Медия без
политическа реклама

Кабинетът си играе със здравето на украинските бежанци

Хаосът неочаквано задължи хотелиерите да предоставят храна

07 Яну. 2023
Милена Стойкова

Съд счита, че спирането на храната за украинските бежанци може да навреди на здравето и живота им; правителството обаче не смята да я възстановява и обжалва - такова към момента е развитието на казуса с изхранването. Допълнително е налице любопитен нюанс - в момента държавните бази и хотелиерите, участващи в програмата, са длъжни да предоставят храна.

 

ЗА КАКВО СТАВА ДУМА?  

На 16 ноември със свое решение служебното правителство промени голяма част от правилата на програмата за подпомагане на украинските бежанци, включително за изхранването. То бе преустановено. Но гражданската организация Фондация за достъп до права - ФАР обжалва. В резултат на 20 декември тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) спря изпълнението на правителственото решение от 16 ноември. Произнасянето не е окончателно. Но съдиите спряха решението на кабинета до произнасянето по същество, защото считат, че има "опасност за бежанците от Украйна, чиито права и законни интереси се защитават от оспорващата Фондация, да настъпят както значителни, така и на трудно поправими вреди". С определението си съдът на практика постанови изхранването да бъде продължено, защото се възстановиха правилата по програмата от преди 16 ноември. От пресслужбата на ВАС съобщиха пред "Сега" вчера, че същия ден (6 януари) кабинетът е обжалвал определението на съдебния състав - така се оказва, че министрите смятат докрай да си играят със здравето на хората.

Частната жалба на кабинета не спира определението на ВАС, тоест въпреки нея важат правилата от преди 16 ноември, коментираха пред "Сега" юристи, включително от Фондация за достъп до права - ФАР. Това значи, че в момента храна трябва да се предоставя. И тук възниква много любопитен момент - чисто практически изхранването трябва да бъде възстановено не от кабинета, а от самите хотелиери или ведомствата, стопанисващи държавните бази - като осигурят храната и подслона на хората, а после получат съответно по 5 и 10 лв. (програмата тече точно така - услугата се предоставя, после държавата осребрява). Почти е сигурно обаче, че хотелиерите няма да го направят - първо, поради очевидната политическа воля на властта срещу изхранването, заради която никога не могат да бъдат сигурни ще им бъдат ли възстановени разходите; второ, защото едва ли знаят какви точно правила важат в момента, след като никой не им разяснява. "Правителството трябва да комуникира с хотелиерите ситуацията, да я обясни", коментира адвокат Валери Петков от фондацията. 

 

ЮРИДИЧЕСКИ ЛИ Е ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ?

Отговорът на този въпрос е отрицателен. Основният проблем е в политическата воля, тоест явното нежелание на управляващите да предоставят храна. Ако едно правителство иска да прави нещо - прави го. Ако не иска - не го прави. Настоящата ситуация е продукт на точно такова политическо решение. А хаосът, батакът, юридическите процедури и търсене на вратички са следствие. Цялото това разяснение е нужно, защото до момента правителството не е признало, че не смята да храни украинците. Обикновено се мънка по темата, премълчава се... Или пък се твърди, че на 16 ноември не е разпореждано спиране на храната (изрична заповед в решението на кабинета наистина няма, но фигурира разяснение за какво се предоставя финансиране - храната бе изключена като опция, а до този момент бе налице). Всичко това цели да създаде впечатление, че никой никога не е решавал да се спира храната. Но очевидно е обратното.

Ще припомним някои от свидетелствата за това: Решението за спирането на храната на 16 ноември - макар и ключово, бе премълчано практически от правителството; след като се появиха след тази дата проблеми в бази и хотели, министерства и кабинетът подминаваха въпросите откъде се са появили те; медии и доброволци мислеха първоначално, че веригата се къса в низовите нива, накрая сами трябваше да установят, че проблемът е централен; допълнително се оказа, че са поемани неспазени обещания - така на 30 декември нервите на Български хелзинкски комитет не издържаха и организацията декларира: "Ако целта на бездействието му (на правителството - б.а) е да изгони украинските бежанци от България, нека поне да има доблестта да го заяви в прав текст. По-достойно ще е, отколкото да ги оставя да гладуват" - гневната реакция бе заради среща на 23 ноември, на която представители на властта са обещали на граждански организации да изхранват уязвимите групи, но след повече от месец нищо не бе свършено. 

 

НЕ ПРОСТО ВРЕДИ. А НЕПОПРАВИМИ ВРЕДИ!

Традиционно сухата юридическа материя този път е пределно ясна. Ето още цитати от определението на ВАС: "При разпоредената отмяна на изхранването (...) биха настъпили значителни вреди за бежанците, което е свързано с опасност за техния живот и здраве. Тези вреди са и трудно поправими, а дори непоправими, при тяхното евентуално настъпване (...)  Така е, защото при изпълнение на оспореното решение по време на производството по делото не съществува способ за поправяне на настъпили вреди за живота и здравето на лицата, някои от които сами нямат възможност да подсигурят изхранването си". 

Още по темата:

С гневна декларация срещу служебния кабинет излезе днес Български хелзинкски комитет (БХК). Поводът - проблемът с изхранването на украинските бежанци у нас.
Върховният административен съд задължи с определение правителството да продължи изхранването на украинските бежанци в България, което то тайно спря в средата на ноември 2022 г.  Това става ясно от публикация на Фондация за достъп до права ФАР във Фейсбук.
Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е прекратено, установи проверка на "Сега". В средата на седмицата, когато правителството оповести удължаване на програмата, този факт бе спестен.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата