Медия без
политическа реклама

Кметът на София назначи още свои заместници

Четирима вече са влезли в длъжност, а други ще поемат функциите си в началото на декември

30 Ноем. 2023Обновена
Васил Терзиев
Илияна Димитрова
Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че вече е назначил четирима свои заместници и че в близките дни смята да назначи още четирима. За някой от тях "Сега" вече съобщи. Заместник-кмет в направление  „Социална дейност и интеграция на хора с увреждания“ е Надежда Бачева. Тя е завършила СУ “Св. Климент Охридски“ с профил „Социална психология“. Работила е като заместник-кмет с ресор „Образование култура, електронно управление и спорт“ в район „Слатина“, била е съветник на министъра на електронното управление. Работила  е и като маркетинг мениджър в частния сектор.

Заместник-кмет в направление „Зелена система, екология и земеползване“ е Надежда Бобчева. Тя е магистър по икономика, специалност „Финанси“ от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) – София и магистър по „Градско управление“ от Институт по жилищна политика и градско развитие - Ротердам, Нидерландия. Надежда Бобчева е работила като заместник-кмет в район „Оборище“, участвала е като консултант при  разработване, управление и оценка на проектни предложения по различни оперативни програми, обучител-специалност „Обучение и развитие“ по проект „Повишена информираност и ресурси за развитие на заетостта“. Работила е и като директор в  Дирекция „Икономика и международни програми” към Община Силистра. 

Заместник-кмет в направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ е Никола Барбутов. Той има магистратури по управление от University College London (UCL) и от Université Paris-Panthéon-Assas. Работил е в частния сектор. Първата компания, която създава, е StairsLAB. Той е създател и управител на иновативната платформа В2В за посредничество, в която индустриални и производствени компании в Източна Европа пласират продуктите и услугите на нови пазари в Западна Европа. Никола Барбутов е създател на БарДИ Груп, която развива дейност на територията на 20 държави. 

Заместник-кмет в направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ е Яна Генова. Тя е магистър по  „История и теория на културата“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, има и европейска диплома по мениджмънт на културата от Marcel Hicter Foundation - Brussels, Бeлгия. Яна Генова е била директор на фондация „Следваща страница“ и президент на борда на Reseau europeen des centres internationaux de traducteurs litteraires (RECIT) - Арл, Фpaнция. Яна Генова е съосновател и член на управителния съвет на фондация "Гутенберг 3.0". Работила е като част от екипа на Асоциацията за развитие на София и е била съветник на министъра на културата.   

До началото на декември ще встъпят в длъжност още няколко заместник-кметове на ключови управленски ресори, посочват още от Столичната община. Никола Лютов е номиниран в направление „Правен и административен контрол“. Той е юрист с опит във водещи правни кантори и международни специализации в бизнес и финансово право, несъстоятелност и преструктуриране. 

Иван Матов е номиниран за заместник–кмет в направление „Обществено строителство“. Той е инженер с международен опит в създаване на инфраструктурни мегапроекти в целия цикъл на планиране и изпълнение, както и със стратегията и трансформацията на градове и публичен сектор. 

Гергана Москова е номинирана в ключовото направление „Финанси и здравеопазване“, на което по времето на Йорданка Фандъкова бе Дончо Барбалов. Москова има над 20-годишен опит в одитни и финансови институции в областта на управлението, планирането и контрола на финансова стратегия и процес. 

Иван Гойчев е номиниран за заместник-кмет в направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“. Той е технологичен лидер с над 20 години опит в развитието на софтуерни решения. Ръководил е големи международни технически екипи.

Преди дни лидерът на сдружението "Екипът на София" арх. Любомир Георгиев призна, че почти сигурно ще бъде назначен за кмет, който ще отговаря за градоустройствените въпроси. Все още не е ясно кой ще изборът на Васил Терзиев за не по-маловажното направление "Транспорт".  

 

Уволнен от ГЕРБ поема завода за боклук

Николай Савов е новият временно изпълняващ длъжността директор на общинското предприятие за третиране на отпадъци. Приоритетна задача на изпълняващия длъжността е да проучи актуалното състояние на завода за отпадъци, има ли данни за безстопанственост при управлението му през последните години и да предприеме стъпки за подобряване на състоянието и ефективността на предприятието, съобщиха от общината.

Постът не е нов за Савов - той го заемаше по времето на ГЕРБ от 2013 до 2016 г. Бе помолен да напусне след инцидент със загинал работник в завода и други производствени проблеми, след което обвини ГЕРБ, че са го притискали да осигурява гласове на изборите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата