Медия без
политическа реклама

Прокуратурата: Живко Коцев е анонимен свидетел

Кабинетът "Главчев" и президентът светкавично уволниха главния секретар на МВР

10 Апр. 2024Обновена
Илияна Димитрова
Живко Коцев

Живко Коцев, който вече не е главен секретар на МВР, е един от анонимните свидетели по делото за организираната престъпна група в митниците. Това стана ясно от интервю на софийския градски прокурор Илиана Кирилова пред bTV. Тя разказа как преди дни Коцев започнал да търси и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов по приложението Сигнал. Първоначално Сарафов не му вдигал, но после осъществили връзка и Коцев дошъл в прокуратурата. 

„Живко Коцев е казал, че при него са дошли служители от новосъздадената комисия за корупцията, че очевидно има някакъв проблем и в качеството си на главен секретар иска да разбере какво се случва с него“, допълва още градският прокурор. „На тази среща г-н Коцев, каза, че на него му се обадило лицето Стефан Димитров и че очевидно нещо се случва. Каза, че познава това лице и че ще помогне с всичко да бъде разкрит този контрабанден канал, който съществува дълги години. След неговото изказване г-н Сарафов го помоли наистина да ни окаже съдействие, имайки предвид, че е главен секретар. Това беше срещата, след което беше поканен на 2-я етаж в прокуратурата“, казва Кирилова.

Той е дал показания за контрабандния канал като условието било да остане анонимен. Според прокурорката, адвокатът е заявил на разследващите, че неговото доверено лице иска да бъде разпитан по случая, да съдейства, но неговата самоличност да не бъде разкрита. От думите на градския прокурор става ясно, че обискът в дома на Живко Коцев е направен на 3 април вечерта. „Излизайки оттук, той каза, че иска да предаде този часовник, който видяхме в медиите. Той каза, че трябва да си вземе от кабинета личната чанта, където е ключът от дома му“, допълва Кирилова.

От думите на прокурорката се разбра, че продължават да се събират още доказателства по разследването и че предстоят още действия с Коцев.

В същото време в публичното пространство се появи протокол от втори разпит на Живко Коцев пред Комисията за противодействие на корупцията, което демонстрира колко анонимни и защитени са свидетелите в България. Разпитът е публикуван в сайта "Епицентър", който пусна и фотокопие от разпита и твърди, че автентичността е била потвърдена от един от адвокатите на обвиняемите по случая. 

След като в показанията си от 4 април 2024 оправдава познанството и близостта си с уличените за контрабандисти баща и син – Марин и Стефан Димитрови, с лоялност към бившия вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, на 5 април, няколко часа преди да оттегли оставката си, главният секретар на МВР Живко Коцев се е явил повторно пред Комисията за противодействие на корупцията (КПК), където е дал доброволно допълнителни показания в качеството си на свидетел №3, разказва медията. В новия разпит той намесва и финансовия министър Асен Василев.

Пуснат е кратък протокол от разпита. "Известен ми е фактът, че Стефан Димитров и Петя Банкова са в много близки и в добри отношения. От разговорите, които съм провеждал със Стефан, съм останал с разбирането, че те искат да бъдат извършени конкретни кадрови назначения и осъществяване на контрабандни канали. 
Известен ми е фактът, че между Асен Василев и Калин Стоянов има неразбирателство по повод кадрово назначение в ОДМВР-Хасково, касаещо директор на структурата - заради това, че Калин Стоянов не иска да назначи Недан Хаджиев. 

Недан Хаджиев е бивш директор на ОДМВР-Хасково и е от кръга на сина и бащата Димитрови и Асен Василев, който също е родом от Хасково. 

Известно ми е, че предложените в Министерството проекти, касаещи финансовото и материално-техническото осигуряване на Министерството или се бавят, или изобщо не стигат от Министерство на финансите, чийто принципал е Асен Василев". Под тези думи се е подписал Живко Коцев.

Междувременно президентът Румен Радев издаде в сряда указ, с който прекратява правомощията и освобождава от длъжност главния секретар на МВР Живко Коцев. Това стана след предложение на служебното правителство от снощи. Нещата с Коцев се развиха светкавично. Първото действие на новия кабинет, предприето след взето неприсъствено решение, бе именно за Коцев. Не се забави и държавният глава. 

СЮЖЕТИТЕ НА СКАНДАЛА

"Гледам с умиление как г-н Денков казва: "Той не знае, че това били лоши хора. Какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната и от кого получаваш скъпи подаръци", коментира вчера Радев разследването за контрабанда на цигари и арестите в Агенция "Митници".

"Колкото и Денков, Петков, Атанасов да си затварят очите за фактите, които изплуват ежедневно около Живко Коцев, тези факти водят към Закона за МВР и несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен. Според мен едни толкова мащабни връзки между главния секретар на МВР и мастити контрабандисти е подигравка с държавността", заяви още държавният глава.

Той обяви, че за него контрабандният скандал е "опит един чисто криминален случай да се трансформира в политически с предизборна цел". 

Президентът напомни, че миналата година в продължение на месец ПП-ДБ са настоявали той да освободи бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров, по думите на Радев - "един дълбоко почтен човек, който не се забърка в никаква далавера". Според държавния глава ПП-ДБ са си назначили главен секретар, на когото да имат доверие и през когото да прокарват политики.

Трябва да се провери щателно дали е имало натиск спрямо Живко Коцев, както и дали и името на Калин Стоянов е свързано с контрабандата, коментира още президентът.

Радев поздрави ДАНС и директора ѝ Пламен Тончев за смелостта да "бръкнат в най-високите управленски нива, за да защитят държавността". "Ако миналата година се бях поддал на истерията да освободя Пламен Тончев, сега нямаше да разберем нищо за тези безобразия", каза той.

До изборите на 9 юни България ще се управлява от министър-председателя Димитър Главчев, който беше назначен по новите конституционни правила. ''Аз в това служебно правителство, за разлика от досегашните, по никакъв начин не съм се бъркал в кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия", заяви пред журналисти в парламента Радев преди да влезе в пленарната зала, където служебните министри положиха клетва. 

"Спомняте си, че призовах г-н Денков преди 10 месеца, когато му връчвах мандата, да не го реализира, заради антидемократичните заявки в запис на заседанието на ПП. Въпреки това правителство беше създадено. То се провали заради властолюбие и корист. Взаимните обвинения между довчерашните партньори във властта не ги разтоварват от отговорност. Затова българите в скоро време трябва да се произнесат и аз се надявам техният глас да бъде чут и разбран", заяви президентът.

Радев подчерта, че не носи отговорност за настоящото служебно правителство. "Междувременно страната ще се управлява от правителство начело с г-н Димитър Главчев и нека да е ясно - този служебен кабинет за първи път се създава по новите положения от Конституцията. Знаете неистовият стремеж на партиите от сглобката да отнемат правомощията на президента от служебното правителство. Така че, за разлика от всички служебни правителства до момента, в това правителство аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия". 

По думите на Радев с днешния указ за служебно правителство се слага край "на един провален политически експеримент - така наречената сглобка". Според Радев взаимните обвинения между доскорошните партньори не ги освобождават от отговорност.

"Да не издавам указа или да махна определени имена би означавало да наруша промените в Конституцията", коментира Радев и посочи, че тези, които са писали новите правила, не ги познават.

Според Радев е странно, че призивите към него той да махне Калин Стоянов като вътрешен министър идват от партиите, които приеха тези промени в конституцията. Президентът заяви, че ако той е трябвало да назначава служебното правителство, нямало да го остави, нито пък на мястото на досегашния премиер Николай Денков щял да го назначи. 

ЗАМ.ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР ЩЕ ЗАМЕСТИ ВРЕМЕННО КОЦЕВ

До назначаването на титуляр, длъжността главен секретар на МВР ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник - главен секретар, обявиха в официално съобщение от вътрешното министерство.

Главен комисар Димитър Кангалджиев е роден на 15 март 1982 г. Той има магистърска степен по специалност „Право“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“, и бакалавърска - по специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР. Владее английски и руски език, показва информация в сайта на МВР. 

През 2005 г. Кангалджиев започва работа в системата на МВР, като заема длъжността "разузнавач" първо в отдел „Криминална полиция“ при СДВР, а по-късно - в отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП. В периода 2010 - 2015 г. е началник на група „Криминална полиция“ при РУП - Костинброд, след което до 2016 г. - началник на РУ - Ботевград. От 2016 до 2019 г. заема поста началник на сектор в отдел „Криминална полиция“ в ГДНП. От 2019 г. поема поста началник на сектор в отдел „Специални операции“ в ГДБОП, а от 30 май 2021 г. до 27 септември 2023 г. е зам.-директор на главната дирекция. Преминал е допълнителни курсове и специализирани обучения. Награждаван многократно за постигнати високи резултати в служебната дейност.

Със заповед на министъра на вътрешните работи, от 28 септември 2023 г. временно е преназначен на длъжност заместник главен секретар на МВР, а със заповед от 30 ноември същата година е титуляр на позицията.

"ПАРТИЯТА НА ПУДЕЛА"

Притеснения от ''завръщането на мутренските времена'' изрази съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Повод за думите му стана казаното от главния секретар на МВР Живко Коцев в петък - че му е оказван натиск от вътрешния министър Калин Стоянов и висши представители на прокуратурата да подаде оставка. Вчера пък бившият премиер Николай Денков поиска проверка дали и.ф. главният прокурор лично е оказал натиск върху Коцев.

 Петков отбеляза, че обвиненията срещу Коцев за подарения му скъп часовник са, за да се прикрие нещо много по-страшно. "Прокуратурата отново се използва като бухалка. Представяте ли си в друга европейска държава главният прокурор да изнудва главния секретар? Това звучи просто безумно", каза Петков. И допълни, че ''не може с някакви снимки и пачки да се опитва да се замаже нещо по-страшно''.

"Планини от кеш" и ''партията на пудела'' - така съпредседателят на ДПС Делян Пеевски коментира ситуацията със снимките на пудел с пачки евро, вероятно правени в дома на арестувания Стефан Димитров. На една от тях самият Димитров седи на пода и разглежда пачките. "Това красиво същество (пуделът - бел. ред.) носи пачки към господарите си. Вие на снимките да видяхте някой от ГЕРБ или ДПС? Целият елит на ПП-ДБ е в тези снимки, да не кажа в особени състояние с едни контрабандисти'', заяви Пеевски. ''Господин Петков да говори за мутренски времена, след като това се е случило под ръководството на техния МВР шеф Рашков и финансов министър и цялата тази кохорта, която е в особена близост, това е нечувано'', заяви Пеевски.

 

ПРОВЕРКА

Шефката на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова е разпоредила преписката, образувана по сигнал на бившия вече премиер Николай Денков срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и шефката на градската прокуратура Илиана Кирилова, да бъде предадена за разглеждане по компетентност на специалния прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

Вчера Денков изпрати сигнал срещу Сарафов и Кирилова с твърдения, че двамата са притискали главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка. Към писмото на Денков е приложено и заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на Република България, в който също се твърди оказване на психологически натиск за подаване на оставка, се казва в съобщението на върховния съд.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?