Медия без
политическа реклама

Калин Стоянов е разпитван за митничарската ОПГ

Комисията в НС "за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев" заработи

11 Апр. 2024Обновена
Калин Стоянов с новия временен главен секретар на МВР Димитър Кангалджие (вляво) и шефът на СДВР Любомир Николов
БГНЕС архив
Калин Стоянов с новия временен главен секретар на МВР Димитър Кангалджие (вляво) и шефът на СДВР Любомир Николов

Вътрешният министър Калин Стоянов призна, че и той е разпитван по разследването на митническата ОПГ, по което обвиняеми са вече бившата шефка на митниците Петя Банкова, баща и син, а анонимен свидетел е доскорошният главен секретар на МВР Живко Коцев. Това Стоянов направи пред журналисти в първи коментар след гръмването на скандала.  Той твърди, че при разпита в прокуратурата нямало въпроси за ОПГ-то, а основно е бил питан за назначения, които не са се случили в Областна дирекция на МВР в Хасково.

 Стоянов твърди, че лица, сред които и бившият финансов министър Асен Василев, са му оказвали натиск да назначи определен човек начело на полицията в града. "Няма как да ме принуди както той, така и всички, които опитаха по някакъв начин да ми въздействат. Асен Василев също не успя. Имаше виждания за един човек, за когото каза, че мога да разчитам на него, но това не се случи. Единственото му искане, за което впоследствие разбрах, че той е твърдял, че е искал едно нещо от мен и аз не съм го свършил”, каза той.

Стоянов разказа, че ден преди Живко Коцев да подаде оставка е поискал да излезе в отпуск за три дни. „На 3 април бившият главен секретар на МВР Живко Коцев дойде при мен и ми каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че е в СГП, и поисках да се свържа и да говоря с него. Свързахме се и ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск. Това е”, обясни още Стоянов.

Министърът поясни, че е знаел, че същия ден е направен обиск в кабинета на Коцев. „Разговорът с него беше само вечерта, когато приключиха процесуалните действия и когато си подписа заявление, с което поиска да напусне системата на МВР. По никакъв начин не съм оказвал натиск”, добави той.

Според Стоянов някой е съветвал Коцев за всичко случило се. „Едното е подаване на оставка по собствено желание, а на другия ден всички станахме свидетели как стана оттеглянето ѝ”, каза още министърът на вътрешните работи..

На въпрос дали познава Стефан и Марин Димитров, той отговори: „Всички ги познават. Познавам ги от министерството. Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях. Те бяха доста често в МВР. Предимно Стефан”. Стоянов, който каза, че по негово време двамата вече не са ходили във ведомството. 

Министърът каза, че има информация за „вечеринки, които са организирани в дома на Бойко Рашков в тесен кръг, на които са се разпределяли задачи на всеки присъстващ- кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана на поста министър и впоследствие на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започвало кадруването”.

„За съжаление, скандалът е голям и според мен ще останат тежки негативни репутационни щети както към длъжността главен секретар, така и към МВР и държавата като цяло. Много трудно ще възстановим и крехкото доверие, което гражданите имат към ведомството”, подчерта министърът.

Живко Коцев, който вече не е главен секретар на МВР, е един от анонимните свидетели по делото за организираната престъпна група в митниците. Това стана ясно от интервю на софийския градски прокурор Илиана Кирилова пред bTV. Тя разказа как преди дни Коцев започнал да търси и.

Комисията в НС за митниците и Асен Василев заработи

Представители на Софийска градска прокуратура, Държавна агенция „Национална сигурност“, Комисия за противодействие на корупцията, бившето ръководство на Агенция „Митници“ и Асен Василев са сред гостите, които се очаква да бъдат поканени за изслушване във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници" и евентуална роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, стана известно на днешното заседание на комисията. Нейният председател Тошко Йорданов ("Има такъв народ") отчете, че ще се приоритизира кой кога ще бъде поканен.

На днешното си заседание комисията разгледа препис от протокола на заседанието за мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров на 6 април 2024 г. Също така изслуша служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Тошко Йорданов посочи, че в протокола от заседанието е записано, че е извършена експертиза от камери пред Агенция „Митници“, които показват, че Стефан Димитров се познава с Бойко Рашков и Асен Василев.

Също така в резултат на специални разузнавателни средства (СРС) се разбира, че Димитрови се познават и имат дългогодишни отношения с Николай Николов - Паскал, както и че са обсъждали с него кои служители на митници представляват пречки за преминаване на контрабандни стоки и кои служители могат да бъдат използвани. От СРС-та е установено категорично, че Стефан Димитров има директни отношения с Петя Банкова. 

Тошко Йорданов прочете още, че анонимен свидетел казва, че познава Стефан Димитров и баща му, които били в добри отношения с Бойко Рашков. Чрез СРС-та са изготвени доказателства за разговори между Банкова и Димитрови. Банкова се консултира със Стефан за промени в митницата и го запознава с аспекти на дейността. Стефан Димитров посреща Банкова в МВР и я съпровожда за среща с главния секретар. От СРС се установява, че Стефан е посочил кое лице на кое място да бъде назначен.


"Вътрешният министър Калин Стоянов обича да се крие", обяви Демерджиев

"Вътрешният министър Калин Стоянов обича да се крие", това пък каза по-рано пред БНТ Иван Демерджиев, бивш служебен министър на вътрешните работи, по повод скандала от последните дни с разследването на контрабанда в митниците и последвалата оставка и освобождаване на главния секретар на МВР Живко Коцев.

"Той много обича да отсъства и да се крие, последно се скри зад гърба на главния секретар на МВР, защото коментарите за главния секретар и за контактите му с определени хора, огледално имаше такива коментари и за вътрешния министър. Той обаче изчезна и се скри някъде и на фокус остана главният секретар", посочи Демерджиев. По думите му за Стоянов също е имало информации, че има е имал доста по-интензивни контакти със същите хора (с които е контактувал и главният секретар Живко Коцев - бел. ред.) далеч назад във времето, но те не са били разследвани. Преди три дни депутатът Бойко Рашков заяви, че Калин Стоянов е близък с бащата и сина Марин и Стефан Димитрови, заподозрени в контрабанда, от 2016 г. 

"Изтекоха снимки, които трябва да са следствена тайна, ако са заснети от телефоните на лица, спрямо които се извършвани процесуално-следствени действия. Изтече копие от протокол за разпит на защитен свидетел, което е абсурдно. Защо не изтече копие от протокола за разпит на Калин Стоянов, твърди се, че е проведен такъв във връзка с митниците ?!", попита Демерджиев, визирайки снимките на Живко Коцев с Марин и Стефан Димитрови.

Бившият вътрешен министър коментира и новия главен секретар на МВР, който наследи временно поста от Коцев - Димитър Кангалджиев. "Живеем в ерата на временно изпълняващи функции. Такъв е главният прокурор, който щеше да бъде за малко, очевидно не така. Сега имаме вр. изп. ф. главен секретар. Г-н Кангалджиев отдавна в качеството си на зам.-главен секретар изпълнява функциите на главен секретар. Не ми е известно това да е довело до някакво благоприятно развитие в МВР", заяви Демерджиев.

Той обясни, че през ноември 2022 г. е сезиран от депутати от ГЕРБ за това, че зам.- директор на главна дирекция в МВР е свързан със закрила на канали за трафик на мигранти. "Сезираха ме депутати от ГЕРБ, г-н Терзийски и г-н Младен Маринов визирам. Извърших съответните проверки и разбрах за кого става дума. Интересно как г-н Терзийски много остро тогава ми каза, че това е нетърпимо, а сега търпи това положение и дори търпи този човек да се издигне в йерархията на системата", посочи Демерджиев. Той обясни, че е предприел действия да занимае дирекцията "Вътрешна сигурност", назначил е и проверка, резултатите от която обаче не може да разкрие заради служебната тайна. "Но в хода на съдебния процес ще се разкрият интересни неща", намекна той. "Оказа се, че Димитър Кангалджиев е "експерт" по темата трафик на нелегални мигранти, наркоразпространение, очаквам да бъде "експерт" по темата - борба с купения вот", коментира още Иван Демерджиев.

По-късно МВР изпрати позиция до БНТ, която гласи: "Думите на г-н Демерджиев по адрес на главен комисар Димитър Кангалджиев са неистини, нещо повече - лъжи, изречени в национален ефир."

"Когато питате за Паскал (сочен за покровител на контрабандния канал - бел. ред.), двама служители на "Капитан Андреево", в Кулата, за които имаше данни, но нямаше доказателства, че са замесени в контрабанда, аз ги бях преместил на северната граница и много внимателно ги следях и проверявах. Едно от първите неща, които Калин Стоянов извърши, като встъпи в длъжност, е да ги върне на същите места. Искам да попитам Калин Стоянов, пак във връзка с въпросния Паскал, дали му е известен един служител с прозвището Миро Тигъра, който е на висока позиция в СДВР, кой го назначи този човек. Известно ли му е дали този човек поддържа тесни взаимоотношения с хора, близки до въпросния Паскал?", попита още Демерджиев.

"Това, което се случва назад, аз много упорито казвах какво се случва в МВР и до какво ще доведе. Вече ставаме свидетели на резултатите. Алармирах за разрива между главния секретар и вътрешния министър, за това, че той е изолиран практически от работата в МВР, алармирах за това, че политическото ръководство е иззело функциите на професионалното ръководство. Често говорихме и по темата как истерично Калин Стоянов искаше да бъде отстранен предишния главен секретар Петър Тодоров, как той твърдеше, че има доверие на Живко Коцев, че иска да работи с него, че той е негов избор. Сега изведнъж се оказа, че човекът, който е подходящ за този пост, че човекът, с който иска да работи, се оказва абсолютно неприемлив, нещо повече - е замесен във водено разследване", каза Демерджиев.

"Разривът в МВР се дължи на това, на което се дължи и разривът в сглобката. Има различни лобита, всяко от тях издига определени хора и за тях не е важно как действа този човек принципно, а дали е техен човек. Оттам започват и конфликтите и те водят до съответните резултати. Интересно е, че г-н Денков твърди, че критерий за това дали ще се справи или не служебният кабинет, е начинът, по който ще проведе изборите. Ако подходим по този начин, трябва да кажем, че кабинетът на г-н Денков не се справи с изборите, защото нито Калин Стоянов успя да запази вота от различните въздействия - купен вот, корпоративен вот всичко останало, нито пък министърът на електронното управление успя да обезпечи машинния вот", смята Демерджиев.

ПОСЛЕДСТВИЯ

"През годините не си спомням по-голям скандал. И то скандал, който да е с по-тежки последици върху системата, върху обществото и върху международния имидж на страната“, коментира пред Би Ти Ви бившият министър на вътрешните работи и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

"Много по-голямата вреда е от политическата реакция на този случай. Вместо да се разграничат от такъв тип действия се отиде в другото. Министър-председателят направи три гафа - застана на позиция, която защитава Коцев. Сигналът му разрушава системата на МВР. Когато борбата с корупцията е приоритет, не можеш да постъпваш така. Вторият нелеп случай е събирането на посланиците в опит да се защити. Третото е изпращането на този сигнал до прокуратурата за натиск", коментира пред Би Ти ви друг бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Според него случаят ще накърни и международния ни авторитет. "От години се опитваме да докажем на нашите международни партньори, че ние сме годни да се присъединим към Шенген пълноценно. Главният секретар на МВР, вместо да разследва корупция, яде и пие с хора, които са свързани с контрабандни канали, търкаля се по сауните с тях, взима скъпи подаръци. Управляващите намират това за нормално – определиха го като перфектен полицай, а на лицето му било изписано, че е почтен човек. Това е нелепо. Как ще убедим партньорите, че имаме нулева толерантност към корупцията", попита Йовчев, напомняйки, че лично той е подписал заповед за наказание на Живко Коцев през 2014 г. за случая в Лясковец, когато при операция загина командосът Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха ранени при престрелка в дома на Петко Петков.

ЗАЩИТА

ПП-ДБ продължиха да защитават бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. "Убеден съм, че Живко Коцев не е участвал в престъпна дейност'', заяви съпредседателят на дясното обединение Атанас Атанасов.

По-рано днес в кулоарите на парламента герберският лидер Бойко Борисов каза, че е подкрепял Коцев, защото така го бил помолил Атанасов. И допълни, че отсега нататък щял да се пази да подкрепя някого. От своя страна Атанасов не отговори на твърдението на Борисов. ''Прокуратурата се е превърнала във фабрика за компромати. Къде са доказателствата за контрабанда, сложиха етикет на някакви хора, че са контрабандисти'', каза Атанасов. И допълни, че ще дойде време и ще стане ясно какви са връзките на вътрешния министър Калин Стоянов с тези, които са окачествени като контрабандисти.  

Другият съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков пък изтъкна, че ''вече два дни, откакто служебното правителство на Борисов и на Пеевски управлява и какво вече виждаме за тези два дни - прокуратурата отново е бухалка, по два начина". И допълни, че до края на ''този ужас'' остават само два месеца, визирайки предстоящите избори.

Още по темата