Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китайските маски и респиратори на Борисов отиват на прокурор

Големи количества хидроксихлорокин ще бъдат изхвърлени

24 Юни 2021
Илияна Кирилова

"Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата". Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден.

„Ще изпратим материалите в прокуратурата“, заяви Петров и добави: Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на МЗ.

„Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства“, каза зам.-министърът и съобщи, че проверката показала, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо.

„Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани. Не е имало и работна група, която да обсъжда процедурата. Всичко е написано от един заместник-министър, без никакво съгласуване – Жени Начева", подчерта Димитър Петров. "Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране", допълни зам.-министърът.

"Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури. Поне 30 хиляди долара отгоре е цената. То си личи от следващи поръчки. Цената е завишена затова, че е търсена по този начин. Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, тъй като третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера. Не е нормално докладна записка, решение на Министерски съвет, договор, който не е ясно кой е написал, фактура и плащане да станат в рамките на един ден", категоричен бе заместник-министърът.

Проверката за закупените хидроксихлорокин и азитромицин със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихролокинът е бил закупен за 600 хиляди долара и е бил складиран в „Бул био“, където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми. „Въпреки това е направена тази доставка. Вероятно голяма част от хидроксихлорокина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност", каза Димитър Петров и добави: „Като му изтече годността, ще бъде бракуван“. Медикаментът е предложен е за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността. В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка. „Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците“, коментира зам.-министърът.

 

Ключови думи:

маски, респиратори, Китай

Още по темата