Медия без
политическа реклама

Кирилов: Наказанията за дрога са свръхвисоки, но ще ги увеличим още

Виновните да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, предлага ВМРО

23 Апр. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

И сега са свръхвисоки наказанията за  пътно-транспортни произшествия след употреба на наркотици, но ще предложим тяхното увеличение. Това заяви по БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

Юристите от ГЕРБ предлагат наказанията да се увеличат чисто механично - там, където са били от 2 до 10 години, да станат от 3 до 12 години, а там, където сега се предвижда от 1 до 6 години, да се увеличат на от 2 до 8 години. "Прекатегоризираме ги, защото влизат в най-тежките. Повече от 4 часа юристите от ГЕРБ обсъждахме. Единият от проблемите беше квалификацията на този вид деяния", допълни правосъдният министър.

Предложенията идват, след като в коментар за жестоката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков, лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов обяви, че трябва да се помисли за много по-тежки санкции за шофьорите, употребили наркотици. По думите му от случилото се трябва да се изведат поуки, тъй като винаги е имало проблем с шофьорите, които карат дрогирани. „Особено ако са смесвали наркотици“, допълни премиерът.

"Поставихме на дебат – когато е употребен алкохол или наркотично вещество, дали това е престъпление по непредпазливост. Разследващите органи са си поставили същия въпрос. Обвинението е променено „при умисъл“. Смятам, че обвинението може да издържи", коментира Кирилов по повод катастрофата.

Предвижда се също така първата година от наказанието да бъде под формата на психиатрично лечение.

Последните изменения в тази материя са в сила от 1 януари 2018 г. Полицейската статистика сочи, че през 2017 г. има около 3300 случая с наркотични вещества и управление на МПС. След законовите промени има спад с около 30%.

"Въпреки че през последните години са произнесени множество осъдителни присъди с големи срокове, явлението продължава. За три години има няколко хиляди заявителски материала и затова с цел превенция наказанието трябва да се повиши", допълни друг депутат от ГЕРБ Красимир Ципов. Текстовете ще бъдат гласувани следващата седмица, като има съгласие и от депутати от други политически сили - Воля, Обединени патриоти, ДПС.

ГЕРБ ще предложат и промени в закона за движение по пътищата, с които да се отнема регистрация на МПС до 5 години при управление с алкохол над 1,2 промила или наркотици, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по БТВ. Тя обвини в лъжа лидера на БСП Корнелия Нинова, която отбеляза, че именно ГЕРБ са предложили намаляване на наказанията за дрогирани шофьори. Атанасова твърди, че законопроектът е бил подкрепен и от всички членове на здравната комисия от БСП.

Преди месеци беше внесена поправка в НК, свързана с темата и която можеше да доведе до по-малко наказания за шофиране след употреба на наркотици. С нея на практика се предлагаше да се установява кога наркотика е повлиял върху шофирането. Според НК всяка употреба на наркотици е престъпление. За разлика от алкохола, където за престъпление се счита само шофирането след употребата на алкохол над 1,2 промила, при наркотиците няма граница. На практика това означава, че съдилищата приемаха, че има налице шофиране след дрога, независимо дали тя е употребена в момента или примерно преди дни или седмици.

"Установяването на метаболит в организма към момента на деянието означава единствено, че някога във времето лицето е употребило наркотично вещество, като е възможно да се касае за период от часове, дни, седмици или дори месеци, и вредният ефект от злоупотребата да е отминал", пишат депутатите си в мотивите. Така изилиза, че според тях, ако наркотикът не е повлиял по никакъв начин на поведението на шофьора, водачът не трябва да бъде наказван или че това ще се отчете в присъдата.

Искаме и по-високи глоби за шофиране след употреба на наркотици и вдигане на минималното наказание за причинено ПТП от 3 на 5 години, обяви и ВМРО, партия от управляващата коалиция. Промените са в Наказателния кодекс и вече са внесени в деловодството на Народното събрание, пишат от организацията и обясняват, че целта на законопроекта им е да се намали броя на условните присъди, които се налагат чрез сега действащата правна уредба.

За нас е важно, когато едно такова дело влезне в съдебната зала, възможностите за налагане на условна присъда да бъдат сведени до минимум, а тогава, когато се наложи, то да има възможност за прилагате на предложените от нас мерки – полагане на труд като чистачи и санитари в отделенията, до които стигат жертвите като реанимации, ортопедии и морги. Тази мярка със сигурност би имала сериозен ефект в посока превъзпитание и бъдеща превенция от рецидив на същото деяние, смятат от ВМРО.

 

Още по темата