facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Кирилов: Америка няма да даде на мен доказателство за корупция

Разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, съдия Миталов е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, твърди правосъдният министър
Обновена
8 638
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира днес във Висшия съдебен съвет (ВСС) допълнение към своето предложение за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов, съобщи БГНЕС.

Така той счита, че е изпълнил указанията на членовете на Съдийската колегия на ВСС да допълни предложението си до тях.

"Допълнението идва след задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд - се казва в съобщението. - Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона".

Самият Кирилов заяви пред БНТ тази вечер, че внесеното от него сега не се различава кой знае колко от предишното. Просто е приложил преписка, която е пристигнала в понеделник във ВСС. Тази преписка е за проверката по сигнал, по искане на тогавашния  главен прокурор Сотир Цацаров. 

"Америка няма да даде доказателства директно на българския правосъден министър - каза още Кирилов. - Има обаче безспорно доказателство за много сериозно процесуално нарушение при образуването и хода наказателно дело. Става въпрос за временната промяна на мярката забрана за напускане пределите на страната на Николай Малинов. Тя е разгледана не така, както е поискана - принципно за евентуално излизане на обвиняемия извън пределите на страната. А съдията е присъдил едно временно изключение, единствено за събитието в Москва (награждаването на Малинов с орден от Владимир Путин). Тук не иде реч за преценка за вътрешното убеждение на съда, което е защитено от закона, а за процесуалния ред, при който е гледано това дело. Тук изцяло е изолирана прокуратурата - първо да бъде сезиран прокурор, и ако становището му е отрицателно, на втора фаза подлежи на обжалване от съда - в случая специализирания наказателен съд. Прокуратурата е заобиколена, дори е уведомена, след като обвиняемият се завръща в България."

Според Кирилов има и множество други процесионално-технически нарушения. "Не приемам становището на съдебния инспектор, който е прегледал тези факти и обстоятелства. Тук заключението на проверяващия инскпектор дори не е едно цяло изречение - в него се казва, че в тоя случай няма никакво нарушение. Не се възприемам като обвинител на съдия Миталов, нито като рзследващ, който да доказва корупция на конкретен съдия. Исках да върна топката в игралното поле на самата съдебна система, защото е засегнат авторитетън на съдебната система и цяла България, като правова държава." 

"Оказа се, че трябва САЩ да ни покаже корумпирания. Това е една много приятелска и навременна помощ", каза още министърът на правосъдието. 

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Преди три дни Съдийската колегия на (ВСС) даде седмица на Кирилов да изясни предложението си за дисциплинарното уволнение на спецсъдията Андон Миталов.

Правосъдният министър сезира ВСС срещу Миталов, след като последният беше санкциониран публично от държавния секретар на САЩ Майк Помпео със забрана да влиза в САЩ заради корупция. Но кадровиците единодушно решиха, че засега няма да обсъждат предложението на Кирилов, докато той не внесе уточнения.

На министъра бяха дадени 7 дни да изложи фактически обстоятелства за сочените от него нарушения на Миталов – виновно неизпълнение на служебните задължения. Кирилов трябваше да посочи дата, място и номер на делата, за които казва, че има извършени нарушения, кои разпоредби на НПК са нарушени, какво е дисциплинарното провинение. Министърът трябваше и да предостави доказателства за това и да обясни как е узнал за нарушенията.

42

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Експерти по сигурността: Биотероризмът идва след COVID-19

25.05.2020

Обновена

4101 15
Финансова сеизмология

24.05.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

1416 2
Досегашният шеф на US-разузнаването напуска и като посланик в Берлин

24.05.2020

886 5

Коментари

Страници

Guro Gurov

Няма смисъл от коментиране. По красноречива снимка не съм виждал през последните години.

Nikolay Nachev

Съгласен съм Гюро, може би само снимката на Боко, биещ чембери на Плевнев е по-красноречива...Сигурно заради придружаващата я култова реплика на Бок: "И магаре да бях турил, пак щяха да го изберат за президент."

?

hamer

И все пак, дори и да е нарушил закон, да е накърнил престиж /който дали го има е отделен въпрос:, остава неясно в какво се изразява корупцията. С какво Николай Малинов е корумпирал съдията - с пари, с услуга, с ангажимент да предаде лични поздрави на Путин от съдията ? или ... Значи ако няма доказана корупция, а само нарушение на нещо, си,  а уволнението се иска за несъществуваща корупция, това означава нагло и открито политическо преследване.

geo_19

А кой е високия?

Здравка
снимка на Здравка

Областния на Варна. 

zumer

Може много да се спори кой от двамата е по "умен"

pbdan

Фред Флинстоун.

Aniki

Познат още като Стоян "потния".

майор Цепеняков

Видно някой, особено близък до министерското сърце.

майор Цепеняков
urupuchi

На хубав празник - празнична снимка!

Nikolay Nachev

накърнил престижа на съдебната власт.

Ама, тя съдебната ни власт има ли НЯКАКЪВ престиж, различен от престижа, който има тоалетната хартия?

Все едно Мара Ку*вата да се оплаче, че й петнят доброто име.

 

?

Danibus

Тия на снимката май ще се вземат?

Колкото до новите "мотиви" на Барниту направо съм в потрес, че техен автор е министъра на правосъдието. Т.нар. мотиви съдържат оплаквания, че съдията Миталов извършил тежки нарушения на служебните си задължения, които се изразявали, че акта му бил в противоречие със закона и събраните по делото доказателства! С други думи министъра предлага на ВСС да извършва преценка по същество на съдебен акт, /дейност която се извършва само и единствено от горна съдебна инстанция по предвидения процесуален ред, а не от ВСС като кадровик на съдебната власт, който въобще не е допустимо да разглежда какъвто и да е съдебен акт/ и въз основа на тази преценка да наложи дисциплинарни наказания на магистрата постановил "проверявания" акт. Като твърдението на министъра е, че така Миталов умишлено постановил съдебния си акт по този начин.?

vladofff

Danibus, а случайно да си спомняш една култова реплика от филма "ИдиоТокрация", когато се описваше "правителството" на президента Камачо: ...А онази руса кухавелка е правосъдния министър"...

Begemot
снимка на Begemot

Култов филм ... и пророчески.

Zmeja

при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства

Май същото се отнася и за министъра на правосъдието. Или греша?

неамнерви

СЕГА не е това което беше. Но както и преди някои снимки са безпощадни. 

А тази е и в тон с днешния празник:)) Упссс... и с двата празника.

paragraph39

 

DANIBUS

/:/14/02/2020 - 18:11

........................................................................................................................

??

Хулиган

Барни е игнорант, по това няма съмнение, но защо никой не задава въпроса, кой пуска ПОД ГАРАНЦИЯ шпионин?

Ако е истински шпионин.

Или бързо се забрави, че това беше още по-голям цирк.

Сега комедийният дует Мустафа-Помпео да не хлопне черен печат връз някой прокурор.

Едва ли ще е Гешеф...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbat...

paragraph39

Даже в най-обикновен катаджийски акт/Констативен протокол и Наказателно постановление/, срещу най-обикновен Гражданин, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се сочи кога, къде, как и на кой член/ове/ от кой Закон/и/ е извършил нарушение Нарушителят, посочен като такъв в акта!

Тоя министър на Правосъдието е по-зле/ или се прави в случая?!/ и от Гешев, дори, в юридическата материя! ПФУ!

Стоф

Корупция (на латински: corrumpo – покварявам, развращавам, развалям) в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно – поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт. Всички форми на управление са уязвими за корупцията, като степента варира значително от дребно използване на влияние за извършване на услуги до институционализирано рушветчийство и отвъд него. Крайната точка на корупцията е клептокрацията, при която дори външните претенции за почтеност са изоставени.

 

Джиджи

Крайната точка на корупцията е клептокрацията, при която дори външните претенции за почтеност са изоставени.

?

 

Затова е време е да започнем да говорим най-сетне и за корупция в съдебната система.

 

Както и да се започне – ако е възможно! – офанзива „АНТИ-КЛЕПТОКРАЦИЯ”.

paragraph39

Впрочем, защо медиите НЕ публикуват МОТИВИТЕ към решението му на съдия Миталов?!

От тях лесно и категорично може да се изясни ПОЗИЦИЯТА и "вътрешното убеждение" на съдията относно решението му за НЕвъзпирането на Н. Малинов да напусне за 3-4 дни страната си!

Апропо, колкото и да го увъртат някои/вкл. юристи!/, решението на прокурора за НЕпускане на Малинов да напусне страната си е, откъдето и да го погледнеш, МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ/ а НЕ за "Превъзпитание", например/- въпреки, че НЕ е по НПК! Тази мярка е равносилна на Мярката за Неотклонение "Домашен арест", но на ниво държавната територия! ТЧК

Апропо, какво означава Мярката за Неотклонение "Домашен арест":

Домашен арест

...........................

"Тази мярка може да бъде наложена от съда по искане на прокурора. Мярката може да бъде взета, когато е налице обосновано предположение, че Обвиняемият/Подсъдимият е извършил престъплението, за което се предвижда лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, и доказателствата сочат, че съществува реална опасност той да се укриеили да извърши ново престъпление. Домашен арест означава, че Обвиняемият/Подсъдимият/ не може да напускам жилището си без разрешение на съответния орган"-https://pravatami.bg/17051

............................

Да, но и Мярката "Забрана да напуска страната си" също подлежи на Обжалване/пред Съд- както е и в "казуса Н. Малинов- съдия Миталов"/- и Съдът, явявайки се съответен орган/по Жалбата/, може да я отхвърли или ограничи! Което е направил и съдия Миталов!

bay Dragan

Всичките Му министри и солташаци трябва да са мижави и елементарни като Барни. Иначе как ще бъде Той

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА,

всичките ти снимки ме кефят.

geo_19

Жал ми стана за Барни... Как се гърчи (дори против съвестта си) одеве в "Панорама". 

Воден прах

 Този Ръбъл все ме сеща за един Ловък?

fierсe
снимка на fierсe

значи, викаш барни, кой в америката ебава един български министър?!?

малей, как не се усещат колко са жалки!?

Миша

САЩ няма да даде доказателства. Какво прозрение. Дори Папуа Нова Гвинея, Буркина Фасо няма да ти дадат

segal

Как се чувстват съдебните органи, вещите лица, свидетелите, разследващите и всички останали, след като Русия нареди на България да не преследва човек, награден с руски орден? 

Хибридна атака някаква. 

“Кремъл намекна за последствия, ако Николай Малинов, който беше награден с орден „Дружба”, бъде преследван в България.

Това става ясно от думите на говорителя на Владимир Путин – Дмитрий Песков.

„Кремъл разчита на това, че награждаването на председателя на НД „Русофили” – Николай Малинов, с руския орден „Дружба” няма да стане причина за неговото преследване”, коментира Песков, цитиран от ТАСС.”

Bozhilko

Иначе кво, новочок ли ще прилагат?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×