Медия без
политическа реклама

Кметът на София предложи на шофьорите 15% върху заплатите

Транспортните синдикати настояват за 30 % и се оттеглиха да мислят

18 Яну. 2024
Илияна Димитрова
Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев и протестиращите водачи от градския транспорт не успяха да постигнат споразумение за увеличение на заплатите в сектора, което да сложи край на стачната готовност. Това стана ясно на съвместен брифинг на Терзиев и синдикалните лидери. Кметът съобщи, че е предложил 15 на сто увеличение от 1 март, но от транспортните профсъюзи отговориха, че настояват за ръст от 30 на сто.

"Имахме продуктивна среща с представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа", в която ние успяхме да ги запознаем с нашето предложение. Първо е 15% увеличение на основна работна заплата, стартиращо от 1 март. Ще търсим възможност и за повторно увеличение на заплатите през годината, което да е свързано с развиване на бонусна система, която да важи за всички служители в отделните дружества. Целта ни е да намерим трайно решение, за да можем да стимулираме младите водачи да се присъединят към транспортните дружества. Ще работим за мониторинга и намаляване на извънредния труд, който се полага в момента. Смятам, че има напредък", посочи Терзиев. Той подчерта, че ще работи и за подобряването на условията на труд. От Столична община поясниха, че предложеното от Терзиев увеличение е в размер на 37 млн. лв., които ще дойдат изцяло от бюджета на София. Общинският съветник Андрей Зографски коментира, че това е максималната сума, която столицата може да си позволи.

Лидерите на транспортните синдикати отвориха, че предложението на Терзиев ще бъде обсъдено и че за тази седмица протестите временно спират. Почти сигурно обаче те ще бъдат възобновени другата, когато може да се очакват повече спирания на градския транспорт, а в определен ден може да се стигне и до пълната му блокада. "Протестите спират до обсъждането на заплатите, следващата седмица се готвим за нови. Имаме готовност и за 2 часа да свикаме протест и да блокираме цяла София", заяви един от синдикалните лидери.

Синдикатите искат още 37 млн. лв. целеви средства от държавния бюджет за увеличение на заплатите в сектора. Градският транспорт трудно задържа хората заради по-конкурентните заплати другаде, а това води до огромно текучество и натрупване на извънреден труд, твърдят от транспортната федерация. За 2023 г. той е достигнал до над 500 хиляди часа. Този извънреден труд оказва пряко негативно влияние върху безопасността на градския транспорт, посочват от синдиката. Липсата на кадри – водачи, инженерен персонал, механици, обслужващ и почистващ персонал ще доведе единствено до преумора на служителите и увеличаване на произшествията и авариите в сектора, предупреждават оттам. Последният инцидент в София е от тази седмица, когато автобус по линия 94 се качи на тротоара и блъсна жена, която е с опасност за живота. На шофьора му е прилошало и е загубил съзнание в движение.

Заради протестите на водачите тази сутрин градският транспорт в София временно бе ограничен само по няколко линии. Протестна акция се проведе от 8 ч. на последната спирка на линии 4, 88, 204, 304, 384 и H4 в "Дружба 2", ул. "Обиколна". 

Още по темата