Медия без
политическа реклама

КАТ започва 24-часова операция срещу превишена скорост

За дните около Великден са проверени 46 990 автомобила и са установени 13 130 нарушения

19 Апр. 2023
Илияна Кирилова

МВР се закани с 24-часова непрекъсната операция за контрол на скоростта по пътищата, която ще бъде проведена на територията на цялата страна и то с цялата налична техника.

"До края на седмицата в цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режим.  Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, Roadpol и аналогични действия се провеждат на територията на всички страни, членки на организацията", пише в официално съобщение на вътрешното министерство.

Акцент е поставен върху 24-часовия speed-маратон, при който от 00.00 до 23.59 часа на 21 април /петък/ ще се предприеме непрекъснат контрол на скоростта, обяви главен инспектор Лъчезар Близнаков, началник сектор „ Организация и координация на пътнотранспортни произшествия и кризи“- ГД „Национална полиция“. 
Близнаков предостави и обобщени данни от предприетите допълнителни мерки за дните около Великден (от 13 до 17 април). Полицейските екипи са проверили общо 46 990 моторни превозни средства и 54 698 пътуващи в тях. За установени на място нарушения са съставени 13 130 документа, от които 10 568 фиша и 2 602 акта за установени административни нарушения.

За това време са установени 223 водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози. За неизползване на обезопасителни системи са санкционирани 1 104 водачи и пътници, а за неправилно изпреварване и неправилно движение по пътното платно са съставени общо 498 документа. Установени са 128 неправоспособни шофьори, санкционирани са и 327 пешеходци.

По отношение на проверките на скоростните режими, извършени по време на празничните дни, Близнаков каза, че са установени 37 000 нарушения, като даде пример за водач, който е засечен да кара с 225 км/ч по Софийското околовръстно шосе, около 18 часа в най-натоварения ден от великденските празници.
Друг подобен случай е от АМ „Струма“, където водач е установен да шофира с 203 км/ч, каза Близнаков и допълни, че това са част от примерите, заради които няма да спрат да полагат усилия и засилено да контролират скоростните режими. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

КАТ, МВР, операция

Още по темата