Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съд задължи кабинета да продължи изхранването на бежанците от Украйна

ВАС спря с определение решението на МС за промяна на Актуализирания план за действие при временна закрила

01 Яну. 2023
Би Ти Ви

Върховният административен съд задължи с определение правителството да продължи изхранването на украинските бежанци в България, което то тайно спря в средата на ноември 2022 г. Това става ясно от публикация на Фондация за достъп до права ФАР във Фейсбук.

Организацията обжалва в съда решенията на Министерски съвет от 16 ноември 2022 г., въз основа на които гражданите на Украйна с временна закрила се настаняват в съставения от фургони разпределителен център на МВР в гр. Елхово и се прекратява изхранването им.

Решенията изменят условията на Програмата за хуманитарно подпомагане, като отпада задължението да се осигури изхранване в местата за настаняване, без да е предвидена алтернатива. Светкавичното лишаване от храна и обричането на глад на около 12 800 текущи ползватели на Програмата, заедно с украинските бежанци, които тепърва пристигат, предизвика безпрецедентна хуманитарна криза, разказват от Организацията.

Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е прекратено, установи проверка на "Сега". В средата на седмицата, когато правителството оповести удължаване на програмата, този факт бе спестен.

Прекратяването на изхранването на изпадналите в зависимост от държавната издръжка украински бежанци и ограничаването на правото им на свободно придвижване нарушава редица разпоредби на Конституцията на България и на международни договори, по които България е страна, относно правото на живот и лично достойнство, забраната за нечовешко и унизително отнасяне, правото на свободно придвижване, закрилата на здравето, правото на изхранване и защита от глад, правото на свобода, правото на уважение към семейния живот, и други, написаха в жалбата си о ФАР.

Сега ВАС се съгласи с тезата на организацията, че "от съдържанието на оспорения общ административен акт и от доказателствата по делото се установяват законовите изисквания за съществуване на опасност за бежанците от Украйна, чиито права и законни интереси се защитават от оспорващата Фондация, да настъпят както на значителни, така и на трудно поправими вреди".

Затова и с определение, върховните административни съдии спират "изпълнението на решение №908 на Министерския съвет от 16.11.2022г. за изменение и допълнение на Актуализирания план за действие при временна закрила в Република България, приет с решение №510 на Министерския съвет от 2022г., до приключване на производството по делото с влязъл в сила съдебен акт".

Макар и да няма окончателно съдебно решение, то след влизане в сила на сегашното определение, то ще трябва да бъде възобновено изхранването на украинските бежанци в България до произнасяне на съда по същество.

Още по темата