през тази година 5.5 млн. лв. за библиотеката, затова вероятно изреченията визират настоящия проект за зданието. Но е очевиден стремежът то да не бъде споменавано. Защото всякакви други проекти, реални или не до 2027 г., са изредени поименно: общинска автогара до ЖП гарата, нови сгради на III ПМГ и Математическата гимназия, младежки център в "Аспарухово", индустриални зони, R&D-центрове и т.н. За библиотеката - нищо.

 

ШУМ И ОТГОВОРНОСТ

Казусът е оплетен. За да се разбере защо най-вероятно библиотеката отсъства от програмата, следва да бъде разказан накратко. Работата е хем смешна, хем тъжна, а изводите не са маловажни:

Както "Сега" многократно съобщи, проект за нова библиотека има, а настоящите дни са ключови за него - окончателно изтича разрешителното за строеж; ако ще се осъществява, нещата трябва да се задвижат сега, иначе се губят пряко вече дадени към 1 млн. лв.; губят се косвено още милиони и т.н. Сградата е на нидерландско бюро, определена бе през 2015 г. след голям международен конкурс. 9 години срещу проекта не са внасяни документално жалби (имало е единствено предложения по него), но през последните месеци в социалните мрежи се появи недоволство. Хора спорят "за" и "против", като ябълката на раздора е определеният още през 2015 г. терен - паркингът до общината. Строителството би коствало изсичане на дървета, което е основният мотив на недоволните. Част от тях са гласовит електорат на ПП-ДБ (няма данни да са много, просто - гласовити). Политици от коалицията също са против. Тезата им е: "Не сме срещу нова сграда, а само срещу избраното място". Което пък накара кметът Благомир Коцев (също от ПП-ДБ) след встъпването си да обяви, че се търси друг терен. Обаче общината не разполага с такъв. Дори да го намери, ще е след години, ще се прави нов архитектурен проект и т.н. Отделно, хора от екипа на кмета - обратно на горепосоченото вътрешнокоалиционно мнение, подкрепят настоящия проект. В тази неясна ситуация преди 10 дни Коцев призова обществеността да казва мнението си под фейсбук профила му. "Фейсбук референдумът" е и последната точка хронологично към момента - без да е ясно лайковете ли ще се броят в "допитването", сърчицата ли и т.н.

Дискусия под личния му фейсбук профил - такъв инструмент за вземане на решения измисли варненският кмет Благомир Коцев по повод проекта за нова библиотека.

Индикативно сградата към момента се оценява на 60 млн. лв. (при 40 млн. лв. през 2015 г., "неустояли" на инфлацията). Единствено споменатите по-горе 5.5 млн. лв. са налични. Ясно е, че ако се тръгне на строителство, ще трябва да се чака на държавата за още пари, тоест проектът е рискован - но пък при друг терен нещата биха били още по-зле - пак ще се чака на държавата с риск, но вече не за 60 млн. лв., а повече след новото протакане.  

И така, най-вероятно днес библиотеката отсъства от управленската програма поради две причини. Първо: откровен страх "да се разлайват кучетата" из социалните мрежи. Гласовитото недоволство няма да отговори с лайкове и сърчица. Второ: отказ да се носи управленска отговорност - кметът или не знае, или не казва какво смята да прави. Фейсбук дискусията, определена от него като начална стъпка за широко обсъждане, е изкривена представа за демокрация (тролове, фалшиви профили, изказващи се не-варненци, липса на достъп на нерегистрирани хора в мрежите... - това са само част от съображенията: най-важното - по какъв регламент определяме кой надделява?). Ако пък идеята е въобще нищо да не се прави за нова библиотека до 2027 г. (затова да липсва изрично в документа), то това е наистина скандал - настоящата има нужда от нова сграда; досега никой, включително Коцев, не е казвал, че отпада по принцип градежа й. Но и така да е, пак следва да се съобщи ясно.

Дебело следва да се подчертае, че Коцев и екипът му наследиха този горещ картоф. Предишното управление (Иван Портних, ГЕРБ), проведоха конкурс, но не осигуриха пари за самото строителство - дадоха абсолютно същите 40 млн. лв. на Георги Гергов за т.нар. Дупка, вместо за библиотеката. Така или иначе казусът следва да се реши, и то много скоро.

 

50 НА 50

"Сега" попита председателя на общинския съвет Христо Димитров ("Алтернативата на гражданите") какво смята по темата. Той отвърна, че не вижда смисъл да коментира проект с издадено разрешително за строеж.

 

СГРАДА БИЖУ

Сградата, предмет на настоящия проект, е замислена като голям културен център - с конферентна площ за 200 места, изложбени и семинарни площи, концертна зала, детски кътове, а и спортни, зелен покрив, заведение, паркинг на три нива под земята за 300 автомобила, 30 места за зареждане на електроавтомили, 200 велостоянки... - Варна е на път да се откаже от точно такъв проект.

 

КОЛЕБАНИЕ

В събота по обед Коцев даде интервю пред БНР по различни теми, като засегна и библиотеката. Общинският пресцентър го цитира така: "Един от наследените проекти в община Варна е новата сграда на градската библиотека. Това е един от малкото проекти, за които е проведен международен конкурс. Аз самият съм в процес на взимане на решение за бъдещето на сградата. Предстои да се организира обществена дискусия по темата, тъй като мненията са разнопосочни". Така от думите му стана ясно, че личното му колебание продължава.

Кметът спомена и опразненото Руско консулство, чиято сграда първоначално виждаше като алтернативно място за новата библиотека. Сградата е собственост на Външно министерство. Според Коцев то било готово даде сградата за ползване на общината или да прехвърли собствеността й. Намерението на кмета е част от сградата да се ползва за детска градина, а друга - за хранилище на библиотеката (не се разбра като временен вариант до построяването на новата сграда, или по принцип).

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата