Медия без
политическа реклама

Кметът на Красно село е глобен с 15 000 лв. за конфликт на интереси

Росина Станиславова платила сама на себе си средства по европейска програма, констатира КПКОНПИ

09 Юни 2021
Росина Станиславова
Росина Станиславова

Антикорупционната комисия наложи глоба в размер на 15 000 лв. на кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова заради конфликт на интереси, съобщиха от КПКОНПИ. Производството срещу нея е заради това, че е била ръководител на европейски проект и е платила сама на себе си средства по програмата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. 

В хода на проверката е установено, че с решение на Столичния общински съвет от 16.04.2020 г. се дава съгласие районите в София, представлявани от районните кметове, да кандидатстват самостоятелно или в партньорство за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ - „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“. На 22 юни 2020 г. кметът на район „Красно село“ подписва такъв административен договор.

Станиславова е определила екипа на проекта и със заповед е посочила за ръководител самата себе си. Още същия ден е издала и втора заповед, в която си е възложила допълнителни функции и е определила почасовото възнаграждение на екипа на проекта, като най-високата ставка е за ръководителя му – самата тя. Кметицата е наредила с документ полагането на извънреден труд за себе си и още 3 общински служители. След това тя отново е издала заповед, с която си възлага допълнителни функции за изпълнение и е определила размера на индивидуалната часова ставка за самата себе си. С тези свои действия Станиславова е реализирала конфликт на интереси, като е издала актове в свой частен интерес, а също е формирала права и облага за себе си в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, пише в решението на КПКОНПИ.

В изслушването си пред комисията Росина Станиславова е посочила, че е нормално да бъде ръководител на проект, след като ръководи и цялата общинска администрация на район „Красно село“. При формиране на своето решение, КПКОНПИ не е възприела тезата кметицата, че управляващият орган е бил запознат с всички участници в управлението на проекта, включително със самоличността на неговия ръководител. В Ръководство на бенефициента по процедурата изрично е акцентирано, че по отношение на извършваните разходи (единна ставка), бенефициентът е длъжен да спазва приложимото законодателство.

"Според практиката на Върховния административен съд, разпоредбите на ЗПКОНПИ не допускат нито самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект. В случая, правилното и законосъобразно поведение е, при наличие на частен интерес, Станиславова да предостави функциите си като ръководител на проекта по европейска програма на друго длъжностно лице от общинската администрация, или да се отведе от изпълнението на правомощията ѝ на кмет", посочва КПКОНПИ.

Решението на антикорупционната комисия за установяване на конфликт на интереси подлежи на обжалване. Ако глобата взеле в сила, това представлява предпоставка за освобождаване от длъжност на кмета Росина Станиславова. Освен това трябва да ѝ бъде отнета в полза на държавата получена материална облага в рамер на 9 981 лв.

"Сега" припомня, че Станиславова беше издигната за кмет на район "Красно село" от коалиция "Демократична България". След скандала с взетото от нея възнаграждение от програмата за патронаж на болни от COVID-19, политическото доверие към Станиславова беше снето, а социалното министерство започна проверка на случая.

От "Демократична България" призоваха още Станиславова да върне парите, но кметът на "Красно село" отказа. В отговор издигналата я коалиция обяви, че дарява същата сума. 

Данни за действията на Росина Станиславова изнесе мнозинството в Столичния общински съвет в началото на 2021 г. Представителят на групата на ГЕРБ-СДС и шеф на финансовата комисия Георги Георгиев обяви, че че е изискал информация от Станиславова, включително и финансова, за изпълнението на програмата за патронажна грижа, финансирана по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". На това Станиславова отговорила, че като общински съветник Георгиев няма право да получи въпросната информация.

Кметът на район "Красно село" Росина Станиславова отказа да изпълни волята на коалицията, която я е излъчила - "Демократична България", и да върне парите, които е получила от програмата за патронаж на болни от COVID-19. Става дума за 7010 лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата